English Quiz On Direct/Indirect Part – I

Directions :-(1-10) In Question, a sentence has been given in Direct/Indirect from. Out of the four alternatives suggested, select one which best expresses the same sentence in Indirect /Direct form.
1.  “What did you eat for breakfast today ?” the doctor asked the patient. 
(A) The doctor asked the patient whether he had eaten breakfast that day
(B) The doctor asked the patient what he had eaten for breakfast that day
(C) The doctor asked the patient whether he has eaten breakfast that day
(D) The doctor asked the patient whether he was eaten breakfast that day

2.  The employer said to him, “I shall pay your wages tomorrow.”
(A) The employer said that he shall pay your wages the next day
(B) The employer told him that he would pay his wages the next day
(C) The employer said that I shall pay my wages the next day
(D) The employer said that he shall pay his wages the next day

3.  “Why are you looking through the key hole ?” I said. 
(A) I asked him why he was looking through the key hole
(B) I said to him why he is looking through the key hole
(C) I said to him that way he was looking through the key hole
(D) I asked you why you are looking through the key hole

4.  “How cruel the boss is!” said the clerk. 
(A) The clerk said that the boss was very cruel
(B) The clerk said that the boss is very cruel
(C) The clerk exclaimed that the boss was very cruel
(D) The clerk exclaimed that the boss is very cruel

5.  My husband said to me, “Wait for me outside.”
(A) My husband told me to wait for him outside
(B) My husband said that I have to wait for him outside
(C) My husband wanted me to wait for him only outside
(D) My husband angrily asked me to wait outside

6.  “Please could you tell me the way ?” he said. 
(A) He asked me please could I tell him the way
(B) He asked me to please tell him the way
(C) He requested me to tell him the way, please
(D) He requested me to tell him the way

7.  They said to him, “we will destroy your homestead”.
(A) They said to him they will destroy his homestead
(B) They told him they would destroy their homestead
(C) They told him that they can destroy his homestead
(D) They told him that they would destroy his homestead

8.  “You can phone from my office,” he said. 
(A) He said that he could phone from his office
(B) He said you could phone from his office
(C) He said that I can phone from your office
(D) He said I can phone from my office

9.  “Please sit down,” he said. 
(A) He asked her to sit down
(B) He said that she could sit down
(C) He told her that sit down
(D) He said her to sit down

10. Keats wrote “a thing of beauty is a joy forever”.
(A) Keats wrote that a thing of beauty is a  joy forever
(B) Keats wrote that a thing of beauty was a joy forever
(C) A thing of beauty was a joy forever is written by Keats
(D) Keats has written that a beautiful thing is always joyful

Answers:-
1.B
2.B
3.A
4.C
5.A
6.B
7.D
8.A
9.A
10.A

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?