English Quiz ( SENTENCE IMPROVEMENTS) SSC CGL and CPO 2016

 

Directions (Q.1-10) : In the following questions, a part of the sen¬tence is printed in bold. Below are giv¬en alternatives to the bold part at (a), (b), (c) which may improve the sen¬tence. Choose the correct alternative. In case no improvement is needed, your answer is (d).
1. Even as a young boy, he has lacked the inclination to go outdoors and play.

lacks
was lacking
lacked
No improvement
Solution:

simple past tense verb will be used.

2. If I were you, I would report the matter at once.

be
am
was
No improvement
Solution:

subjunctive mood “were” is used in first part correctly.

3. The lady laid out a special dinner for her husband on his birthday.

 

laid
laid up
laid by
No improvement
Solution:

preposition ‘out’ is not needed here

4. One of my old friends has invited me for tea in the evening.

to take tea
to tea
on tea
No improvement
Solution:

preposition ‘to’ is used in such context.

5. You don’t want a beggar to look happy, isn’t it?

aren’t you?
do you?
don’t you?
No improvement
Solution:

in question tag sentences, only one part of the sentence should be negative, and second part structure depends on the first part noun/pronoun.

6. I have been knocking at the door five times; I don’t think anybody is in.

am knocking
had been knocking
have knocked
No improvement
Solution:

present perfect tense will be used.

7. Supposing if he fails again, will he be able to hold his head high?

 

suppose he fails
suppose if he fails
supposing he will fail
No improvement
Solution:

‘suppose’ and ‘if’ will not be used together, hence option (a) is correct

8. The jury could not arrive at any decision in the strength of scanty evidence.

with the strength of
on the strength of
on strength with
No improvement
Solution:

“on the strength of” is correct expression. ‘on’ is appropriate preposition here .

9. No prize or medal have been given to the boy, though he stood first in the examination.

 

was given
are given
were given
No improvement
Solution:

simple past tense will be used in passive voice.

10. He seldom or ever loses his temper.

 

seldom or never
seldom, nor ever
seldom, if ever
No improvement
Solution:

“seldom or never “ is correct phrase.


ALL THE BEST
 
 

 

 

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD