Error Detection Quiz For SSC Exams 2018-19: 14 January

SSC CGL,  SSC CPO, SSC Stenographer 2018 Exams are big opportunities to serve in a govt job and to live in clover. The Commission has already released exam dates for three SSC exams to be conducted in the month of January & February 2019 among which one major exam is SSC Stenographer Exam 2018, to be held from 5 to 7 February 2019. Also SSC CGL and CPO Exam dates can surprise you anytime soon. English Section carries a heavy weightage in SSC CPO & SSC Stenographer exams. Also SSC CGL is no exception. Consolidating the level, priorities and type of questions, Daily English Quiz on SSCADDA & ADDA247 App is a productive outcome of our experts’ efforts to sharpen your practice skills.

Download our celebrated app ADDA247 to outsmart others. Our Revised Study Plan for SSC Stenographer 2018 Exam is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in the Examination. 



Be a part of this revised study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice. Today, in this English quiz we are providing 15 English Error Detection Questions and Solutions to make your practice effective. Attempt this quiz and prepare yourself flawlessly. We wish you good luck for the upcoming Exams.




Direction (1-15): In the following questions, some part of the sentences may have errors. Find out which part of the sentence has an error and select the appropriate option. If a sentence is free from error, select 'No Error'. 

Q1. I told the teacher (A)/ that the homework set for the day (B)/ was much too heavy for us to complete. (C)/ No error (D)
A
B
C
D
Solution:
“much too” is a secondary modifier, of an adjective or adverb. Hence there is ‘no error’ in the sentence.
Q2. I don't want a gang of storm troopers invading (A)/ my mother-in-law's house in midnight to ask (B)/ my wife a few simple questions. (C)/ No error (D)
A
B
C
D
Solution:
There is a preposition related error. Replace ‘in’ with ‘at’.
Q3. The man is mortal (A)/ and ultimately, he has to leave everything here, (B)/ yet how irrationally he remains attached to his worldly possessions (C)/ No error (D).
A
B
C
D
Solution:
Remove ‘the’ before ‘man’. When we use the word ‘man’ or ‘woman’ in general sense, we do not use article before it.
Q4. I leapt on the chance (A)/ of studying art (B)/ in Paris. (C)/ No error (D)
A
B
C
D
Solution:
There is a preposition related error. Use ‘at’ in place of ‘on’.
Q5. Water contamination has become more serious (A)/ since chemists have begun to use (B)/ new substances. (C)/ No error (D)
A
B
C
D
Solution:
Replace ‘have begun’ with ‘began’
The rule to be followed is ‘Subject + Present Perfect Tense+ ……….. + Since + Simple Past Tense’
Q6. Due to inflation (A)/ the cost of living (B)/ escalated in the last one year. (C)/ No error (D)
A
B
C
D
Solution:
Use ‘has escalated’ in place of ‘escalated’.
The rule to be followed is ‘Subject + Present Perfect Tense + …….+ for + a period of time’.
Q7. It was surprising to see that even after being in an adversity, (B)/ the family was going for a party. (C)/ No error (D)
A
B
C
D
Solution:
There is a preposition related error. Use ‘going to a party’ in place of ‘going for a party’.
Q8. Before making a bad decision, (A)/ take some time and contemplate the (B)/ consequences of your actions (C)/ No Error (D)
A
B
C
D
Solution:
No Error
Q9. The minister for ‘Education’ (A) / vehemently refused (B) / the allegation that he had taken bribes. (C) / No error. (D)
A
B
C
D
Solution:
Use ‘of’ in place of ‘for’
Q10. If I were Zubin (A) / I would not attend (B) / the wedding, come what may. (C) No error. (D)
A
B
C
D
Solution:
No Error
Q11. No sooner did the teacher (A) / enter the class (B) / room the students got up. (C) No error. (D)
A
B
C
D
Solution:
Use ‘than’ before ‘the student’-Rule of Conjunction says that ‘no sooner-than’ goes together.
Q12. It is (A) / nothing else (B) / than pride. (C) / No error. (D)
A
B
C
D
Solution:
Use ‘but’ in place of ‘than’-Rule of Conjunction says “else and but” goes together.
Q13. Last week’s sharp hike in the wholesale price of beef (A) / is a strong indication for (B) / higher meat cost to come. (C) / No error. (D)
A
B
C
D
Solution:
Use ‘of’ in place of ‘for’.
Q14. In the country one sees only Nature's fair works, and (A)/ one's soul is not saddened by the cruel struggle for (B)/ mere existence that goes on in the crowded city. (C)/ No error (D).
A
B
C
D
Solution:
No Error
Q15. Kambli is one of the players (A) / who has been selected (B) / for the test match. (C) / No error (D).
A
B
C
D
Solution:
Use ‘have’ in place of ‘has’ –before relative pronoun ‘who’ we are talking about players which is plural which will take plural verb.

                                                                  

You may also like to read: