English Quiz- SSC Exam

In the following passage, some of the words have been left out. First read the passage over and try to understand what it is about. Then fill in the blanks with the help of alternatives given:


One of the major cause of the failure of (1) countries on the economic front is their (2) to evolve a judicious mixture of (3) substitution and export promotion .today,Bambia,which (4) on imports after its independence 20 years ,(5)

1.(a)advanced
(b)advancing
(c)developed 
(d)developing
2.(a)hadicap
(b)disadvantage
(c)inability
(d)incapacity
3.(a)import
(b)export
(c)scientific
(d)invention
4.(a)banked
(b)traded
(c)carried
(d)expected
5.(a)since
(b)ago
(c)earlier
(d)back
In the following section each item consists of a word or a phrase which is bold in the sentence given. It is followed by four words or phases. Select the word or phrase which is synonymous in meaning to the word in bold.
6.Absolve 
(a)consume 
(b)punish
(c)Acquit
(d)withheld
7.Ascription
(a)Description
(b)Account
(c)Attribution
(d)cure
8.Toil
(a)Test
(b)Spoil
(c)Work hard
(d)Tell
9.Mimic
(a)Tease
(b)Refresh
(c)Greet
(d)Copy
10.Kiosk
(a)Stone
(b)Shop
(c)Booth
(d)Mall
Choose the one which can be substituted for the given sentence.
11.A study of sounds is known as.
(a)stylistics
(b)Linguistics
(c)Phonetics
(d)Semantics
12.To reduce to nothing.
(a)Lull
(b)Null
(c)Annul
(d)Cull
13.An obviously true or hackneyed statement.
(a)Syllogism
(b)Iconic
(c)Imagism
(d)Truism
14.Words inscribed on a tomb.
(a)Epitaph
(b)Epitome
(c)Epistle
(d)Epilogue
15.A person of obscure position who has gained wealth.
(a)Promiscuous
(b)Parvenu
(c)Sumptuary
(d)Extravagant

Answers
1.d
2.c
3.a
4.c
5.c
6.c
7.c
8.c
9.d
10.a
11.c
12.b
13.d
14.a
15.b

Ans

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Join the Conversation

16 Comments

  1. 7 a_— some type credit
    10. C— koisk means small square counter
    13.a– syllolism
    15 a– promiscuous

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD