FCI : Whats Your Score

Dear Readers,

As you all know that FCI Exam for the north region is to be conducted on 4th October 2015. So SSCADDA team has decided to provide you a quiz viz. “ FCI :  Whats your Score“. This will consist of 20 questions and should be done within 15 minutes. If you are being able to do it in the given time, then there is no way anyone can stop you gain that seat for yourself. Let us start the quiz now :


1.Direction: fill in the blanks

    I………..lunch one hour ago.
(a)have had
(b)had had
(c)have
(d)had

2.The conductivity of superconductor is
(a)infinite
(b)very large
(c)very small
(d)zero

3.Choose the correct alternative (sentence improvement)
Grandfather is often so tired that he drops of in his armchair.
(a)slides away
(b)falls out
(c)slips in
(d)No improvement

4.Complete the series
    45     43     83        245        ?
(a)973
(b)886
(c)975
(d)730

5. …………..is a process of searching bugs in software.
(a)Compiling
(b)Testing
(c)Running
(d)Debugging

6.John can do a piece of work in 15 days. If he is joined by Jill who is 50% more efficient, in what time will John and Jill together finish the work ?
(a)10 days
(b)6 days
(c)18 days
(d)8 days

7.Direction: find the correct spelt word-
(a)Commissioner 
(b)Comissioner 
(c)Commissionar 
(d)Comissionor

8.The ratio of milk and water in 55 litres of adulterated milk is 7 : 4. How much water must be added to make the mixture’s ratio 7 : 6 ?
(a)5 kg
(b)10 kg
(c)15 kg
(d)25 kg

9.Direction: one word substitution-
    chanting of magic spells
(a)Narration
(b)Recitation
(c)Incantation 
(d)Utterance

10. Radha’s present age is three years less than twice her age 12 years ago. Also, the ratio of Raj’s present age to Radha’s present age is 4 : 9 What will be Raj’s age after 5 years ?
(a)12 yrs.
(b)7 yrs.
(c)21 yrs.
(d)17 yrs.

11.A UPS…………….
(a)limits damage caused by fluctuating levels of electricity
(b)provides battery backup for a limited time
(c)delivers electronic messages via a bus
(d)conducts a power-on self test, or POST

12.A, B and C invest Rs. 4,000, 5,000 and 6,000 respectively in a business and A gets 25% of profit for managing the business, the rest of the profit is divided by A, B and C in proportion to their investment. If in a year, A gets Rs. 200 less than B and C together, what was the total profit for that year ?
(a)Rs.1,500
(b)Rs.2,000
(c)Rs.2,500
(d)Rs.1,000

13.Humidity refers to :
(a)Brackishness of water
(b)Latent heat
(c)Water vapour in the atmosphere 
(d)none of these

14.Direction: choose the alternative express the same meaning of idioms/phrase.
Parents pay through their nose for their children’s education.
(a)by taking loans
(b)an extremely high price
(c)criticizing people
(d)arguing with people

15.Which one of the following has the highest fuel value____
(a)Hydrogen
(b)Charcoal
(c)Natural gas
(d)Gasoline

16.   17 : 60 :: 20 : ?
(a)57
(b)69
(c)81
(d)9316.

17. The Presidential Government operates on the principle of___
(a)Division of powers between centre and states
(b)Centralisation of Powers
(c)Balance of Powers
(d)Separation of Powers

18.FOX:CUNNING::RABBIT:?
(a)courageous
(b)dangerous
(c)timid
(d)ferocious

19.Directions : Arrange the following words as per order in the dictionary.
   1. Dissident        2. Dissolve
   3. Dissent                4. Dissolute
   5. Dissolution
(a)3, 1, 4, 5, 2
(b)3, 2, 1, 4, 5
(c)3, 1, 4, 2, 5
(d)3, 2, 4, 5, 1

20.A person walks 9km to the south. From there he walk 5km to the North. After this he walks 3km to the west. In which direction and how for is he now from the starting point?
(a)4km South
(b)4km North
(c)5km North-West
(d)5km South-West


TIME TAKEN :
Within 10 min        :  EXCELLENT
13 – 15 min             : YOU CAN DO BETTER
More than 15 min   : YOU NEED TO WORK HARD

SCORE :
16 – 20                  :  EXCELLENT
14 – 16                  :  YOU CAN DO BETTER
Below 14              : YOU NEED TO WORK HARD










click here for download FCI model paper with answer key.

click here to see the Detail analysis of FCI exam.

click here to see FAQ related to FCI .


match your answers….!!!!


1. (d)
2. (a)
3. (c)
4. (c)
5. (d)
6. (b)
7. (a)
8. (b)
9. (c)
10.(d)
11.(b)
12.(b)
13.(c)
14.(b)
15.(a)
16.(b)
17.(d)
18.(c)
19.(a)

20.(d)

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?