Error Detection Quiz For SSC CGL & SSC CPO Exam 2018: 8 August

SSC CGL And SSC CPO 2018 Exams are the latest opportunities to serve in a govt job and to live in clover. The Commission has released the newly revised Exam Calendar for SSC Exams conducting this year. SSC CGL & SSC CPO 2018 Exam dates haven’t been decided yet but are to be conducted soon in upcoming next two months. Utilize the remaining time to be on the upswing by following SSC CGL Study Plan on SSC ADDA and team. Download our celebrated app ADDA247 to outsmart others. Our Revised Study Plan is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in SSC CGL Tier-1 Examination. 

Be a part of this revised study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice. SSC CGL and CPO Exam dates can surprise you anytime soon. It is time to knuckle down to get your dream job, Today, in this English quiz we are providing 15 Error Detection Questions and solutions. Attempt this quiz and prepare yourself flawlessly. We wish you good luck for the upcoming Exams.

Directions (1-15): In these questions some of the sentences have errors and some have none. Find out which part of a sentence has an error and indicate it corresponding to the appropriate letter. If there is no error, indicate corresponding to the last option. Q1. Radar equipments (A)/that is to be used (B)/for ships must be installed carefully. (C)/ No error (D)

A
B
C
D

Solution:

Equipment is an ‘uncountable noun’ which doesn’t take plural form. Hence replace ‘equipments’ with ‘equipment’.

Q2. It is of primary importance (A)/ in swimming to learn (B)/to breathe properly. (C)/ No error (D)

A
B
C
D

Solution:

No Error

Q3. Of all those involved (A)/ with the accident (B)/ none was seriously injured.(C)/ No error (D)

A
B
C
D

Solution:

‘Involve’ takes preposition ‘in’ with it. Hence replace ‘with’ by ‘in’.

Q4. Either the operator (A)/ or the foreman are (B)/ to blame for the accident. (C)/ No error (D)

A
B
C
D

Solution:

By Subject-Verb Agreement Rule, if one subject is singular and one plural and the words are connected by the words “or,” “nor,” “neither/nor,” “either/or,” and “not only/but also”, you use the verb form of the subject that is nearest the verb.

Q5. I have not had tea (A)/ since (B)/ two days.(C)/ No error (D)

A
B
C
D

Solution:

Replace ‘since’ with ‘for’ as for is used for a period of a time while since is used for point of a time.

Q6. New types of electrical circuits (A)/ has been developed(B)/ by our engineers.(C)/No Error (D)

A
B
C
D

Solution:

‘New types of electrical circuits’ implies a plural subject. Hence replace ‘has been developed’ with ‘have been developed’.

Q7. Reena was so tired/(A) that she could not hardly (B)/ talk to the guests for a few minutes. (C)/ No Error (D)

A
B
C
D

Solution:

Remove ‘not’ before ‘hardly’ as ‘hardly’ is a negative word in itself.

Q8. He goes(A)/ to office (B)/ by foot,(C) No error(D)

A
B
C
D

Solution:

Replace ‘by foot’ with ‘on foot’. As ‘on’ is used for actions involving body parts and by is more commonly used for the ‘means of travelling’.

Q9. Beside (A)/ his mother he has two aunts (B)/ who stay with him.(C)/ No Error (D) (a) A

A
B
C
D

Solution:

Replace ‘beside’ with ‘besides’. Besides means in addition; as well and hence fits in the context.

Q10. The way he’s behaving,(A)/ he’ll soon spill the beans,(B)/I’m afraid. (C)/ No error (D)

A
B
C
D

Solution:

No Error

Q11. No effort has been made at all (A) / to cash on (B) / the refurbished image of Indian tennis (C) / No Error (D)

A
B
C
D

Solution:

The correct usage is ‘to cash in on’. As ‘cash in on’ is a phrasal verb which means to make a profit at something.

Q12. In urban society the social circle is limited (A) / with the family but in (B) / the villages it encompasses the entire village. (C) / No Error (D)

A
B
C
D

Solution:

Replace ‘with’ by ‘to’ as ‘limited’ takes preposition ‘to’ with it.

Q13. I found it difficult to removed (A) / the chewing gum that (B) / stuck to my cap (C) / No Error (D)

A
B
C
D

Solution:

Replace ‘removed’ by ‘remove’.

Q14. In this age of despair and despondency (A) / only our rich cultural heritage can help up (B) / escape to the menacing doom (C) / No Error (D)

A
B
C
D

Solution:

Replace ‘to’ by ‘from’ as ‘escape’ takes preposition ‘from’ with it.

 


You may also like to read:

 

  

      

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?