SSC CGL Tier 2 English Sentence Improvement Quiz: 6 September

SSC CGL 2018-19 Tier 2 is to be conducted from 11 to 13 September 2019. With 200 questions for 200 marks, English Language Section plays a vital role in the final selection of a candidate.  SSC CGL Tier 2 English quizzes being provided daily on SSCADDA are in the interest of candidates qualifying for SSC CGL Tier 2 and question quality is solely based on the expected experimentation of English Question paper for CGL Mains. 

Direction (1-10): Improve the bracketed part of the sentence.

Q1. In addition to the physical ruin, (there were the collapse of) the ideology which had been so prominent.
(a) there is a collapse of
(b) there was the collapse with
(c) there was the collapse of
(d) No improvement

S1. Ans.(c)
Sol. Subject is singular hence ‘was’ is to be used after ‘There’. And correct preposition to use here after ‘collapse’ is ‘of’. Hence option C is correct.

Q2. Human beings are social animals, (who are living in communities), regulated by social norms and laws.
(a) living in communities
(b) living amongst a community
(c) living in midst of communities
(d) No improvement
S2. Ans.(a)
Sol. The usage of pronoun is ‘superfluous’ here. Hence option A is correct with the apt preposition.

Q3. These troubles are a direct consequence of the country’s prolonged domestic recession and (faltering economics recovery).
(a) faltering economic’s recovery
(b) faltering economic recovery
(c) faltering economical recovery
(d) No improvement

S3. Ans.(b)
Sol. To qualify the noun ‘recovery’, we need the adjective ‘economic’ not the noun ‘economics’ to place before it.
Also we have been provided with two adjectives ‘economic’ & ‘economical’ in options B & C respectively.
But ‘economical’ means not using a lot of money, energy, etc. It doesn’t fit in the context.

Q4. Higher crude oil prices have doubtlessly provided a significant fiscal boost in the past several months, although any (flair on) going forward can lead to a price spiral that would have other untoward consequences as well.
(a) flair in
(b) flare at
(c) flare up
(d) No improvement

S4. Ans.(c)
Sol. Flare up: a sudden outburst of something.

Q5. He started at the (bottom rung of the ladder) and then gained success.
(a) bottom rung of the stair
(b) lower rung of the ladder
(c) lower rung of the stair
(d) No improvement

S5. Ans.(d)
Sol. No improvement

Q6. Finally, in comparative perspective, I think there is good reason to believe that such (stand-outs) can be resolved through negotiation.
(a) stand-downs
(b) stand-ins
(c) stand-offs
(d) No improvement

S6. Ans.(c)
Sol. Stand-off: A deadlock between two equally matched opponents in a dispute or conflict; a situation in which agreement in an argument does not seem possible.

Q7. He said that the (two barrage on rivers) Kosi and Gandaki near the India-Nepal border are operated by Indian authorities.
(a) two barrages in rivers
(b) two barrages on rivers
(c) two barrages under rivers
(d) No improvement

S7. Ans.(b)
Sol. Plural noun ‘barrages’ will be used after plural count ‘two’. And barrages are made ‘on’ rivers. Hence option B is correct.

Q8. Mr. Thakur withdrew his submission without giving adequate time to the editorial team (to examine either his) counterarguments or get Ms. Raghu’s response.
(a) to examine his either
(b) to either examine his
(c) either his to examine
(d) No improvement

S8. Ans.(b)
Sol. The conjunction pair used here is ‘either…or’. In the subsequent part verb ‘get’ has been used after ‘or’ which implies that verb ‘examine’ will be used after ‘either’ in the preceding part.

Q9. The issue was not resolved, but the discussion (was helped in realizing) the growing distance between the two strands of thought and the strain of this on the information ecology.
(a) helped to realize to
(b) was helped to realize
(c) helped in realizing
(d) No improvement

S9. Ans.(c)
Sol. No passive voice is required in the bracketed part. Hence option C is correct that makes the sentence grammatically correct and meaningful.

Q10. Their need for sensation is fulfilled by various media, (which has fostered) a society of disposable emotions and short attention spans.
(a) which fosters
(b) which is fostered
(c) which have fostered
(d) No improvement

S10. Ans.(c)
Sol. The verb used after relative pronoun ‘which’ will be in the agreement with the subject before ‘which’ i.e. ‘various media’- a plural noun. Hence ‘which have fostered’ is correct.

Got a Query? Register it here & our team will get back to you with a solution

You may also like to read:

Click on below provided YouTube Video to watch latest pattern based English Questions for SSC CGL Tier 2 2018-19. Follow ADDA247 YouTube Channel for preparation of Govt. exams.

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Join the Conversation

33 Comments

  1. So sorry about it Sourabh. But i totally forgot about it.

    We are not posting it today.. We will post it tomorrow in the morning..

  2. 1. More leisure
    BEing uncountable so , IS attainable will come .
    2. consequences about.
    4.comprises doesn't need 'of'.
    5.) return in a life for a day. will come.
    6.) Between you and I " , " will come.
    7.) make him turn to , no need of make to.
    8.) it will be wonder of.
    9.) open the can by " the " not a.
    10.) "You and I" define together clause , so it will be
    are in b part.
    11.) he was in no way.
    12.) it will be remained.
    13.) which could be covered.
    14.) it will be then the teacher.

  3. Thanks, Ayushi Ma'am, for making me revise this important post of Idioms & Phrases under English section!! Idioms like 1,2,4,6 (Though all are important) have often been asked in the related section of the exam papers by the SSC.

  4. 1. (B), 2. (C), 3. (D), 4. (B), 5. (A), 6. (A), 7. (C), 8.(A), 9.(C), 10. (B), 11. (C), 12. (B), 13. (B), 14. (B), 15. (D)

  5. simple !!
    After you and I, there is a need of a comma.
    which always join 2 sentences and comes with the first sentence at its end.
    Moreover, there we could also can't use among or amongst. as we are talking about 2 persons here – You And I.

  6. Plz tell me which book I prefer, so I can easily understand the error in sentences, and also feel confident in exam while solving errors

Leave a comment

Leave a Reply to Swati Chaudhary Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD