Error Detection Quiz For SSC CGL And SSC CPO Exam 2018: 29 November

SSC CGL And SSC CPO 2018 Exams are the latest opportunities to serve in a govt job and to live in clover. The Commission has released the newly revised Exam Calendar for SSC Exams conducting this year. SSC CGL & SSC CPO 2018 Exam dates haven’t been decided yet but are to be conducted soon in upcoming next two months. Utilize the remaining time to be on the upswing by following SSC CGL Study Plan on SSC ADDA and team. Download our celebrated app ADDA247 to outsmart others. Our Revised Study Plan is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in SSC CGL Tier-1 Examination. 
 

Be a part of this revised study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice. SSC CGL and CPO Exam dates can surprise you anytime soon. It is time to knuckle down to get your dream job, Today, in this English quiz we are providing 15 English Error Detection Questions and solutions to make your practice effective. Attempt this quiz and prepare yourself flawlessly. We wish you good luck for the upcoming Exams.

 

Directions (1-15): In these questions some of the sentences have errors and some have none. Find out which part of a sentence has an error and indicate it corresponding to the appropriate letter. If there is no error, indicate corresponding to the last option. 
 
Q1. If you give this transitional pose (A)/ short shrift, you’ll skimp on your breath (B)/ and potentially strain your neck. (C)/ No Error (D)
A
B
C
D
Solution:
No Error
Q2. Whether you prefer a physical exchange for (A)/ cash and a digital process, there are myriad (B)/ ways to get money using gold. (C)/ No Error (D)
A
B
C
D
Solution:
Replace ‘and’ with ‘or’. As ‘whether….or’ is the correct conjunction pair.
Q3. I came to help you out not because you were going (A)/ to pay me for my services, for I truly was touched (B)/ by the manner you did the request (C)/ No Error (D)
A
B
C
D
Solution:
The correct phrase to use is ‘made the request’. Hence replace ‘did the request’ with ‘made the request’.
Q4. My brother is moving hither and thither (A)/ uselessly, because he has no other (B)/ job but back biting of others. (C)/ No Error (D)
A
B
C
D
Solution:
Conjunction ‘than’ is used after ‘other’. Hence use ‘no other job than’ in place of ‘no other job but’.
Q5. The decline of his moral (A)/ was caused by a lot of (B)/ factors that were (C)/ once fascinating to him (D)/ No Error (E)
A
B
C
D
Solution:
Replace ‘of’ by ‘in’. Because ‘decline of an empire/decline of a party’ can be used but with nouns like ‘prices’, ‘moral’, we use ‘decline in’.
Q6. It is not governments that opt for prior (A)/ restraint to silence the media and hamper the flow of (B)/ information but also powerful corporate houses. (C)/ No Error (D)
A
B
C
D
Solution:
Replace ‘not’ with ‘not only or not just’. As the correct conjunction pair to connect clauses is ‘not only’……’but also’.
Q7. The author’s vision suffused by (A)/ an innocence and warmth, may not correspond (B)/ to the country as it is today (C)/ No Error (D)
A
B
C
D
Solution:
There is a preposition related error. Replace ‘suffused by’ with ‘suffused with’.
Q8. I now realize that public speaking (a) / requires as much courage (b) / and confidence as to dance (c) / No Error (d)
A
B
C
D
Solution:
Confidence as dancing’ is the right usage as same Gerund form (V1 + ing) will be used before and after the connector ‘and’.
Q9. Tired I was I had to (a) / keep on working till (b) / the wee hours of the morning (c) / No Error (d)
A
B
C
D
Solution:
The beginning of sentence is meaningless and hence we need to use conjunction ‘Though’ in the beginning. Though: despite the fact that.
Q10. We must go (a)/ and congratulate him for (b)/ his brilliant success (c)/ No Error (d)
A
B
C
D
Solution:
Congratulate him ‘on’ is the right usage. Therefore, replace ‘for’ with ‘on’.
Q11. The fight for liberation (A)/ brings out the best and (B)/ a noblest quality in mankind (C)/ No error (D)
A
B
C
D
Solution:
The superlative degree of adjective takes article ‘the’ before it. Hence replace ‘a’ with ‘the’ before noblest.
Q12. The General Manager of the industry has felt (A)/ that there is no use of (B)/ discussing about the problems with labourers (C)/ No error (D)
A
B
C
D
Solution:
Remove ‘about’ after discussing as the use of ‘about’ is superfluous.
Q13. He looked upon me (A)/ eye to eye for a few moments (B)/ before he spoke (C)/ No error (D)
A
B
C
D
Solution:
Replace ‘looked upon me’ with ‘looked at me’. Look upon: to regard someone /something in a certain way. While look at: to direct eyes towards something.
Q14. The Statesman has the (A)/ larger circulation (B)/ of all English details (C)/ No Error (D).
A
B
C
D
Solution:
Replace ‘larger’ by ‘largest’. ‘Superlative degree of adjective’ is qualified with definite article ‘the’ before it not the ‘comparative degree’
Q15. Two of my intimate friends called on me (A)/ on yesterday when I was (B)/ away from home (C)/ No Error (D)
A
B
C
D
Solution:
Remove ‘on’ before yesterday. As ‘yesterday’, the day before yesterday, today, tomorrow etc. don’t take ‘on’ or ‘in’ before them.

 

You may also like to read:
  

 

    
  

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD