Error Detection Quiz For SSC CGL And SSC CPO Exam 2018: 19 November

SSC CGL And SSC CPO 2018 Exams are the latest opportunities to serve in a govt job and to live in clover. The Commission has released the newly revised Exam Calendar for SSC Exams conducting this year. SSC CGL & SSC CPO 2018 Exam dates haven’t been decided yet but are to be conducted soon in upcoming next two months. Utilize the remaining time to be on the upswing by following SSC CGL Study Plan on SSC ADDA and team. Download our celebrated app ADDA247 to outsmart others. Our Revised Study Plan is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in SSC CGL Tier-1 Examination. 

Be a part of this revised study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice. SSC CGL and CPO Exam dates can surprise you anytime soon. It is time to knuckle down to get your dream job, Today, in this English quiz we are providing 15 English Error Detection Questions with detailed Solutions to make your practice effective. Attempt this quiz and prepare yourself flawlessly. We wish you good luck for the upcoming Exams.

 

 

Direction (1-15): In the following question, some part of the sentence may have errors. Find out which part of the sentence has an error and select the appropriate option. If a sentence is free from error, select ‘No Error’. 
 
Q1. The opulence of gold leaf decoration (A)/was not enough, the Catherine Palace built (B)/ in 1717 by Catherine I, has an Amber room. (C/ No Error (D)
A
B
C
D
Solution:
Add ‘as if’ before ‘The opulence’. As if: used to describe how a situation seems to be; used when you are giving a possible explanation for something or saying that something appears to be the case when it is not. For e.g. They stared at me as if I was crazy.
Q2. Surprisingly there was free seating and (A)/ therefore one have to be (B)/ at the venue early. (C)/ No Error (D)
A
B
C
D
Solution:
Replace ‘have to be’ with ‘had to be’. The sentence is in ‘Past Indefinite Tense’ which will take past form of the verb with it.
Q3. Imbued at the magnificent art and (A)/ architecture of St. Petersburg, I reluctantly (B)/ tore myself from it. (C)/ No Error (D)
A
B
C
D
Solution:
There is a preposition related error. Replace ‘at’ by ‘with’. Imbue means inspire or permeate with (a feeling or quality) which takes the preposition ‘with’ with it.
Q4. A charming festival seeks to celebrate this oral tradition of storytelling, (A)/ bringing together artists from around the world (B)/ to rebel in this intangible heritage.(C)/ No Error (D)
A
B
C
D
Solution:
The beginning of the sentence takes place on a cheerful note leaving a positive impact on the reader which bags for the usage of affirmative words in subsequent part of the sentence. But ‘rebel’ (to refuse to obey rules or people in authority) doesn’t justify its use in any context. However ‘revel’: enjoy oneself in a lively and noisy way, especially with drinking and dancing, justifies its usage in the sentence thus fits in the context.
Q5. With the poetic backdrop of the city’s lakes and palaces, (A)/ Udaipur Tales will bring together artistes with strong storytelling (B)/ traditions from India and around the world.(C)/ No Error (D)
A
B
C
D
Solution:
No Error
Q6. Weddings may be made in heaven, (A)/ but they sure are planned, agonized (B)/ over and staged above earth. (C)/ No Error(D)
A
B
C
D
Solution:
There is a preposition related error. Replace ‘above’ with ‘on’. Above as a preposition stands for ‘in or to a higher place than’ which is not appropriate to use in the given context.
Q7. Unlike a supernova, the star does not (A)/ go on to die but returns to (B)/ its early state after the explosion. (C)/ No Error (D)
A
B
C
D
Solution:
Replace ‘early’ with ‘earlier’. Early(adj.): happening or done before the usual or expected time. Earlier (adj.): previous. Hence ‘earlier’ fits in the context.
Q8. Transient phenomena such as supernova (A)/ are important parts of time-domain astronomy (B)/ which is a less-explored frontier in astronomy.(C)/ No Error(D)
A
B
C
D
Solution:
Replace ‘supernova’ with its plural form ‘supernovae’. According to the subject-verb agreement rule, ‘Plural subject’ takes ‘plural verb’ with it.
Q9. In 2017, the Kerala government began a program (A)/ called Suchitwa Sagaram to prevent dump of nets, (B)/ and to bring back plastic litter as well.(C)/ No Error (D)
A
B
C
D
Solution:
Replace ‘dump’ with ‘dumping’. Verb ‘Prevent’ takes gerund (V1 +ing) with it.
Q10. If large birds eat larger plastic pieces, small fish (A)/ tend to swallow microplastic: particles measuring less than (B)/ 5 mm, which large plastic disintegrates into. (C)/ No Error (D)
A
B
C
D
Solution:
No Error
Q11. As the world and particularly India faces growing challenges (A)/ that threaten the future of the planet, CSE has built up (B)/ expertise and credibility to make difference.(C)/ No Error (D)
A
B
C
D
Solution:
Add indefinite determiner ‘a’ before ‘difference’. As ‘make a difference’ is an idiomatic expression.
Q12. The president has called this meeting in order to (A)/ end the current political unrest and conflict situation and to allow (B)/ the normal functioning of the parliament.(C)/ No Error (D)
A
B
C
D
Solution:
No Error
Q13. A neighbour said the killer ambushed Eric (A)/ and shot him dead right after the grandfather(B)/ brought a child into his house.(C)/ No Error (D)
A
B
C
D
Solution:
Following the grammar rule, “Sub + V2 +…..subject+ had+V3 +…”, add ‘had’ before ‘brought’.
Q14. The convicts were originally awarded death sentence by the trial court (A)/ and the same was upheld by the Supreme Court, but on a review petition (B)/ their sentence was commuted to life two years ago.(C)/ No Error (D)
A
B
C
D
Solution:
No Error
Q15. When Mr. Rupam extended an invitation to Mr. Abraham to make a state visit to his country (A)/ at his earliest convenience, the President had accepted the invitation (B)/ and Mr. Rupam also agreed to President Abraham’s invitation to him(C). No Error (D)
A
B
C
D
Solution:
Remove ‘had’ before ‘accepted’. The sentence is in Simple Past Tense and thus superfluous usage of ‘had’ before the verb ‘accepted’ is wrong.

                                                        
You may also like to read:
  

 

    
 

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD