Error Detection Quiz For SSC Exams 2018-19: 31 January

SSC CGL, SSC CPO, SSC Stenographer 2018 Exams are big opportunities to serve in a govt job and to live in clover. The Commission has already released exam dates for major SSC exams to be conducted in the month of February, March, June and July 2019 among which nearby exams  includeSSC Stenographer Exam 2018, to be held from 5 to 7 February 2019 & SSC CPO 2018 to be commenced from 12 March to 16 March 2019. Also SSC CGL and CHSL 2018 Exam dates are out now. English Section carries a heavy weightage in SSC CPO & SSC Stenographer exams. Also SSC CGL is no exception. Consolidating the level, priorities and type of questions, Daily English Quiz on SSCADDA & ADDA247 App is a productive outcome of our experts’ efforts to sharpen your practice skills.

 

Download our celebrated app ADDA247 to outsmart others. Our Revised Study Plan for SSC Stenographer 2018 Exam is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in the Examination. 

Be a part of this revised study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice.Today, in this English quiz we are providing 15 English Error Detection Questions and Solutions to make your practice effective. Attempt this quiz and prepare yourself flawlessly. We wish you good luck for the upcoming Exams.





Directions (1-15): In these questions some of the sentences have errors and some have none. Find out which part of a sentence has an error and indicate it corresponding to the appropriate letter. If there is no error, indicate corresponding to the last option.
Q1. Have you got all the equipments for making films?
(a) Have you got
(b) all the equipments
(c) for making films?
(d) No error
Show Answer
S1. Ans.(b)
Sol. Use ‘equipment’ in place of ‘equipments’ as equipment is an uncountable noun and uncountable nouns don’t take ‘s’ with their plural sense.
Q2. Having found a piece of cheese, two cats went to a dog to divide it among them.
(a) Having found a piece of cheese
(b) two cats went to a dog
(c) to divide it among them.
(d) No error
Show Answer
S2. Ans.(c)
Sol. Replace ‘between’ with ‘among’ because ‘between’ is used for two and ‘among’ is used for ‘more than two’.
Q3. Though the police tried all sorts of methods to illicit information from the public they remained silent.
(a) Though the police tried all sorts of methods to illicit
(b) information from the public
(c) they remained silent.
(d) No error
Show Answer
S3. Ans.(a)
Sol. ‘elicit’ will replace ‘illicit’
elicit (verb) – to get information or a reaction from somebody, often with difficulty.
illicit (Adjective) – not allowed by law, illegal.
Q4. It was apparent for everyone present that if the patient did not receive medical attention fast he would die.
(a) It was apparent for everyone present
(b) that if the patient did not receive
(c) medical attention fast he would die.
(d) No error
Show Answer
S4. Ans.(a)
Sol. Use ‘to’ in place of ‘for’. As preposition ‘To’ goes with ‘Apparent’ in such cases.
Q5. There is no rule regarding the length of a precis with relation to that of the original passage.
(a) There is no rule regarding the length
(b) of a precis with relation to
(c) that of the original passage.
(d) No Error
Show Answer
S5. Ans.(b)
Sol. Change ‘with relation to’ by ‘in relation to’.

 

 

Q6. The court held the local MLA responsible for the loss or damage to any public property.

 

(a) The court held
(b) the local MLA responsible
(c) for the loss or damage to any public property.
(d) No error
Show Answer
S6. Ans.(c)
Sol. ‘Loss is followed by of’.

 

 

Q7. I was at loss and did not know what to do.

 

(a) I was at loss
(b) and did not know
(c) what to do.
(d) No error
Show Answer
S7. Ans.(a)
Sol. at a loss→ puzzled or uncertain what to think, say or do; baffled. Hence ‘at a loss’ should be used.

 

 

Q8. The severe cyclonic storm has left behind a trial of misery.

 

(a) The severe cyclonic storm
(b) has left behind
(c) a trial of misery.
(d) No error
Show Answer
S8. Ans.(c)
Sol. Trial→ a formal examination of evidence in court; test.
Trail→ a long series of marks that is left behind by something.
Hence, ‘a trail of misery’ should be used here.

 

 

Q9. My brother’s ability of acting was recognized at a very young age.

 

(a) My brother’s
(b) ability of acting
(c) was recognized at a very young age.
(d) No error
Show Answer
S9. Ans.(b)
Sol. Ability→ possession of the means or skill to do something.
Hence, ability to act (infinitive) is a proper usage.

 

 

Q10. He was elected as chairman of the college.
(a) He was elected
(b) as chairman
(c) of the college.
(d) No error
Show Answer
S10. Ans.(b)
Sol. Name, elect, consider, call, appoint etc. don’t take adverb ‘as’ with them.

 

 

Q11. People seldom believe their colleagues these days to escape from betrayal in the end.

 

(a) People seldom believe their
(b) colleagues these days to escape
(c) from betrayal in the end.
(d) No error
Show Answer
S11. Ans.(d)
Sol. No Error.
Q12. The top polluted cities in the world belongs to our country.
(a) The top polluted cities
(b) in the world
(c) belongs to our country.
(d) No error
Show Answer
S12. Ans.(c)
Sol. Replace ‘belongs’ with ‘belong’.
According to the Subject-Verb agreement rule, Plural Subjects take plural verb with them

 

 

Q13. Discussing the extravagant Indian weddings that he witnessed on his journey so far, Kabir explains how most guests don’t even taste 70% of the food served.

 

(a) Discussing the extravagant Indian weddings that
(b) he witnessed on his journey so far, Kabir explains how
(c) most guests don’t even taste 70% of the food served.
(d) No error
Show Answer
S13. Ans.(b)
Sol. Add ‘has’ before ‘witnessed’.
 ‘So far’ used in the primary clause necessitates the usage of ‘Perfect Tense’ in the given sentence.

 

 

Q14. The deceptively simple act of camping beside the stars has morphed into a tourism trend, at times acquiring a luxury connotation.

 

(a) The deceptively simple act of camping beside
(b) the stars has morphed into a tourism trend,
(c) at times acquiring a luxury connotation.
(d) No error
Show Answer
S14. Ans.(a)
Sol. There is a preposition related error.
Replace ‘beside’ with ‘under’.

 

 

Q15. The schedule of the action plan envisages over activities ending on World Water Day on March 22.

 

(a) The schedule of the action plan
(b) envisages over activities ending
(c) on World Water Day on March 22.
(d) No error
Show Answer
S15. Ans.(b)
Sol. Remove ‘over’ after ‘envisages’.
Envisage: contemplate or conceive of as a possibility or a desirable future event. And generally, it doesn’t take preposition after it.
  You may also like to read: 

 

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD