English Quiz For SSC CGL And SSC CPO Exam 2018: 13th August

 

SSC CGL And SSC CPO 2018 Exams are the latest opportunities to serve in a govt job and to live in clover. The Commission has released the newly revised Exam Calendar for SSC Exams conducting this year. SSC CGL & SSC CPO 2018 Exam dates haven’t been decided yet but are to be conducted soon in upcoming next two months. Utilize the remaining time to be on the upswing by following SSC CGL Study Plan on SSC ADDA and team. Download our celebrated app ADDA247 to outsmart others. Our Revised Study Plan is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in SSC CGL Tier-1 Examination. 

Be a part of this revised study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice. SSC CGL and CPO Exam dates can surprise you anytime soon. It is time to knuckle down to get your dream job, Today, in this English quiz we are providing 15 English Questions with detailed solutions. Attempt this quiz and prepare yourself flawlessly. We wish you good luck for the upcoming Exams.

Q1. In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which is the best substitute of the phrase.
To free someone or something from a constraint or difficulty 
(a) exterminate
(b) expurgate
(c) extol
(d) extricate

Show Answer
Ans (d)
Sol.
extricate: free someone or something from a constraint or difficulty.
extol: To praise someone.
Exterminate: destroy completely.
Expurgate: remove matter thought to be objectionable or unsuitable.

Q2. Improve the bracketed part of the sentence.
The tourism and agriculture sectors had (suffer badly).
(a) suffered badly
(b) suffers bad
(c) suffered very bad
(d) No improvement

Show Answer

Ans (a)
Sol. “had” takes third form of verb thus “suffered” will be used, also an adverb of quality is required for the verb “suffer” hence “suffered badly” is the correct option.

Q3. In the following question, a part of the sentence may have errors. Find out which part of the sentence has an error and select the appropriate option. If a sentence is free from error, select ‘No Error’.
Despite the birth of a Constitution that(A)/ promised liberty, equality, fraternity, and dignity to all, independent India’s rulers continued(B)/ to replicate colonial logic in framing laws at the new republic.(C)/ No error.
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D

Show Answer
Ans (c)
Sol. “at” should be replaced with “for”

Q4. In the following question, the sentence given with blank to be filled in with an appropriate word. Select the correct alternative out of the four and indicate it by selecting the appropriate option.
Naipaul’s writings are too important to be __________on account of his intolerance; equally, his opinions cannot be excused while understanding his literary legacy.
(a) Ostentatious
(b) Overlooked
(c) Scurrilous
(d) Gaudy

Show Answer
Ans (b)
Sol. Overlook means fail to notice.

Q5. Select the word with the correct spelling.
(a) genuflect
(b) genflact
(c) gennuflect
(d) genuflfect

Show Answer
Ans (a)
Sol. Genuflect means bend the knee as in worship.


Q6. Select the synonym of 
Frivolous
(a) Giddy
(b) sensible
(c) steady
(d) imperturbable

Show Answer
Ans (a)
Frivolous means not having any serious purpose or value.
Giddy means excitable and frivolous


Q7. Improve the bracketed part of the sentence.
He was criticised for depicting the developing world through an imperial filter; he (was accused of) Islamophobia in his travels in Muslim countries
(a) were accused of
(b) was accused for
(c) have been accused to
(d) No improvement

Show Answer
Ans (d)
Sol. No improvement


Q8. In the following question, the sentence given with blank to be filled in with an appropriate word. Select the correct alternative out of the four and indicate it by selecting the appropriate option.
The argument against it is that the experience and knowledge that an office-bearer gains over three years should not be __________ away, and a second term could help consolidate such learnings.
(a) scurrilous
(b) altered
(c) managed
(d) Frittered

Show Answer
Ans (d)
Sol. Fritter away means to waste.


Q9. Select the synonym of

Gracious
(a) opulent
(b) cacophonous
(c) jangling
(d) Jarring

Show Answer
Ans (a)
Sol. Gracious means sophisticated
Opulent means luxurious


Q10. In the following question, a part of the sentence may have errors. Find out which part of the sentence has an error and select the appropriate option. If a sentence is free from error, select ‘No Error’.
The Lodha panel(A)/ had also favour (B)/ the ‘one State, one vote’ norm.(C)/ No error. (D)
(a)A
(b)B
(c)C
(d)D

Show Answer
Ans (b)
Sol. “Favour” should be replaced with “favoured” as had takes V3 after it.


Q11. In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which best expresses the meaning of the idiom/phrase. 
A fool and his money are easily parted
(a) a foolish person spends money carelessly and will soon be penniless
(b) a rich will eventually lose all his money due to one foolish mistake
(c) an intelligent person will never be able to get rich
(d) a rich person should be smart enough to avoid people who will fool him for his wealth

Show Answer
Ans (a)
Sol.  A fool and his money are easily parted means a foolish person spends money carelessly and will soon be penniless.

Q12.In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which best expresses the meaning of the idiom/phrase.
By the seat of one’s pants
(a) When one is not saved in the nick of time
(b) Your future depends on what choices you make now
(c) To do it using only one’s own experience and judgment
(d) Nothing good can be achieved if you sit in one place

Show Answer
Ans (c)
Sol. By the seat of one’s pants: Decide a course of action as you go along by your skill or judgement



Q13. In the following question, a sentence has been given in Direct/Indirect speech. Out of the four alternatives suggested, select the one, which best express the same sentence in Indirect/Direct speech.
The Professor said to the students, “Don’t make noise.”
(a) The professor asked the students not to make noise.
(b) The professor scolded the students, they should not make noise.
(c) The professor warned the students not to make noise.
(d) The professor told the students that don’t make noise.

Show Answer
Ans (c)


Q14. In the following question, a sentence has been given in Active/Passive voice. Out of four alternatives suggested, select the one, which best expresses the same sentence in Passive/Active voice.
Sheena was writing a note to her boss.
(a) A note was written to her boss by Sheena.
(b) A note was wrote by Sheena to her boss.
(c) A note was being written by Sheena to her boss.
(d) A note was written by Sheena to her boss.

Show Answer
Ans (c)


Q15. Find the correct spelling
(a) Gossmer
(b) Gosammer
(c) Gosamer
(d) Gossamer

Show Answer
Ans (d)
Sol. Gossamer means sheer, very light.

You may also like to read:

  

      


RRB-JE