Error Detection Quiz For SSC Exams 2018-19: 28 December

SSC CGL,  SSC CPO, SSC Stenographer 2018 Exams are big opportunities to serve in a govt job and to live in clover. The Commission has already released exam dates for three SSC exams to be conducted in the month of January & February 2019 among which one major exam is SSC Stenographer Exam 2018, to be held from 5 to 7 February 2019. Also SSC CGL and CPO Exam dates can surprise you anytime soon. English Section carries a heavy weightage in SSC CPO & SSC Stenographer exams. Also SSC CGL is no exception. Consolidating the level, priorities and type of questions, Daily English Quiz on SSCADDA & ADDA247 App is a productive outcome of our experts’ efforts to sharpen your practice skills.

Download our celebrated app ADDA247 to outsmart others. Our Revised Study Plan for SSC Stenographer 2018 Exam is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in the Examination. 



Be a part of this revised study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice. Today, in this English quiz we are providing 15 English Error Detection Questions and Solutions to make your practice effective. Attempt this quiz and prepare yourself flawlessly. We wish you good luck for the upcoming Exams.




Direction (1-15): In the following question, some part of the sentence may have errors. Find out which part of the sentence has an error and select the appropriate option. If a sentence is free from error, select 'No Error'. 

Q1. My mother (A)/ returned back to (B)/ Delhi yesterday. (C)/ No error (D)
A
B
C
D
Solution:
Remove ‘back’ after ‘returned’.
Return: come or go back to a place or person.
Hence usage of ‘back’ with ‘return’ is superfluous and needs to be removed.
Q2. Our summer vacation is (A)/ between 10th May (B)/ to 10th June (C)/ No error (D)
A
B
C
D
Solution:
Replace ‘to’ with ‘and’. Correct conjunction pair is ‘between….and’
Q3. Please note that you will be eligible for (A)/ the voucher only if you (B)/ had received this email. (C)/ No Error (D)
A
B
C
D
Solution:
Replace ‘had received’ with ‘receive’. Simple future Tense +……….if + Subject + Present Indefinite Tense.
Q4. We know it is an extra early start to (A)/ your day, but we are certain (B)/ you too would like to contribute towards this. (C)/ No Error (D)
A
B
C
D
Solution:
No Error
Q5. A lot of efforts may (A)/ fell like they (B)/ are going unnoticed. (C)/ No Error (D)
A
B
C
D
Solution:
Replace ‘fell’ with ‘fall’.
‘Subject + Modal + Base form of Verb’ rule follows here.
Q6. Intrigued by this (A)/ problem, I began search (B)/ for a solution. (C)/ No Error (D)
A
B
C
D
Solution:
Replace ‘search’ with ‘searching’ or ‘to search’ as ‘begin’ is followed by either an infinitive (to + V1) or a gerund (V1 +ing).
Q7. We will not want our kids (A)/ to be influenced by (B)/ such TV serials. (C)/ No Error (D)
A
B
C
D
Solution:
No Error
Q8. Many were alarmed by the possibility for (A)/surveillance and monitoring of personal computers (b)/ that this rule throws off. (C)/ No Error (D)
A
B
C
D
Solution:
Replace ‘throw off’ with ‘throw up’
Throw off (phrasal verb): introduce errors or inaccuracies; to skew
Throw up (phrasal verb): to produce something new or unexpected; cause something new to exist.
Q9. While the exercise to regulate online content is necessary, (A)/ it is important that while framing such rules, a balance is struck between (B)/ legitimate public interest or individual rights. (C)/ No Error (D)
A
B
C
D
Solution:
Replace ‘or’ with ‘and’. As there are two subjects ‘public interest’ and ‘individual rights’ to deal with, correct conjunction pair should be ‘between….and’
Q10. Statutory norms relating to data protection are seen as essential (A)/to protect citizens from any breach of their information privacy; but (B)/ attempts to regulate online content are seen with suspicion.(C)/ No Error (D)
A
B
C
D
Solution:
Replace noun ‘information’ with adjective ‘informational’ to qualify the noun ‘privacy’.
Informational (adjective): relating to or characterized by facts about something; providing information
Q11. Forgiveness can play a reparative role (A)/ provided it is seen as complementary (B)/ to justice, not a substitute in it.(C)/ No Error
A
B
C
D
Solution:
Replace preposition ‘in’ with ‘for’. ‘Substitute’ takes ‘for’ with it.
Q12. What is more worrying is that many who are spewing venom on the actor (A)/ have no clue about his contributions; they are simply buying into (B)/ the bigotry on social media and castigating on him.(C)/ No Error (D)
A
B
C
D
Solution:
Remove ‘on’ after ‘castigating’.
Castigate (verb): to criticize someone or something severely.
Redundant usage of ‘on’ after ‘castigate’ is wrong.
Q13. The Railways must identify hazard spots (A)/ for train movement in heavily built-up areas (B)/ and prevent trespass by barricading them. (C)/ No Error
A
B
C
D
Solution:
No Error
Q14. Instead of saying we don’t understand what’s going on, (A)/ or where we went wrong as individuals and a society, (B)/ the ‘adult’ thing to do is maintain equanimity. (C)/ No Error (D)
A
B
C
D
Solution:
Add ‘to’ before ‘maintain’.
Q15. The Indian Penal Code Of 1860 is a rich and detailed document, (A)/ listing a wide varieties of crimes that the natives (B)/ of that time were prone to commit.(C)/ No Error (D)
A
B
C
D
Solution:
Replace ‘varieties’ with ‘variety’.

                                                                    


You may also like to read: