English Quiz (One word substitution) SSC CGL and CPO 2016




1. Give and receive mutually

Present
Reciprocate
Compromise
Approve

Solution:

b (reciprocate- respond to (a gesture or action) by making a corresponding one.)

2. One who can think about the future with imagination and wisdom

Dreamer
Seer
Idealist
Visionary
Solution:

d (Visionary -thinking about or planning the future with imagination or wisdom.)

3. A doctor who treats children

Pediatrician
Pedagogue
Pedestrian
Pedophile
Solution:

a (Pediatrician -a medical practitioner specializing in children and their diseases.)

4. One who studies election trends by means of opinion polls

Entomologist
Psephologist
Demagogue
Eugenist
Solution:

b (psephologist- The study of political elections.)

5. One who believes in offering equal opportunities to women in all spheres

Male Chauvinist
Feminist
Fatalist
Futurist
Solution:

b (Feminist -a person who supports feminism.)

6. Killing of a child

Homicide
Genocide
Infanticide
Suicide
Solution:

c (Infanticide -a person who kills an infant, especially their own child.)

7. The art of good eating

Gastronomy
Astronomy
Vegetarianism
Gourmet
Solution:

a (gastronomy- the practice or art of choosing, cooking, and eating good food.)

8. One who is indifferent to pleasure or pain

Stoic
Stylist
Cynic
Psychic
Solution:

a (Stoic-a person who can endure pain or hardship without showing their feelings or complaining.)

9. Lasting only for a moment

Momentous
Momentary
Trivial
Petty
Solution:

b (Momentary- lasting for a very short time; brief.)

10. To seize control of a vehicle in order to force it to go to new destination, or demand something

Attack
Contract
Hijack
Detour
Solution:

c (Hijack-illegally seize (an aircraft, ship, or vehicle) while in transit and force it to go to a different destination or use it for one's own purposes.)

               






Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD