Error Detection Quiz For SSC CGL And SSC CPO Exam 2018: 3 November

 

SSC CGL And SSC CPO 2018 Exams are the latest opportunities to serve in a govt job and to live in clover. The Commission has released the newly revised Exam Calendar for SSC Exams conducting this year. SSC CGL & SSC CPO 2018 Exam dates haven’t been decided yet but are to be conducted soon in upcoming next two months. Utilize the remaining time to be on the upswing by following SSC CGL Study Plan on SSC ADDA and team. Download our celebrated app ADDA247 to outsmart others. Our Revised Study Plan is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in SSC CGL Tier-1 Examination. 

Be a part of this revised study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice. SSC CGL and CPO Exam dates can surprise you anytime soon. It is time to knuckle down to get your dream job, Today, in this English quiz we are providing 15 Previous Years  English Questions with detailed solutions. Attempt this quiz and prepare yourself flawlessly. We wish you good luck for the upcoming Exams.

Direction (1-15): In the following question, some part of the sentence may have errors. Find out which part of the sentence has an error and select the appropriate option. If a sentence is free from error, select ‘No Error’.


Q1. It was being hard to believe(A)/that my brother could be(B)/involved in anything so sinister. (C)/No error(D)
(a) A
(b) C
(c) C
(d) D

Show Answer

Ans.(a)
Sol. “Being” should be removed because two forms of “be” in a complement should not be used.

Q2. The average age at which (A)/people die of heart diseases(B)/are decreasing. (C)/No error (D)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D

Show Answer

Ans.(c)
Sol. When we talk about “age” and if we need to talk about the context related to lessening, the word “reduce” should be used.

Q3. Hardly had I stepped (A)/out of my house when (B)/I saw them coming towards my house. (C)/No error(D)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D

Show Answer
Ans.(d)
Sol. No Error

Q4. The last Mughal emperor was (A)/send into exile (B)/by the British. (C)/ No error (D).
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D

Show Answer
Ans.(b)
Sol. As the sentence is in passive and in passive voice structured sentence, we use “be + v3” and the 3rd form of “send” is “sent” thus “sent” should be used in place of “send”.

 

Q5. Being a sunny day (A)/I decided to stay at home (B)/ and take a nap. (C)/ No error (D).
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D

Show Answer
Ans.(a)
Sol. “It” should be used before “being”. “I” is the subject of reference thus “I” will be treated as the subject of the first clause also but it will be contextually incorrect as a human can’t be a sunny day, thus a temporary subject ‘It’ should be introduced.

Q6. I asked two persons (A)/the way to the school (B) but neither of them knew it. (C)/No error (D)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D

Show Answer
Ans.(d)
Sol. No Error.

 



Q7. We had to return because (A)/when we reached the railway (B)/station the train left. (C)/No error(D)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D

Show Answer
Ans.(c)
Sol. “had left” should be used because first the train had left the station then they reached the station..

Q8. One of the state (A)/in which there was a severe drought (B)/last year is Maharashtra. (C)/No error (D)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D

Show Answer
Ans.(a)
Sol. Use ‘states’ in place of ‘state’. The rule to be followed here is “One of the + Plural Noun/ Pronoun + Singular Verb +……..”

Q9. The stock was (A)/divided among (B)/the two brothers. (C)/No error (D)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D

Show Answer
Ans.(b)
Sol. As the thing is divided into two brothers thus use ‘between’ in place of ‘among’.

Q10. To improve your vocabulary(A)/one thing that you should do (B)/is to read Times of India(C)/ No error(D)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D

Show Answer
Ans.(c)
Sol. Article ‘the’ is used when referring to the names of newspapers and journals. Hence use article ‘The’ before ‘Times of India’.

Q11. She took the hint but wondered (A)/who had hurt him so badly that (B)/ he still bore a grudge thousands of years later. (C)/ No error (D)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D

Show Answer
Ans.(d)
Sol. No Error

Q12. Sairat is one of the latest (A)/in the list of contemporary Marathi movies (B)/which appeared in recent times. (C)/No error (D)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D

Show Answer
Ans.(c)
Sol. Use ‘have’ after ‘which’. Plural Subject ‘Marathi movies’ following the relative pronoun ‘which’ will associate plural verb with it according to the subject-verb agreement rule.

Q13. I am better (A)/adapted to the (B)/climate than you. (C)/No error (D)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D

Show Answer
Ans.(d)
Sol. No Error

Q14. “If I can see you (A)/I am sure you would (B)/be looking beautiful,”Naina said. (C)/No error (D)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D

Show Answer
Ans.(a)
Sol. Replace ‘can’ with ‘could’ as the subsequent part of the sentence implies the usage of past tense. “Could” is used to express possibility or past ability.



Q15. I’ve been trying (A)/to catch you as (B)/ you left college. (C) /No error (D)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D

Show Answer
Ans.(b)
Sol. Replace ‘as’ with ‘since’. ‘Since’ is used to introduce an action or event at a point of time in the past.

RRB-JE