Error Detection Quiz For SSC CGL And SSC CPO Exam 2018: 15 December

SSC CGL And SSC CPO 2018 Exams are the latest opportunities to serve in a govt job and to live in clover. The Commission has released the newly revised Exam Calendar for SSC Exams conducting this year. SSC CGL & SSC CPO 2018 Exam dates haven’t been decided yet but are to be conducted soon in upcoming next two months. Utilize the remaining time to be on the upswing by following SSC CGL Study Plan on SSC ADDA and team. Download our celebrated app ADDA247 to outsmart others. Our Revised Study Plan is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in SSC CGL Tier-1 Examination. 

Be a part of this revised study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice. SSC CGL and CPO Exam dates can surprise you anytime soon. It is time to knuckle down to get your dream job, Today, in this English quiz we are providing 15 English Error Detection Questions and Solutions to make your practice effective. Attempt this quiz and prepare yourself flawlessly. We wish you good luck for the upcoming Exams.

 

 

Direction (1-15): In the following question, some part of the sentence may have errors. Find out which part of the sentence has an error and select the appropriate option. If a sentence is free from error, select ‘No Error’. 

Q1. The parents decided it was worth the risk (A)/ because these children would have succumbed (B)/ their disease before adulthood.(C)/ No Error
A
B
C
D
Solution:
Use preposition ‘to’ after ‘succumbed’. Verb ‘Succumb’ is characterized by preposition ‘to’. Moreover, ‘Succumb to something’ is an idiomatic expression which means to yield to something, especially a temptation, fatal disease, a human weakness, etc.
Q2. One thing we tend to overlook is that, in medicine, (A)/ there is always going to be (B)/ learning curve when it comes to new technology.(C)/ No Error (D)
A
B
C
D
Solution:
Add article ‘a’ before noun ‘learning curve’.
Q3. Researchers discovered that pupil dilation could be used (A)/ to indicating the mental workload of (B)/ a person in a multitasking environment.(C)/ No Error (D)
A
B
C
D
Solution:
Replace ‘indicating’ with ‘indicate’ following the rule ‘Could be used’ + ‘to’ + V1 (base form of verb).
Q4. The issues are very complex (A)/ and the problem is that they are bound to be obscured (B)/ by these hypocritical politicians (C)/ No Error (D)
A
B
C
D
Solution:
No Error
Q5. The first section of the road was surfaced and offered (A)/ resplendent views of the Suru Valley, with green fields (B)/ enclosed in poplars, willows and apricot trees.(C)/ No Error (D)
A
B
C
D
Solution:
Replace ‘enclosed in’ with ‘enclosed by’. If a place is enclosed by something, the place is completely surrounded by it. Hence the correct preposition to use is ‘by’.
Q6. Previous studies on workload and productivity includes(A)/ physical aspects, such as how much a person walks or carries, but (B)/ they do not take into account a person’s state of mind.(C)/ No Error (D)
A
B
C
D
Solution:
Replace ‘includes’ with ‘include’. Following the Subject-Verb agreement rule, ‘Plural Subjects’ take ‘Plural verb’ with them, ‘Previous Studies’ will take ‘include’ instead of ‘includes’.
Q7. She dislikes (A) / you being most organized (B) / than she is. (C) / No error (D)
A
B
C
D
Solution:
Replace ‘most’ with ‘more’. As the comparison is between only ‘two persons’.
Q8. He is proficient in Hindi (A) / and can speak English (B) / but he does not know to read and write English. (C) / No error (D)
A
B
C
D
Solution:
Replace ‘he does not know to read and write English’ with ‘he does not know how to read and write English’. As ‘Know + how + infinitive i.e. to + V1’ is the proper usage in grammar.
Q9. By the time she was seven, (A)/ she could play a (B)/ dozen songs through ear. (C)/ No Error (D)
A
B
C
D
Solution:
Replace ‘through ear’ with ‘by ear’. ‘Play something by ear’ is an idiom which means ‘to be able to play a piece of music after just listening to it a few times, without looking at the notes’.
Q10. Could she cite (A) / any precedent in support (B)/ for her care? (C) / No Error (D)
A
B
C
D
Solution:
Replace ‘for’ with ‘of’. ‘Of her care’ is the right usage.
Q11. As the world and particularly India faces growing challenges (A)/ that threaten the future of the planet, CSE has built up (B)/ expertise and credibility to make difference.(C)/ No Error (D)
A
B
C
D
Solution:
Add indefinite determiner ‘a’ before ‘difference’. As ‘make a difference’ is an idiomatic expression.
Q12. The president has called this meeting in order to (A)/ end the current political unrest and conflict situation and to allow (B)/ the normal functioning of the parliament.(C)/ No Error (D)
A
B
C
D
Solution:
No Error
Q13. A neighbour said the killer ambushed Eric (A)/ and shot him dead right after (B)/ the grandfather brought a child into his house.(C)/ No Error (D)
A
B
C
D
Solution:
Following the grammar rule, “Subject1 + V2 +…….+ Subject2+ had+ V3 +…”. Add ‘had’ before ‘brought’.
Q14. The officer asked the recruit (A)/which district (B)/he came from. (C)/No error (D)
A
B
C
D
Solution:
No error
Q15. The young prince alone rose to the height of the (A)/ occasion, and set his face to such cowardly counsels, and he (B)/ had the enthusiastic support of the great majority of the people. (C)/ No Error (D)
A
B
C
D
Solution:
There is a preposition related error. Replace ‘set his face to’ with ‘set his face against’.

 

You may also like to read:
  

 

 

 

    

 

 

 

 

 
  




 

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD