Important Error Detection Questions For SSC

Previous Year Questions : SSC CHSL

Dear Students,

English section is an integral part of SSC Exams.This is also a section that is feared by most of the candidates.Though the sheer number of concepts and rules may seem intimidating at first, with discipline and the right approach, it is not difficult to master these concepts and their application to questions. SSC CPO Exam is to be held from the month of June where English Language Section holds 50 questions containing 5 questions from each topic according to new SSC CPO Pattern . Also SSC CGL 2020 is the new target in the loop.

You need to gird up your loins to score maximum marks.Today, in this English quiz we are providing 15 Useful Error Detection Questions With Detailed SolutionsTo make you learn grammar rules and vocabulary effectively is the motive behind the provided quiz. Attempt this quiz and prepare yourself flawlessly. We wish you good luck for the upcoming Exams.

Directions (1-15): In these questions some of the sentences have errors and some have none. Find out which part of a sentence has an error and indicate it corresponding to the appropriate letter. If there is no error, indicate corresponding to the last option.

Q1. This town isn’t very well known and there is not much to see so a few tourists come here.
(a) This town isn’t very well known
(b) and there isn’t much to see
(c) so a few tourists come here
(d) No error

Show Answer
S1. Ans.(c)
Sol. Remove ‘a’ before ‘few’.
‘few’ ⇒ negligible

Q2. Both the civilians and army men joined the First World War.
(a) Both the civilians
(b) and army men
(c) joined the First World War
(d) No error

Show Answer
S2. Ans.(b)
Sol. Place ‘the’ before army men. As they denote a separate class.

Q3. My brother-in-laws who live in Mumbai have come to stay with us.
(a) My brother-in-laws
(b) who live in Mumbai
(c) have come to stay with us
(d) No error

Show Answer
S3. Ans.(a)
Sol. Brothers-in-law will replace brother-in-laws.

Q4. A person I met in the theatre was the playwright himself.
(a) A person I met
(b) in the theatre
(c) was the playwright himself
(d) No error

Show Answer
S4. Ans.(a)
Sol. Replace ‘A’ by ‘The’. The is used before specified objects.

Q5. Satyajit Ray, who conceived, co-authored and directed a number of good films, was one of India’s most talented film maker.
(a) Satyajit Ray, who conceived, co-authored
(b) and directed a number of good films, was
(c) one of India’s most talented film maker
(d) No error

Show Answer
S5. Ans.(c)
Sol. Replace ‘maker’ by ‘makers’. One of the/Many/Most of the + Plural Noun + ….

Q6. Some of the richest business magnate live in Mumbai.
(a) Some of the richest
(b) business magnet
(c) live in Mumbai
(d) No error

Show Answer
S6. Ans.(b)
Sol. Magnate→ a person who is rich, powerful and successful especially in business.
Here, subject some is plural. Hence business magnets should be used.

Q7. Inspite of the doctor’s stern warning, he continued taking sugar in his tea.
(a) Inspite of the doctor’s stern warning,
(b) he continued taking
(c) sugar in his tea
(d) No error

Show Answer
S7. Ans.(c)
Sol. Remove ‘his’ after ‘in’. As its use is superfluous or redundant here and impertinent at the same time.


Q8. I was shocked to hear that his father died of an accident.
(a) I was shocked to hear
(b) that his father
(c) died of an accident.
(d) No error

Show Answer
S8. Ans.(c)
Sol. ‘Died in an accident’ is the correct usage. While ‘died of malaria’ is the right context.

Q9. I do not understand why he is so angry at me.
(a) I do not understand
(b) why he is
(c) so angry at me.
(d) No error

Show Answer
S9. Ans.(c)
Sol. Replace ‘at’ by ‘with’. ‘Angry with a person’ while ‘angry at a thing/decision’ are the correct usage.

Q10. Most of Uttar Pradesh is an extremely fertile plain between which the river Ganga flows.
(a) Most of Uttar Pradesh
(b) is an extremely fertile plain
(c) between which the river Ganga flows.
(d) No error

Show Answer
S10. Ans.(c)
Sol. Replace ‘between’ by ‘through’.
between → at, into, or across the space separating (two objects or regions).
through → moving in one side and out of the other side of (an opening, channel, or location).

Q11. The engineer came out to a novel solution which may even reduce daily energy consumption.
(a) The engineer came out
(b) to a novel solution
(c) which may even reduce daily energy consumption.
(d) No error

Show Answer
S11. Ans.(b)
Sol. Replace ‘to’ by ‘with’.


Q12. They walked besides each other in silence.

(a) They walked besides
(b) each other
(c) in silence.
(d) No error

Show Answer
S12. Ans.(a)
Sol. Replace ‘besides’ by ‘beside’.
Beside → at the side of; next to
Besides → in addition to; apart from.

Q13. Please put away the candle before you leave.
(a) Please put away
(b) the candle before
(c) you leave.
(d) No error

Show Answer
S13. Ans.(a)
Sol. Replace ‘put away’ by ‘put out’.
Put out → to make a fire stop burning.


Q14. Such natural imagery suggests that the killings were akin with a natural disaster and not a matter of individual responsibility.
(a) Such natural imagery suggests that
(b) the killings were akin with
(c) a natural disaster and not a matter
(d) of individual responsibility.

Show Answer
S14. Ans.(b)
Sol. Akin takes proposition ‘to’ with it.
Hence replace ‘Akin with’ with ‘akin to’.


Q15. Some animals are much more capable than humans for perceiving certain kinds of stimuli which may precede earthquakes.
(a) Some animals are much more capable
(b) than humans for perceiving certain kinds of
(c) stimuli which may precede earthquakes.
(d) No error

Show Answer
S15. Ans.(b)
Sol. Replace ‘for’ with ‘of’ as capable is followed by ‘of’ not ‘for’.

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?