English Vocabulary Quiz For SSC CGL And SSC CPO Exam 2018: 22 November

SSC CGL And SSC CPO 2018 Exams are the latest opportunities to serve in a govt job and to live in clover. The Commission has released the newly revised Exam Calendar for SSC Exams conducting this year. SSC CGL & SSC CPO 2018 Exam dates haven’t been decided yet but are to be conducted soon in upcoming next two months. Utilize the remaining time to be on the upswing by following SSC CGL Study Plan on SSC ADDA and team. Download our celebrated app ADDA247 to outsmart others. Our Revised Study Plan is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in SSC CGL Tier-1 Examination. 

Be a part of this revised study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice. SSC CGL and CPO Exam dates can surprise you anytime soon. It is time to knuckle down to get your dream job, Today, in this English quiz we are providing 15 English Vocabulary Questions and Solutions to make your practice effective. Attempt this quiz and prepare yourself flawlessly. We wish you good luck for the upcoming Exams.

 

 

Directions (1-5): Out of the four alternatives, choose the one which best expresses the meaning of the given word. 
 
Q1. STERNUTATION
Hardening
Sneezing
Trepidation
Reversal
Solution:
Sternutation: the action of sneezing.
Hence Sternutation and Sneezing are synonyms to each other.
Q2. INCINERATE
Shake
Burn
Polish
Abuse
Solution:
Incinerate: destroy (something, especially waste material) by burning.
Hence Incinerate and Burn are synonyms to each other.
Q3. UNDULATE
Oscillate
Encourage
Delay
Decline
Solution:
Undulate: move with a smooth wave-like motion.
Oscillate: move or swing back and forth in a regular rhythm.
Hence Undulate and Oscillate are synonyms to each other.
Q4. OVERSTRUNG
Desirable
Prosperity
Repetition
Restive
Solution:
Overstrung: extremely nervous or tense.
Restive: unwilling to be controlled or be patient.
Hence Overstrung and Restive are synonyms to each other.
Q5. WALLOW
Suffer
Sacrifice
Luxuriate
Confess
Solution:
Wallow: (of a person) indulge in an unrestrained way in something that one finds pleasurable.
Luxuriate: enjoy (something) as a luxury; take self-indulgent delight in.
Hence Wallow and Luxuriate are synonyms to each other.
Directions (6-10): In the following questions, out of the four alternatives, choose the word which is opposite in meaning to the given word and click the button corresponding to it. 
 
Q6. RECLINE
Erect
Original
Superfluous
Corrupt
Solution:
Recline: lean or lie back in a relaxed position with the back supported.
Hence Recline and Erect are antonyms to each other.
Q7. TREMULOUS
Healthy
Steady
Obese
Young
Solution:
Tremulous: shaking or quivering slightly. Steady: firmly fixed, supported, or balanced; not shaking or moving.
Hence Tremulous and Steady are antonyms to each other.
Q8. IMPUTE
Exculpate
Solvent
Skilled
Crafty
Solution:
Impute: represent (something, especially something undesirable) as being done or possessed by someone; attribute.
Exculpate: show or declare that (someone) is not guilty of wrongdoing.
Hence Impute and Exculpate are antonyms to each other.
Q9. FORTHWITH
Enslave
Later
Defect
Forewarning
Solution:
Forthwith: (especially in official use) immediately; without delay; instantly or directly.
Hence Forthwith and Later are antonyms to each other.
Q10. FIENDISH
Diabolical
Devilish
Reimbursement
Friendly
Solution:
Fiendish: cruel and unpleasant: extremely clever and complicated.
Friendly: Behaving in a kind and pleasant way showing kindness.
Hence Fiendish and Friendly are antonyms to each other.
Directions (11-15): There are four different words out of which one is correctly spelled. Find the correctly spelled word. 
 
Q11.
Anteques
Preccocious
Expedeint
Apoplexy
Solution:
Option D is correctly spelt.
Q12.
Medeival
Precede
Relevent
Tyrrany
Solution:
Option B is correctly spelt.
Q13.
Parapharnelia
Peccadilo
Illustrious
Impromptue
Solution:
Option C is correctly spelt.
Q14.
Benidiction
Besmerch
Benevolence
Prelious
Solution:
Option C is correctly spelt.
Q15.
Severety
Sovereignity
Superiorty
Serenity
Solution:
Option D is correctly spelt.

You may also like to read:
  

 

    

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD