Error Detection Quiz For SSC CGL And SSC CPO Exam 2018: 7 December

SSC CGL And SSC CPO 2018 Exams are the latest opportunities to serve in a govt job and to live in clover. The Commission has released the newly revised Exam Calendar for SSC Exams conducting this year. SSC CGL & SSC CPO 2018 Exam dates haven’t been decided yet but are to be conducted soon in upcoming next two months. Utilize the remaining time to be on the upswing by following SSC CGL Study Plan on SSC ADDA and team. Download our celebrated app ADDA247 to outsmart others. Our Revised Study Plan is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in SSC CGL Tier-1 Examination. 

Be a part of this revised study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice. SSC CGL and CPO Exam dates can surprise you anytime soon. It is time to knuckle down to get your dream job, Today, in this English quiz we are providing 15 English Error Detection Questions and Solutions to make your practice effective. Attempt this quiz and prepare yourself flawlessly. We wish you good luck for the upcoming Exams.

 

 

Direction (1-15): In the following question, some part of the sentence may have errors. Find out which part of the sentence has an error and select the appropriate option. If a sentence is free from error, select ‘No Error’.
 
Q1. Speaking hastily makes us judgemental; that’s where we begin (A)/ making boundaries and go back with a very (B)/ boxed idea of the place and people one visit. (C)/ No Error (D)
A
B
C
D
Solution:
Replace ‘visit’ with ‘visits’. ‘One’ being a ‘singular subject’ takes ‘singular verb’ with it.
Q2. This is a most (A)/ interesting book I (B)/ have ever read. (C) No Error (D)
A
B
C
D
Solution:
Replace ‘a’ with ‘the’. Superlative degree of adjective takes definite article ‘the’ before it.
Q3. He was surprised as (A)/ well as pleased with (B)/ her performance.(C)/ No Error (D)
A
B
C
D
Solution:
Add ‘at’ after ‘surprised’. If two verbs take different prepositions, then both prepositions should be mentioned specifically after each verb being connected with a conjunction. Moreover ‘Surprise with’ is used when you want to convey how one surprises the other and ‘Surprise at’ is used generally to indicate the cause of surprise. Hence ‘at’ is the correct preposition to use with ‘surprise’ in the given context.
Q4. If you don’t get some sleep (A)/ when you go to home, you won’t be (B)/ able to relieve me tonight.(C)/ No Error (D)
A
B
C
D
Solution:
Remove preposition ‘to’ before noun ‘home’. ‘Home’ doesn’t take any ‘preposition’ before it if the verbs qualifying it are ‘go’, ‘get’, ‘reach’, ‘arrive’ and ‘bring’.
Q5. Eyewitnesses said that the military police (A)/ still exchanged fires with the (B)/ attackers on last night. (C)/ No Error (D)
A
B
C
D
Solution:
Remove ‘on’ before ‘last night’. As ‘tonight, tomorrow morning, yesterday, yesterday evening, the last day, the next day’ don’t take prepositions before them.
Q6. She did die without (A)/ specifying her heirs of (B)/ those seven trusts. (C)/ No Error (D)
A
B
C
D
Solution:
Heir ‘to’ some property and Heir ‘of’ somebody. This is the correct prepositional usage regarding ‘heir’ to be followed in the given context. Hence Part B has the error.
Q7. Since the Smiths are (A)/ very religious, they always try to (B)/conform with the practices of their faith. (C)/ No Error (D)
A
B
C
D
Solution:
Replace ‘with’ by ‘to’. Conform ‘to’ a norm while Conform ‘with’ one’s opinion. This is the correct prepositional usage regarding ‘conform’ to be followed in the given context. Hence Part C has the error.
Q8. We want to open doors (A)/ for people with disabilities to (B)/ travel the way they wanted.(C)/ No Error (D)
A
B
C
D
Solution:
Replace ‘wanted’ with ‘want’. The sentence is in Present Indefinite Tense which takes ‘base form’ of the verb.
Q9. Also, as an artist the more you contemplate in nature, (A)/ the more you understand that there is another (B)/ universe where we are superfluous.(C)/ No Error (D)
A
B
C
D
Solution:
No Error
Q10. As I was a practising artist, I could come to the city (A)/ and show my work at Kumar Gallery (B)/ with other major artiste.(C)/ No Error (D)
A
B
C
D
Solution:
Replace ‘artiste’ with ‘artists’. Artist: a person whose creative work shows sensitivity and imagination. Artiste: a public performer (a dancer or singer). Hence fitting in the context, ‘artists’ is the correct usage.
Q11. Not only did they offer him (A)/ good salary but provided (B)/ him with a beautiful bungalow. (C)/ No Error (D)
A
B
C
D
Solution:
In second part of the sentence use ‘’but also’’ in place of ‘’but’’. As “not only……….but also” is the correct conjunction pair.
Q12. I finished my household chores (A)/ before he reached (B)/ to my place after so long. (C)/ No Error (D)
A
B
C
D
Solution:
Grammar rule ‘’Subject + had + V3+……………..+ before + subject + V2’’ will be followed. Hence replace “finished” with “had finished”.
Q13. I am vexed at him (A)/ for what he has (B)/ done with us till date. (C)/ No Error (D)
A
B
C
D
Solution:
Vexed: annoyed. Vexed takes preposition ‘at’ for a thing and ‘with’ for a person. Hence replace ‘at’ by ‘with’.
Q14. The Manager warned his team members (A)/ that if they persist in their (B)/ obstructionist attitude they would be punished. (C)/ No Error (D)
A
B
C
D
Solution:
As the main clause is in past tense then the subordinate clause should be in past tense as well thus “persist” should be replaced with “persisted”.
Q15. He did not go (A)/ to the hospital on foot (B)/ he went there by the car. (C)/ No Error (D)
A
B
C
D
Solution:
‘By the car’ should be replaced with ‘by car’ as it just shows the mode of transportation thus, “the” should not be used in between by and car.

                                                                

You may also like to read:
  

 

    
  

 

June Current Affairs PDF

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?