Useful Error Detection Questions For SSC CGL And SSC CPO Exam: 17 May

Dear Students,


Following 75 Days SSC CGL Study Plan by ADDA247 and SSCADDAA, the platform is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in SSC CGL Tier-1 Examination. Quizzes are developed under the consideration of latest pattern and level of Exam whereas notes deal with understanding the concepts, formulae, rules and sharpening your revision skills. Be a part of this study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice. SSC CGL Exam is to be conducted from 25 July to 20 August 2018. Meanwhile, SSC CPO Exam is to be held from 4 June to 10 June 2018, It is time to knuckle down to get your dream job.

Today, in this English quiz we are providing 15 Error Detection Questions With Solutions. To make you learn English Grammar rules effectively is the motive behind the provided quiz. Attempt this quiz and prepare yourself flawlessly. We wish you good luck for the upcoming Exams..

Directions (1-15): In these questions some of the sentences have errors and some have none. Find out which part of a sentence has an error and indicate it corresponding to the appropriate letter. If there is no error, indicate corresponding to the last option.

Q1. The economic policy of the government (a) / is not quite in variance with the idea of (b) / the socialist pattern of society. (c) / No Error (d)

Show Answer
S1. Ans.(b)
Sol. Replace ‘in’ by ‘at’.

Q2. Concurrent with this programme (a) / educational institutions may be urged (b) / to inculcate patriotism in each and every one of its pupils. (c) No Error (d)

Show Answer
S2. Ans.(c)
Sol. Replace ‘its’ by ‘their’ as the subject ‘educational institutions’ is plural and hence it will take plural verb.

Q3. If a man diligently seeks to come into the contact (a) / with the best that has been thought and said in this world (b) / he will become simple and selfish. (c) / No Error (d)

Show Answer
S3. Ans.(a)
Sol. Remove ‘the’ before contact as it is not meant for a particular contact but a contact in general. Moreover, its use is superfluous here.

Q4. The disclosure of the synopsis of Thakkar Commission report (a) / on the assassination of Mrs. Indira Gandhi (b) / has raised several vital questions. (c) / No Error (d)

Show Answer
S4. Ans.(a)
Sol. Add ‘The’ before Thakkar Commission.

Q5. The interviewer asked the candidate (a) / to what district (b) / he came from. (c) / No Error (d)

Show Answer
S5. Ans.(b)
Sol. Replace ‘to what’ by ‘which’.

Q6. The widely publicized manifesto (a) / of the new party (b) / is not much different than ours. (c) / No Error (d)

Show Answer
S6. Ans.(c)
Sol. Replace ‘than’ by ‘from’ as ‘different’ takes preposition ‘from’ with it.

Q7. No effort has been made at all (a) / to cash on (b) / the refurbished image of Indian tennis (c) / No Error (d)

Show Answer
S7. Ans.(b)
Sol. The correct usage is ‘to cash in on’. As ‘cash in on’ is a phrasal verb which means to make a profit at something.

Q8. In urban society the social circle is limited (a) / with the family but in (b) / the villages it encompasses the entire village. (c) / No Error (d)

Show Answer
S8. Ans.(b)
Sol. Replace ‘with’ by ‘to’ as ‘limited’ takes preposition ‘to’ with it.

Q9. I found it difficult to removed (a) / the chewing gum that (b) / stuck to my cap (c) / No Error (d)

Show Answer
S9. Ans.(a)
Sol. Replace ‘removed’ by ‘remove’.

Q10. In this age of despair and despondency (a) / only our rich cultural heritage can help up (b) / escape to the menacing doom (c) / No Error (d)

Show Answer
S10. Ans.(c)
Sol. Replace ‘to’ by ‘from’ as ‘escape’ takes preposition ‘from’ with it.

Q11. It proves year after year (a) / that when it comes into judging new writing (b) / we are on slippery ground (c) / No Error (d)

Show Answer
S11. Ans.(b)
Sol. Correct preposition to use here is ‘to’.
Hence replace ‘into’ by ‘to’.

Q12. Since it was his first election campaign, the candidate was confused (a) / none could clearly understand (b) / either the principles he stood for or the benefits he promised (c) / No Error (d)

Show Answer
S12. Ans.(d)
Sol. No Error
Q13. Developmental activities of the government (a) / come to a standstill (b) / due to paucity of funds (c) / No Error (d)
Show Answer
S13. Ans.(b)
Sol. Replace ‘come’ by ‘have come’.


Q14. There goes old Mrs. Sharma (a) / and her meek (b) / little husband (c) / No Error (d)
Show Answer
S14. Ans.(a)
Sol. Replace ‘goes’ by ‘go’ as use of ‘Mrs. Sharma and her meek little husband’ makes the subject plural and hence verb used will be plural.

Q15. Good people will make good laws (a) / but good laws passed by a few does not (b) / necessarily make a good society (c) / No Error (d)
Show Answer
S15. Ans.(b)
Sol. Replace ‘does not’ by ‘do not’ as ‘Good laws’ i.e. subject is plural.

You may also like to read


  

  

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?