Access to All SSC Exams Courses Grab Now
Home English SSC CGL Tier 2 English Error Detection Quiz: 9 August

SSC CGL Tier 2 English Error Detection Quiz: 9 August

SSC CGL 2018-19 Tier 2 is to be conducted from 11 to 13 September 2019. With 200 questions for 200 marks, English Language Section plays a vital role in the final selection of a candidate.  SSC CGL Tier 2 English quizzes being provided daily on SSCADDA are in the interest of candidates qualifying for SSC CGL Tier 2 and question quality is solely based on the expected experimentation of English Question paper for CGL Mains. 

Direction (1-10): In the following questions, some part of the sentence may have errors. Find out which part of the sentence has an error and select the appropriate option. If a sentence is free from error, select ‘No Error’.

Q1. The boy’s parents were surprised that (A)/ he would excel with athletics since (B)/neither of them played sports in school. (C)/ No Error (D)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D

S1. Ans.(b)
Sol. Replace ‘excel with’ by ‘excel in’.
‘Excel in something’ is the correct prepositional usage.

Q2. The Centre’s latest attempt to curb unregulated deposit (A)/ schemes through an ordinance reflects a timely (B)/recognition of the need for greater legal protection. (C)/ No Error (D)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D

S2. Ans.(d)
Sol. No Error

Q3. The court ruled he could not (A)/be held personally liable to (B)/ his wife’s debts. (C)/ No Error (D)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D

S3. Ans.(b)
Sol. Replace ‘liable to’ with ‘liable for’.
Correct prepositional usage: ‘Liable for payment’ while ‘liable to error’

Q4. With a view to help the Third World countries, (A)/the I.M.F. and the World Bank keep sending (B)/their experts to different regions of the world (C)/ No Error (D)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D

S4. Ans.(a)
Sol. Replace ‘help’ with ‘helping’ as ‘with a view to’ takes gerund (V1 + ing) with it.

Q5. Some people get used to (A)/ changes very easily (B)/ than others do (C)/ No Error (D)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D

S5. Ans.(b)
Sol. Replace ‘very’ with ‘more’. There is a sense of comparison in the sentence which implies the usage of ‘more easily than’ instead of ‘very easily than’.

Q6. The peasantry was being drawn (A)/ into the money economy, thereby (B)/ raising consumer demand.(C)/ No Error (D)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D

S6. Ans.(a)
Sol. Replace ‘was’ with ‘were’. ‘Peasantry’ is a collective noun and hence takes plural verb with it.

Q7. Adam’s sister came round (A)/ on Saturday with her (B)/ numerous offsprings. (C)/ No Error (D)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D

S7. Ans.(c)
Sol. Replace ‘offsprings’ with ‘offspring’.
Offspring: a person’s child or children.
Plural form is also ‘offspring’.

Q8. This idea flies in the (A)/ nose of everything we know (B)/about matter and energy. (C)/ No Error (D)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D

S8. Ans.(b)
Sol. Replace ‘nose of’ with ‘face of’.
Fly in the face of (idiom): be openly at variance with what is usual or expected.

Q9. Catastrophic erosion of ecosystems is being driven by (A)/ unsustainable use of land and water, climate change, pollution and release of (B)/ alien plants and animals in new habitats. (C)/ No error (D)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D

S9. Ans.(d)
Sol. No Error

Q10. Human beings communicate to (A)/ each other by means (B)/ of language. (C)/ No Error (D)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D

S10. Ans.(a)
Sol. Replace ‘Communicate to’ with ‘Communicate with’.
As ‘communicate with somebody’ is the correct prepositional usage of ‘communicate’ in the given context.

×
Login
OR

FORGOT?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD