Access to All SSC Exams Courses Grab Now
Home English English Sentence Completion Quiz For SSC Exams 2019: 12 October

English Sentence Completion Quiz For SSC Exams 2019: 12 October

Direction (1-10): In the following questions, the sentence given with blank to be filled in with an appropriate word. Select the correct alternative out of the four and indicate it by selecting the appropriate option.

Q1. Most of the houses in rural Assam are built on stilts to _______ floods and earthquakes.
(a) succumb to
(b) withstand
(c) capitulate
(d) lapse
S1. Ans.(b)
Sol. Withstand: remain undamaged or unaffected by; resist.
Lapse: pass gradually into (an inferior state or condition).
Hence option B is the correct choice.

About Course:

Prepare for all SSC exams like  SSC CGL,CHSL,CPO,Stenographer,MTS,Selection post and GD Constable etc from India’s Best Teaching Educators!

About SSC ka Maha Pack:
SSC ka Maha Pack is a full-fledged course which incorporates all the essentials like Live online classes, Test series, Video courses, eBooks & countless unprecedented features that will help you excel in all the upcoming Teaching exams like  SSC CGL,CHSL,CPO,Stenographer,MTS,Selection post and GD Constable etc

Includes:
You get access to:

  • 200+ Hours of Live Classes
  • 300+ Recorded Videos
  • 500+ Total Tests
  • 100+ Ebooks 
  • Teacher's Class Notes/Slides.   


Course Language
Classes: Hindi and English (Bilingual)
Study Material: English and Hindi
Tests: English and Hindi

Validity: 1 Month

Offer available for ADDA247 APP. Download the APP Now.

SSC Test Pack Online Test Series
  1. 1400+ Tests
  2. Detailed Solutions and Analysis
  3. Content by Expert Faculties
Validity
  1. 14 Months
  2. 1 Month
  3. 3 Months
699 49/month
BUY NOW

Q2. Surveying the spectacular scenery from the Indian side, even as we dipped our toes in its cold waters, was __________, to say the least.
(a) choleric
(b) orgulous
(c) exhilarating
(d) chronic
S2. Ans.(c)
Sol. Orgulous: haughty.
Exhilarating: making one feel very happy, animated, or elated; thrilling.
Hence option C is the correct choice.

Q3. Formulation of the Common National Standards was _________ to standardize facilities and services that would be available to tourists.
(a) insipid
(b) insinuative
(c) imperative
(d) impertinent
S3. Ans.(c)
Sol. Insipid: lacking flavor; weak or tasteless.
Insinuative: provoking a change of outlook and especially gradual doubt and suspicion.
Imperative: of vital importance; crucial.
Impertinent: not showing proper respect; rude.
Hence option C is the correct choice.

Q4. The morning light had only then begun ________ and the mountains turned red as the sun made its way up.
(a) of strengthening
(b) to strengthening
(c) for strength
(d) to strengthen
S4. Ans.(d)
Sol. The infinitive case ‘to + V1’ will be used with ‘begun’. Hence Option D is the correct choice.

Q5. Browsing the festive store window displays nearby, I come across a bright green shopfront, _______ with the most intricate Christmas ornaments.
(a) blemished
(b) denuded
(c) adorned
(d) divested
S5. Ans.(c)
Sol. Blemish: spoil the appearance or quality of (something).
Denude: to remove a valuable possession or quality.
Adorn: make more beautiful or attractive.
Divest: deprive something of (a particular quality).
Fitting in the context, option C is the correct choice.

Q6. Leaving the huge art collection behind, I wander through the quaint Old Town’s streets and steep inclines __________ I stumble across a decorated doorway.
(a) neither
(b) because
(c) so
(d) until
S6. Ans.(d)
Sol. Stumble: trip or momentarily lose one’s balance; almost fall.
Until: up to (the point in time or the event mentioned).
Fitting in the context, option D is the correct choice.

Q7. The officer walked in front, leaning on a stick and __________ limping.
(a) marginally
(b) imperceptibly
(c) slightly
(d) a little
S7. Ans.(c)
Sol. Slightly: to a small degree; not considerably.
Hence option C is the correct choice.

Q8. Despite all the media campaigns focusing on bullying, the practice is still _________ in schools.
(a) astounding
(b) peremptory
(c) persuasive
(d) pervasive
S8. Ans.(d)
Sol. Peremptory: expecting to be obeyed immediately and without any questions.
Persuasive: good at persuading someone to do or believe something through reasoning or the use of temptation.
Pervasive: (especially of an unwelcome influence or physical effect) spreading widely throughout an area or a group of people.

Q9. When the caring man saw the __________ had no footwear, he offered the man the pair of shoes he wore.
(a) jabber
(b) pauper
(c) dapper
(d) hamper
S9. Ans.(b)
Sol. Jabber: rapid, excited, and often incomprehensible speech.
Pauper: a person who lives in poverty.
Dapper: neat and trim in dress and appearance.
Hamper: a rounded pad used in printing to apply ink to a surface.

Q10. The best way to ____________ the children’s poor test grades is to teach again the lesson and give a second test.
(a) rectify
(b) right
(c) revise
(d) recast

S10. Ans.(a)
Sol. Rectify: to correct something or make something right.

You may also like to read:

Click on below provided YouTube Video to watch latest pattern based English Questions for SSC CGL Tier 1 2019. Follow ADDA247 YouTube Channel for preparation of Govt. exams.

40 COMMENTS

  1. For SSC EXAM
    Grammar and Vocabulary is the most important part. you should study from "Perfect Competitive English" by V K Sinha is good for it.

  2. Trigonometry is easy interesting topic,,,,Learn basics clearly then I am sure u wil enjoy in Trigonometry part

  3. Sir one week back u told me that " one who helps others, god will help u" ,,,that is true,,,becoze I helped some aspirents,,,but today u helps me,,

  4. read trignometry from 10th, 11th and 12th class math,it is enough for ssc cgl, first clear basic from 10th cbse math then follow 11th and 12th maths, and do trigo portion from these maths

  5. hello sandeep sir please help me main VISIULLY HANDICAPE person hu muze cgl post ka preference koun sa 1 2 3 dena chahiye

  6. can u tell me one thing the form that we fill online that is need to be send to be send to the corresponding centre office.??

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

×
Login
OR

FORGOT?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD