Error Detection Quiz For SSC CGL And SSC CPO Exam 2018: 20 October

SSC CGL And SSC CPO 2018 Exams are the latest opportunities to serve in a govt job and to live in clover. The Commission has released the newly revised Exam Calendar for SSC Exams conducting this year. SSC CGL & SSC CPO 2018 Exam dates haven’t been decided yet but are to be conducted soon in upcoming next two months. Utilize the remaining time to be on the upswing by following SSC CGL Study Plan on SSC ADDA and team. Download our celebrated app ADDA247 to outsmart others. Our Revised Study Plan is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in SSC CGL Tier-1 Examination. 

Be a part of this revised study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice. SSC CGL and CPO Exam dates can surprise you anytime soon. It is time to knuckle down to get your dream job, Today, in this English quiz we are providing 15 English Error Detection Questions with Detailed Solutions to make your practice effective. Attempt this quiz and prepare yourself flawlessly. We wish you good luck for the upcoming Exams. 


 



 

Directions (1-15): In these questions some of the sentences have errors and some have none. Find out which part of a sentence has an error and indicate it corresponding to the appropriate letter. If there is no error, indicate corresponding to the last option.
 
Q1. The issues are very complex (A)/ and the problem is that they are bound to be obscured (B)/ by these hypocritical politicians (C)/ No Error (D)
A
B
C
D
Solution:
No Error
Q2. Now I have come (A)/ to know why he always remains at (B)/ loggers-head with his wife and mother-in-law (C)/ No Error (D).
A
B
C
D
Solution:
Replace ‘loggers-head’ by ‘logger-heads’.
Logger-heads: to be in disagreement.
Hence, option ‘C’ has the error.
Q3. The officer as well as (A)/ the assistants absented (B)/ themselves from the office (C)/ No Error (D).
A
B
C
D
Solution:
Replace ‘themselves’ by ‘himself’. As the main subject is ‘The officer’ which is a singular noun and by sub-verb agreement rule, nouns/pronouns, connected with ‘with’, ‘along-with’, ‘together with’ ‘as well as’, ‘like’, ‘unlike’, ‘besides’ etc. take the verb after them according to the first noun.
Hence option ‘C’ has the error.
Q4. The Statesman has the (A)/ larger circulation (B)/ of all English details (C)/ No Error (D).
A
B
C
D
Solution:
Replace ‘larger’ by ‘largest’.
Article ‘the’ takes ‘superlative degree of adjective’ after it not the ‘comparative degree’ usually.
Hence option ‘B’ has the error.
Q5. I always enjoy (A)/ to read (B)/ books (C)/ No Error (D).
A
B
C
D
Solution:
Replace ‘to read’ by ‘reading’. As ‘enjoy’ takes gerund (V₁ + ing) with it.
Hence option ‘B’ has the error.
Q6. The artist, plainly a better critic (A) / than painter destroyed what (B) / he made over for ten years. (C) / No error (d)
A
B
C
D
Solution:
Make over: transform.
Hence usage of ‘make over’ doesn’t fit in the sentence.
Now add ‘had’ before ‘made’ as the sentence demands the usage of ‘Past Perfect Tense’ here.
Hence option C has the error.
Q7. The job for drawing water (A) / from the village well is usually (B) / carried out by the women and young girls (C) / No error (D)
A
B
C
D
Solution:
Replace ‘for’ with ‘of’.
The job of drawing water is the right usage.
Q8. The General Manager of the industry has felt (A) / that there is no use of (B) / discussing about the problems with labourers (C) / No error (D)
A
B
C
D
Solution:
Remove ‘about’ after discussing as the use of ‘about’ is superfluous.
Hence, option C has the error.
Q9. The house owners forget that even so simple (A)/ a matter as cleaning and maintaining (B)/ a lawn affects ecology and should not be neglected (C)/ No Error (D)
A
B
C
D
Solution:
Replace ‘ecology’ with ‘environment’. Ecology is the branch of biology that deals with the relations of organisms to one another and to their physical surroundings. While Environment means the surroundings or conditions in which a person lives or operates, the natural world, as a whole or in a part. Hence using ‘environment’ makes the sentence error free.
Q10. Romanticism of melancholy (A)/ in art and literature are the reason (B)/ for insensitivity of those suffering from depression. (C)/ No error (D)
A
B
C
D
Solution:
Replace ‘are’ with ‘is’. ‘Romanticism of melancholy’ is a singular subject and hence should be followed by a singular verb.
Q11. The police were baffled (A)/ and Sherlock Holmes was (B)/ called in to investigate. (C)/ No error.
A
B
C
D
Solution:
"The police are" is grammatically correct and also the tense of the sentence is correct. Hence the sentence is error free.
Q12. I was (A)/ baffled with (B)/ the instructions he gave me. (C)/ No error (D)
A
B
C
D
Solution:
In Passive Past Participle form, preposition ‘by’ with ’baffled’ is grammatically correct.
Hence, replace ‘with’ with ‘by’.
Q13. I always like to have (A)/ about four toasts (B)/ for breakfast. (C)/ No error (D)
A
B
C
D
Solution:
The adverb ‘always’ demonstrates a habit here, so, about is redundant.
Hence remove ‘about’ before ‘four toasts’.
Q14. She could not believe (A)/ that it had all (B)/ happened to her. (C)/ No error (D)
A
B
C
D
Solution:
No error
Q15. People shouldn’t (A)/ drop litter on pavements, (B)/ should they? (C)/ No error (D)
A
B
C
D
Solution:
No error

               


You may also like to read: 

  

 

    

 

 
RRB-JE