SSC CGL Tier 2 English Vocabulary Quiz: 4 September

SSC CGL 2018-19 Tier 2 is to be conducted from 11 to 13 September 2019. With 200 questions for 200 marks, English Language Section plays a vital role in the final selection of a candidate.  SSC CGL Tier 2 English quizzes being provided daily on SSCADDA are in the interest of candidates qualifying for SSC CGL Tier 2 and question quality is solely based on the expected experimentation of English Question paper for CGL Mains. 

Direction (1-5): Choose among the following that best expresses the meaning of the given word.

Q1. BUDGE
(a) embed
(b) moor
(c) shift
(d) lodge
S1. Ans.(c)
Sol. Budge: to change one’s position.
Shift: move or cause to move from one place to another.
Hence option C is the correct synonym.

Q2. WHEEDLE
(a) constrain
(b) nag
(c) coerce
(d) inveigle
S2. Ans.(d)
Sol. Wheedle: use flattery or coaxing in order to persuade someone to do something or give one something.
Inveigle: persuade (someone) to do something by means of deception or flattery.
Hence option D is the correct synonym.

Q3. STASIS
(a) defection
(b) poise
(c) throwback
(d) norm
S3. Ans.(b)
Sol. Stasis: a state that does not change.
Poise: a stably balanced state.
Hence option B is the correct synonym.

Q4. CHIROGRAPHY
(a) electrotyping
(b) calculation
(c) penmanship
(d) decipherment
S4. Ans.(c)
Sol. Chirography is the study of penmanship and handwriting in all of its aspects.
Penmanship: the art or skill of writing by hand; a person’s handwriting.
Hence option C is the correct synonym.

Q5. BIBULOUS
(a) drunken
(b) abstinent
(c) temperate
(d) mesmerize
S5. Ans.(a)
Sol. Bibulous: excessively fond of drinking alcohol.
Hence option A is the correct synonym.

Direction (6-10): In the following questions, out of the four alternatives, select the word opposite in meaning to the word given.

Q6. EXORDIUM
(a) preface
(b) mediation
(c) compact
(d) conclusion
S6. Ans.(d)
Sol. Exordium: the beginning or introductory part, especially of a discourse.
Hence option D is the correct antonym.

Q7. DISPORT
(a) frolic
(b) flourish
(c) drudge
(d) warrant
S7. Ans.(c)
Sol. Disport: to engage in activity for amusement.
Drudge: to do hard, menial, or monotonous work.
Hence option C is the correct antonym.

Q8. SEQUACIOUS
(a) pliant
(b) authentic
(c) unaware
(d) independent
S8. Ans.(d)
Sol. Sequacious: (of a person) lacking independence or originality of thought.
Hence option D is the correct antonym.

Q9. PUTRID
(a) gathered
(b) aromatic
(c) rancid
(d) careful
S9. Ans.(b)
Sol. Putrid: decaying or rotting and emitting a fetid smell.
Aromatic: having a pleasant and distinctive smell.
Hence option B is the correct antonym.

Q10. SLUR
(a) acclaim
(b) band
(c) aspersion
(d) defect
S10. Ans.(a)
Sol. Slur: an insinuation or allegation about someone that is likely to insult them or damage their reputation.
Acclaim: enthusiastic and public praise.
Hence option A is the correct antonym.

Got a Query? Register it here & our team will get back to you with a solution

You may also like to read:

Click on below provided YouTube Video to watch latest pattern based English Questions for SSC CGL Tier 2 2018-19. Follow ADDA247 YouTube Channel for preparation of Govt. exams.

May Current Affairs PDF

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Join the Conversation

9 Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?