SSC CGL English Vocabulary Quiz: 26 Feb

Study Plan for SSC CGL 2018-19 Exam by SSCADDA is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in the Examination. Be a part of this study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice. Today, in this English quiz we are providing English Vocabulary Quiz with Solutions to make your practice effective. Attempt this quiz and prepare yourself flawlessly. We wish you good luck for all the upcoming Exams.

Direction(1-5): In the following questions, out of the four alternatives select the alternative which best expresses the meaning of the idiom/phrase.

Q1. Full to the Gunwales
(a) to be on the lowest point
(b) to the very top
(c) to have something in half
(d) to hate someone too much

Show Answer

S1. Ans.(b)

 

Q2. Cutting Edge
(a) very modern, latest
(b) to fright someone very much
(c) antiquated
(d) to belong to one’s past

Show Answer

S2. Ans.(a)

 

Q3. Strike one’s fancy
(a) to seem interesting or pleasing to oneself.
(b) to interpret something deeply
(c) to take excessive interest in others’ matters
(d) to buy a party dress

Show Answer
S3. Ans.(a)

 

Q4. By the book
(a) to unfollow the rules and regulations
(b) strictly according to the rules
(c) to get lost in reading books
(d) to have a deep bookish knowledge

Show Answer
S4. Ans.(b)

 

Q5. Bells and whistles
(a) useless parts of an accessory
(b) having a collection of bells and whistles
(c) to celebrate a festival with full enthusiasm
(d) attractive additional features

Show Answer
S5. Ans.(d)

 

Direction (6-10): Choose the word opposite in meaning to the given word.

Q6. SAG
(a) Ebb
(b) Escalate
(c) Recede
(d) Slump

Show Answer
S6. Ans.(b)
Sol. Sag: to decline gradually from a standard level.
Escalate: to increase in extent, amount, intensity, or scope.
Slump: to fall or sink suddenly.
Hence Sag and Escalate are antonyms to each other.

 

Q7. PEJORATIVE
(a) Libellous
(b) Invective
(c) Approbatory
(d) Contumelious

Show Answer
S7. Ans.(c)
Sol. Pejorative: expressing contempt or disapproval.
Libellous: containing or constituting a libel.
Invective: insulting, abusive, or highly critical language.
Approbatory: expressing or manifesting praise or approval.
Contumelious: scornful and insulting; insolent.
Hence Pejorative and Approbatory are antonyms to each other.

 

Q8. PASSIVITY
(a) Distinct
(b) Interest
(c) Lucid
(d) Disregard

Show Answer
S8. Ans.(b)
Sol. Passivity: the state or quality of being passive; esp. inaction, submissiveness etc.
Interest: the felling of wanting to know or learn about something or someone.
Hence Passivity and Interest are antonyms to each other.

 

Q9. EXPOSTULATE
(a) Protest
(b) Residue
(c) Laud
(d) Occupy

Show Answer
S9. Ans.(c)
Sol. Expostulate: express strong disapproval/disagreement.
Laud: praise a person or their achievements highly.
Hence Expostulate and Laud are antonyms to each other.

 

Q10. IMPUDENT
(a) Anxious
(b) Polite
(c) Flippant
(d) Reckless

Show Answer


S10. Ans.(b)
Sol. Impudent: marked by contemptuous or cocky boldness or disregard of others.
Polite: having or showing behavior that is respectful and considerate of other people.
Flippant: not showing a serious or respectful attitude.
Hence Impudent and Polite are antonyms to each other.

 

Direction (11-15): Choose among the following that best expresses the meaning of the given word.

Q11. BUCOLIC
(a) Urban
(b) Metropolitan
(c) Rustic
(d) Citified

Show Answer
S11. Ans.(c)
Sol. Bucolic: relating to the pleasant aspects of the country side and country life.
Rustic: relating to the country side: rural.
Hence Bucolic and Rustic are synonyms to each other.

 

Q12. MACERATE
(a) Parch
(b) Liquefy
(c) Dehydrate
(d) Desiccate

Show Answer
S12. Ans.(b)
Sol. Macerate: become softened by soaking in a liquid.
Hence Macerate and Liquefy are synonyms to each other.

 

Q13. GIMCRACK
(a) Wretched
(b) Superior
(c) Refined
(d) Separation

Show Answer
S13. Ans.(a)
Sol. Gimcrack: showy but cheap or badly made.
Wretched: of poor quality; very bad.
Hence Gimcrack and Wretched are synonyms to each other.

 

Q14. EXECRATE
(a) Exalt
(b) Revile
(c) Venerate
(d) Acclaim

Show Answer
S14. Ans.(b)
Sol. Execrate: feel or express great loathing for.
Revile: criticize in an abusive or angrily insulting manner.
Hence Execrate and Revile are synonyms to each other.

 

Q15. OUTCRY
(a) Tumult
(b) Murmur
(c) Consecrate
(d) Hallow

Show Answer
S15. Ans.(a)
Sol. Outcry: a strong expression of public disapproval or anger.
Tumult: a loud, confused noise, especially one caused by a large mass of people.
Hence Outcry and Tumult are synonyms to each other.
You may also like to read: 
 

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?