Error Based Questions For SSC CGL TIER-2 Exam 2017

Error Based Questions carry a good amount of weightage in any Competetive Exam and when it comes to SSC CGL,this part plays even more vital role in scoring at least a sufficient outcome. As the saying is Practice Makes A Man Perfect,it is must to apply the same on here.Practicing these questions will definitely help you to hold a required grip and in learning the important grammar rules in just a short span of time.

 

Directions (1-15): In these questions, some of the sentences have errors and some have none. Find out which part of a sentence has an error and indicate corresponding to the appropriate letter (a, b, c). In case of no error; fill the option corresponding to ‘d’ in the Answer Sheet. 

 

 
Q1. Rohan had invited his friends (A) / for tea before he heard the news (B) / of his father’s accident. (C) / No error (D)
A
B
C
D
Solution:
Explanation:- Here, ‘for tea’ will be replaced by ‘on tea’ because to invite somebody on lunch, dinner etc., we use ‘on’ not ‘for’.
Q2. Isha got excited when (A) / she found these all deleted (B) / photographs in her friend’s phone (C) / No error (D)
A
B
C
D
Solution:
Explanation:- ‘All these’ will be used in place of ‘these all’ because all is used before plural noun or pronoun (the, this, that, my, her, his, these, those)
Q3. Our friends go (A) / to school daily (B) / by walk (C) / No error (D)
A
B
C
D
Solution:
Explanation:- ‘On foot’ will be used in place of ‘by walk’.
Q4. On hearing strange voice in his room (A) / Rohit came out of the bathroom (B) / with a towel in his hand. (C) / No error (D)
A
B
C
D
Solution:
Explanation:- ‘Rohit came out from will be used in place of ‘Rohit came out of’ because come out means to be removed from place where it is fixed; (of dust, a mark)or something that is able to be removed by washing or cleaning.
Q5. Honey asked his brother (A) / what had he prepared (B) / for the presentation in the seminar. (C) / No error (D)
A
B
C
D
Solution:
Explanation:- Here ‘what had he will be replaced by ‘what he had ’ because while changing ‘Direct to Indirect’ speech, verb is immediately used after the subject.
Q6. Rekha meant nothing (A) / less than (B) / to compel her friend to leave the post she was not capable of. (C) / No error (D)
A
B
C
D
Solution:
Explanation:- Here use, ‘but’ in place of ‘less than’ as ‘Nothing but’ is an appropriate compound conjunction.
Q7. Suhit was not appointed (A) / in our college (B) / for his bad etiquette. (C) / No error (D)
A
B
C
D
Solution:
Explanation:- Preposition ‘to’ is used with the verb ‘appoint’.
Q8. It is high time (A) / you learn (B) / to drive a car. (C) / No error (D)
A
B
C
D
Solution:
Explanation:- Use ‘leant’ in place of ‘learn’ as phrases like ‘It is time’, It is high time, ‘It is about time’ take second form of verb/past form of verb.
Q9. Sonu decided to withdraw his money from the bank (A) / to make it available in need (B) / and to donate to the charity. (C) / No error (D)
A
B
C
D
Solution:
Explanation:- When two infinitives are connected by ‘and’, ‘or’ ‘expect’, ‘but’, than, ‘to’ is not used in the second infinitive.
Q10. The teacher was angry on (A) / his student for not attending (B) / the school regularly (C) / No error (D)
A
B
C
D
Solution:
Explanation:- Angry takes ‘with’ or ‘at’ when used in reference to a person.
 pain

Q11. She (A) / takes pain (B) / over the work (C) / No error (D)
A
B
C
D
Solution:
Explanation:- take pains is a right phrase that means to try very hard to do or get something.
Q12. At her parents’ return (A) / she became anxious as (B) / she had failed her exam. (C) / No error (D)
A
B
C
D
Solution:
Explanation:- Use ‘on her parents ‘return’ in place of at her parents’.
Q13. Most people (A) / are afraid of (B) / getting infected with swine flu these days (C) / No error (D)
A
B
C
D
Solution:
Explanation:- Use ‘Most of the people’ in place of ‘Most people’.
Q14. The people of Delhi (A) / are more close to the pollution caused health issues (B) than Uttarakhand. (C) / No error (D)
A
B
C
D
Solution:
Explanation:- Use ‘than those of Uttarakhand’ in place of ‘than Uttarakhand’ as comparison is being made among the people not the places.
Q15. After knowing truth (A) / he took the right decision (B) / in the matter. (C) / No Error(D)
A
B
C
D
Solution:
Explanation:- Use ‘on the matter’ in place of ‘in the matter’ as decision is made on the matter’ not ‘in the matter’.
 

 


    

 

CRACK SSC CGL 2017

 

More than 2400+ Candidates were selected in SSC CGL 2016 from Career Power Classroom Programs.

9 out of every 10 candidates selected in SSC CGL last year opted for Adda247 Online Test Series.

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD