English Vocabulary Quiz For SSC CGL And SSC CPO Exam 2018: 12th November

 

SSC CGL And SSC CPO 2018 Exams are the latest opportunities to serve in a govt job and to live in clover. The Commission has released the newly revised Exam Calendar for SSC Exams conducting this year. SSC CGL & SSC CPO 2018 Exam dates haven’t been decided yet but are to be conducted soon in upcoming next two months. Utilize the remaining time to be on the upswing by following SSC CGL Study Plan on SSC ADDA and team. Download our celebrated app ADDA247 to outsmart others. Our Revised Study Plan is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in SSC CGL Tier-1 Examination. 

Be a part of this revised study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice. SSC CGL and CPO Exam dates can surprise you anytime soon. It is time to knuckle down to get your dream job, Today, in this English quiz we are providing 15 Previous Years English Questions with detailed solutions. Attempt this quiz and prepare yourself flawlessly. We wish you good luck for the upcoming Exams.

Directions (1-5): Out of the four alternatives, choose the one which best expresses the meaning of the given word.


Q1. CONSIGNEE
(a) Delegate
(b) Representative
(c) Nominee
(d) Messenger
Show Answer

S1. Ans.(c)
Sol. Consignee: the person or company to whom goods or documents are officially sent or delivered.
Representative: a person chosen or appointed to act or speak for another or others, in particular.
Nominee: a person or company, not the owner, in whose name a stock, bond, or company is registered.
Hence Consignee and Nominee are synonyms to each other.

Q2. TRAMP
(a) Wanderer
(b) Cheater
(c) Seller
(d) Pilgrim

Show Answer

S2. Ans.(a)
Sol. Tramp: a person who travels from place to place on foot in search of work or as a vagrant.
Wanderer: a person who roams about without a fixed route or destination.
Hence Tramp and Wanderer are synonyms to each other.

Q3. CONTEMPLATION
(a) Consideration
(b) Mutilation
(c) Deliberation
(d) Sophistication

Show Answer
S3. Ans.(a)
Sol. Contemplation: serious and quiet thought for a period of time.
Consideration: careful thought, typically over a period of time.
Hence Contemplation and Consideration are synonyms to each other.

Q4. QUIVER
(a) Quarrel
(b) Quicken
(c) Worry
(d) Tremble

Show Answer
S4. Ans.(d)
Sol. Quiver: tremble or shake with a slight rapid motion.
Hence Quiver and Tremble are synonyms to each other.

Q5. IRREVERENCE
(a) Disrespect
(b) Cruelty
(c) Kindness
(d) Invalidity

Show Answer
S5. Ans.(a)
Sol. Irreverence: a lack of respect for people or things that are generally taken seriously.
Disrespect: lack of respect or courtesy.
Hence Irreverence and Disrespect are synonyms to each other.

Directions( 6-10): In the following questions, out of the four alternatives, select the word opposite in meaning to the word given.


Q6. STARK
(a) mild
(b) gruff
(c) rugged
(d) mulish

Show Answer
S6. Ans.(a)
Sol. Stark: harsh and threatening in manner or appearance.
Mild: gentle in nature or behavior; not severe.
Mulish: unreasonably and inflexibly obstinate.
Hence Stark and Mild are antonyms to each other.




Q7. OUTLANDISH
(a) quirky
(b) atypical
(c) conventional
(d) crotchety

Show Answer
S7. Ans.(c)
Sol. Outlandish: strange and unusual.
Conventional: common and ordinary; not unusual.
Crotchety: very grumpy or unpleasant.
Hence Outlandish and Conventional are antonyms to each other.

Q8. RENAISSANCE
(a) decadence
(b) pestilence
(c) prehistory
(d) immorality

Show Answer
S8. Ans.(a)
Sol. Renaissance: a period of growth and activity in the areas of art, literature, and ideas.
Decadence: a period of decline.
Hence Renaissance and Decadence are antonyms to each other.

Q9. HEGEMONY
(a) renowned
(b) unpopular
(c) notorious
(d) subordination

Show Answer
S9. Ans.(d)
Sol. Hegemony: leadership or dominance, especially by one state or social group over others.
Subordination: the act of giving someone or something less importance or power.
Hence Hegemony and Subordination are antonyms to each other.

Q10. ADO
(a) Urban
(b) Arable
(c) Bright
(d) Quietude

Show Answer
S10. Ans.(d)
Sol. Ado: a state of noisy, confused activity.
Quietude: a state of stillness, calmness, and quiet in a person or place.
Arable: used or suitable for growing crops.
Hence Ado and Quietude are antonyms to each other.

Directions (11-15): In the following questions, out of the four alternatives select the alternative which best expresses the meaning of the idiom/phrase.


Q11. Tempt Providence
(a) not to be alert on opportunity
(b) take a risk or do something dangerous
(c) pleasure for a short time
(d) to be in a hurry to do something before a particular time

Show Answer
S11. Ans.(b)
Sol. Option B is the correct meaning.

Q12. To cast aspersions
(a) to act as the pillar of support
(b) to raise aspirations
(c) to make unpleasant remarks
(d) to dissolve all the differences

Show Answer
S12. Ans.(c)
Sol. Option C is the correct meaning.

Q13. On the cards
(a) impossible
(b) shocking
(c) evident
(d) anticipated

Show Answer
S13. Ans.(d)
Sol. Option D is the correct meaning.

Q14. To get the runaround
(a) to stop annoying or bothering someone
(b) to get started
(c) to be given misleading or evasive information
(d) to drink alcohol and begin to feel intoxicated

Show Answer
S14. Ans.(c)
Sol. Option C is the correct meaning.



Q15. Dawn on
(a) to perfect an activity
(b) to realize something
(c) to do someone a favor without having been asked
(d) to completely change your mind or opinion

Show Answer
S15. Ans.(b)
Sol. Option B is the correct meaning.

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD