Error Detection Quiz For SSC Exams 2018-19: 22 January

SSC CGL,  SSC CPO, SSC Stenographer 2018 Exams are big opportunities to serve in a govt job and to live in clover. The Commission has already released exam dates for three SSC exams to be conducted in the month of January & February 2019 among which one major exam is SSC Stenographer Exam 2018, to be held from 5 to 7 February 2019. Also SSC CGL and CPO Exam dates can surprise you anytime soon. English Section carries a heavy weightage in SSC CPO & SSC Stenographer exams. Also SSC CGL is no exception. Consolidating the level, priorities and type of questions, Daily English Quiz on SSCADDA & ADDA247 App is a productive outcome of our experts’ efforts to sharpen your practice skills.

Download our celebrated app ADDA247 to outsmart others. Our Revised Study Plan for SSC Stenographer 2018 Exam is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in the Examination. 



Be a part of this revised study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice. Today, in this English quiz we are providing 15 English Miscellaneous Questions and Solutions to make your practice effective. Attempt this quiz and prepare yourself flawlessly. We wish you good luck for the upcoming Exams.

Directions (1-15): In these questions some of the sentences have errors and some have none. Find out which part of a sentence has an error and indicate it corresponding to the appropriate letter. If there is no error, indicate corresponding to the last option.



Q1. The youngest patient he has (A)/ operated upon is 42 years (B)/ and oldest is 87.(C)/ No Error (D)

(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
Show Answer
S1. Ans.(c)
Sol.  Add definite determiner ‘the’ before ‘oldest’. 
Article ‘the’ is used before Superlative degree of adjectives.
Q2. Imbued upon the magnificent art (A)/and architecture of St. Petersburg, I (B)/ reluctantly tore myself from it. (C) No Error (D
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
Show Answer
S2. Ans.(a)
Sol. Replace preposition ‘upon’ with preposition ‘with’.
Imbue: inspire or permeate with (a feeling or quality).
Imbue takes preposition ‘with’ with it.
Q3. People have the mindset of (A)/ not visiting a doctor till the pain aggravated (B)/ and problems like BP, cholesterol, diabetes are added.(C)/ No Error (D)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
Show Answer
S3. Ans.(b)
Sol. Replace ‘aggravated’ with ‘aggravate’.
The sentence is in ‘Present Indefinite Tense’ and will take base form of the verb (V1).
Q4. Sam was able to descend the (A)/ corporate ladder because of his relationships (B)/ with powerful executives. (C)/ No Error (D)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
Show Answer
S4. Ans.(a)
Sol. Replace ‘descend’ with ‘ascend’.
Ascend: go up or climb.
Descend: move or fall downwards.
Hence verb ‘ascend’ fits in the context.

Q5. The students were (A) awaiting for the arrival (B)/ of the chief guest. (C)/ No Error (D)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
Show Answer
S5. Ans.(b)
Sol. Remove ‘for’ after ‘awaiting’.


Q6. The management did not (A)/ select him because he was (B)/ not eligible to the post.(C)/ No Error (D)



(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
Show Answer
S6. Ans.(c)
Sol. There is a preposition related error. Use ‘for’ in place of ‘to’.


Q7. A legislation that restricts (A)/ the fundamental rights of a (B)/citizen has no legal force.(C)/ No Error (D)



(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
Show Answer
S7. Ans.(a)
Sol. Use ‘The’ in place of ‘A’.



Q8.  All his sister-in-laws are (A)/ married and settled (B)/ in USA. (C)/ No Error (D)



(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
Show Answer
S8. Ans.(a)
Sol. Use ‘sisters-in-law’ in place of ‘sister-in-laws’.


Q9. Throughout the whole year (A)/ there was not a single (B)/ day without some violence. (C)/ No Error (D)



(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
Show Answer
S9. Ans.(a)
Sol. Either use ‘throughout the year’ or ‘the whole year’ as both are used for the same thing. Hence usage of throughout the whole year’ is absolutely wrong.



Q10. Be fair and (A)/ parallel in (B)/ your dealings. (C)/ No Error (D)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
Show Answer
S10. Ans.(b)
Sol. Replace ‘parallel’ by ‘Square’.
Fair and Square (idiom)→ ‘Honest’.


Q11. Beware of Sujata, (A)/ she is always having (B)/ an ear in the ground. (C)/ No Error (D)



(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
Show Answer
S11. Ans.(c)
Sol. Replace ‘in’ by ‘to’.
‘Have an ear to the ground’ (idiom): be alert for what is happening in secret.
Q12. You, Tina and (A)/ I will watch (B)/ the movie tonight. (C)/ No Error (D)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
Show Answer
S12. Ans.(d)
Sol. No Error.




Q13. He has qualified (A)/ himself for (B)/ the post. (C)/ No Error (D)



(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
Show Answer
S13. Ans.(b)
Sol. Remove ‘himself’ as keep, stop, qualify etc. don’t take reflexive pronoun with them.


Q14. I will not stay (A)/ here another minute (B)/ if I can help it! (C)/ No Error (D)



(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
Show Answer
S14. Ans.(d)
Sol. No Error.


Q15. They will leave the (A)/ office at six and reach at (B)/ home by seven. (C)/ No Error (D)



(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
Show Answer
S15. Ans.(b)
Sol. Reach→ to arrive at.
Hence, remove preposition ‘at’ after ‘reach’ here.
  You may also like to read: 



  

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD