SSC CGL Tier 2 English Reading Comprehension Quiz: 2 September

SSC CGL 2018-19 Tier 2 is to be conducted from 11 to 13 September 2019. With 200 questions for 200 marks, English Language Section plays a vital role in the final selection of a candidate.  SSC CGL Tier 2 English quizzes being provided daily on SSCADDA are in the interest of candidates qualifying for SSC CGL Tier 2 and question quality is solely based on the expected experimentation of English Question paper for CGL Mains. 

Direction (1-10): A passage is given with 5 questions following it. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives.

As per the Child Labor (Prohibition and Regulation) Act, 1986, amended in 2016 (“CLPR Act”), a “Child” is defined as any person below the age of 14, and the CLPR Act prohibits employment of a Child in any employment including as a domestic help. It is a cognizable criminal offence to employ a Child for any work. Children between age of 14 and 18 are defined as “Adolescent” and the law allows Adolescent to be employed except in the listed hazardous occupation and processes which include mining, inflammable substance and explosives related work and any other hazardous process as per the Factories Act, 1948. In 2001, an estimated 1% of all child workers, or about 1,20,000 children in India were in a hazardous job. Notably, the Constitution of India prohibits child labor in hazardous industries (but not in non-hazardous industries) as a Fundamental Right under Article 24. UNICEF estimates that India with its larger population, has the highest number of laborers in the world under 14 years of age, while sub-Saharan African countries have the highest percentage of children who are deployed as child laborers. The International Labor Organization estimates that agriculture, at 60 percent, is the largest employer of child labor in the world, while the United Nation’s Food and Agriculture Organization estimates 70% of child labor is deployed in agriculture and related activities. Outside of agriculture, child labor is observed in almost all informal sectors of the Indian economy.
Companies including Gap, Primark, Monsanto have been criticized for child labor in their products. The companies claim they have strict policies against selling products made by underage children, but there are many links in a supply chain making it difficult to oversee them all. In 2011, after three years of Primark’s effort, BBC acknowledged that its award-winning investigative journalism report of Indian child labor use by Primark was a fake. The BBC apologized to Primark, to Indian suppliers and all its viewers. Another company that has come under much scrutiny was Nike. Nike was under pressure to speak up about alleged sweatshops that harbored children that the company was exploiting to make their sneakers. Since then Nike has come out with a separate web page that specifically points out where they get their products from and where their products are manufactured.

Q1. According to the estimation made by UNICEF, which countries have the highest percentage of children who are deployed as child laborers?
(a) African-American countries
(b) Subtropical countries
(c) Sub-Saharan African countries
(d) Sub-Asian countries
S1. Ans.(c)
Sol. Refer to, “UNICEF estimates that India with its larger population, has the highest number of laborers in the world under 14 years of age, while sub-Saharan African countries have the highest percentage of children who are deployed as child laborers”.

Q2. According to the passage, what is the estimation of The International Labor Organization?
(a) that agriculture, at 60 percent, is the largest employer of adult labor in the world.
(b) that agriculture, at 60 percent, is the largest employer of child labor in the world.
(c) that agriculture, at 60 percent, is the largest employer of women labor in the world.
(d) that agriculture, at 60 percent, is the smallest employer of child labor in the world.
S2. Ans.(b)
Sol. Refer to, “The International Labor Organization estimates that agriculture, at 60 percent, is the largest employer of child labor in the world”.

Q3. Under which article, the Constitution of India prohibits child labor in hazardous industries as a Fundamental Right?
(a) Article 42
(b) Article 26
(c) Article 12
(d) Article 24
S3. Ans.(d)
Sol. Refer to, “Notably, the Constitution of India prohibits child labor in hazardous industries (but not in non-hazardous industries) as a Fundamental Right under Article 24”.

Q4. Which companies have been criticized for child labor in their products?
(a) Alcoa, Banesto, Bahko
(b) Capcom, Datsun, Elron
(c) Fonterra, Fuji, Glaxo
(d) Gap, Primark, Monsanto
S4. Ans.(d)
Sol. Refer to, “Companies including Gap, Primark, Monsanto have been criticized for child labor in their products”.

Q5. In 2011 what was acknowledged by BBC after three years of Primark’s effort?
(a) that children between age of 14 and 18 are defined as “Adolescent”
(b) that its award-winning investigative journalism report of Indian child labor use by Primark was a fake
(c) that its daily news bulletin was not much appreciated by a particular group of viewers.
(d) that its competitors were exploiting the rules regulated by Child Labor Prohibition and Regulation Act

S5. Ans.(b)
Sol. Refer to, “In 2011, after three years of Primark’s effort, BBC acknowledged that its award-winning investigative journalism report of Indian child labor use by Primark was a fake”.

Q6. Which company has come out with a separate web page that specifically points out where they get their products from and where their products are manufactured?
(a) Netscape
(b) Nikon
(c) Nike
(d) Novell
S6. Ans.(c)
Sol. Nike has come out with a separate web page that specifically points out where they get their products from and where their products are manufactured.

Q7. Under which act, law allows ‘Adolescent’ to be employed except in the listed hazardous occupation and processes?
(a) Child labor act
(b) Indian Slavery Act
(c) Forfeited Deposits Act, 1850
(d) Factories Act, 1948
S7. Ans.(d)
Sol. Refer to, “Children between age of 14 and 18 are defined as “Adolescent” and the law allows Adolescent to be employed except in the listed hazardous occupation and processes which include mining, inflammable substance and explosives related work and any other hazardous process as per the Factories Act, 1948”.

Q8. According to the statistics based on the estimation concluded in 2001, how many children in India were in a hazardous job?
(a) 12,000 children
(b) 1,02,000 children
(c) 1,20,000 children
(d) 12,00,000 children

S8. Ans.(c)
Sol. Refer to, “In 2001, an estimated 1% of all child workers, or about 1,20,000 children in India were in a hazardous job”.

Q9. What is the synonym of ‘cognizable’?
(a) ambiguous
(b) obvious
(c) enraging
(d) objectionable
S9. Ans.(b)
Sol. Cognizable: perceptible; clearly identifiable.

Q10. Which title among the following is befitting for the passage?
(a) Child harassment
(b) Punishment for Child Labor
(c) Child Labor in India
(d) Child Labor (Prohibition and Regulation) Act, 1986
S10. Ans.(c)
Sol. As the passage is the comprehension highlighting the child labor in India specifically, option C is the correct choice.

Got a Query? Register it here & our team will get back to you with a solution

You may also like to read:

Click on below provided YouTube Video to watch latest pattern based English Questions for SSC CGL Tier 2 2018-19. Follow ADDA247 YouTube Channel for preparation of Govt. exams.