English Miscellaneous Quiz For SSC CGL And SSC CPO Exam 2018: 23 August

SSC CGL And SSC CPO 2018 Exams are the latest opportunities to serve in a govt job and to live in clover. The Commission has released the newly revised Exam Calendar for SSC Exams conducting this year. SSC CGL & SSC CPO 2018 Exam dates haven’t been decided yet but are to be conducted soon in upcoming next two months. Utilize the remaining time to be on the upswing by following SSC CGL Study Plan on SSC ADDA and team. Download our celebrated app ADDA247 to outsmart others. Our Revised Study Plan is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in SSC CGL Tier-1 Examination. 

Be a part of this revised study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice. SSC CGL and CPO Exam dates can surprise you anytime soon. It is time to knuckle down to get your dream job, Today, in this English quiz we are providing 15 Important English Miscellaneous Questions and solutions. Attempt this quiz and prepare yourself flawlessly. We wish you good luck for the upcoming Exams.

 

 

Directions (1-2): The sentences given with blanks are to be filled with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. For each question, choose the correct alternative and click the button corresponding to it.
 
Q1. In the men’s 10m air pistol event, India’s Abhishek Verma ____________ the bronze medal.
cliché
clinched
confronted
consorted
Solution:
Cliché: a phrase or opinion that is overused and betrays a lack of original thought.
Clinch: to get or win something at the end of a long process.
Confront: face up to and deal with (a problem or difficulty).
Consort: habitually associate with (someone), typically with the disapproval of others.
Hence option B is the correct choice.
Q2. Previous observations indirectly found possible signs of surface ice at the lunar south pole, but these _________ explained by other phenomena, such as unusually reflective lunar soil.
will be
would be
could have been
had been
Solution:
‘Could have been’ is used to talk about possible present situations that have not happened. Moreover, sentence is in Past Tense and the connector ‘but’ also makes the usage of ‘could have been’ contextually apt.
Directions (3-4): Improve the bracketed part of the sentences given below.
 
Q3. Nayar was among the journalists who (has staunchly opposed) the Emergency imposed by the then prime minister Indira Gandhi.
was staunchly opposed
had staunchly opposed
will staunchly oppose
No Improvement
Solution:
The sentence begins with the Past Indefinite Tense and hence it will continue to be in the same tense till the end. Hence option B fits in the context.
Q4. Satya Pal Malik, the new governor designated for Jammu and Kashmir, was (swear in) in an oath-taking ceremony on Thursday.
sworn to
swearing on
sworn in
No Improvement
Solution:
Swear in: to make someone give a formal promise in a law court or at an official ceremony. But to justify the sentence we need past participle form of phrasal verb ‘swear in’ and hence ‘sworn in’ is the correct choice.
Directions (5-6): In the following questions, out of the four alternatives, select the word similar in meaning to the word given. 
 
Q5. BREVITY
prolixity
pleonasm
tautology
concision
Solution:
Brevity: the quality of being brief or terse.
Prolixity: unduly prolonged or drawn out : too long.
Pleonasm: the use of more words than those necessary to denote mere sense.
Tautology: needless repetition of an idea, statement, or word.
Concision: the quality or state of being concise.
Hence Brevity and Concision are synonyms to each other.
Q6. SURLY
perky
choleric
cheery
benign
Solution:
Surly: bad-tempered and unfriendly.
Perky: being lively and cheerful.
Choleric: bad-tempered or irritable.
Benign: of a gentle disposition.
Hence Surly and Benign are synonyms to each other.
Directions( 7-8): In the following questions, out of the four alternatives, select the word opposite in meaning to the word given. 
 
Q7. STARK
mild
gruff
rugged
mulish
Solution:
Stark: harsh and threatening in manner or appearance.
Mild: gentle in nature or behavior; not severe.
Mulish: unreasonably and inflexibly obstinate.
Hence Stark and Mild are antonyms to each other.
Q8. OUTLANDISH
quirky
atypical
conventional
crotchety
Solution:
Outlandish: strange and unusual.
Conventional: common and ordinary; not unusual.
Crotchety: very grumpy or unpleasant.
Hence Outlandish and Conventional are antonyms to each other.
Directions (9-10): In the following questions, out of the four alternatives, select the alternative which is the best substitute of the phrase. 
 
Q9. Sudden strong rush of wind.
Implosion
Trickle
Gust
Mantle
Solution:
Option C is the correct substitution
Q10. Phobia of dogs
Orophobia
Cynophobia
Vatrachophobia
Phemophobia
Solution:
Option B is the correct substitution.
Directions (11-15): The question below consists of a set of labelled sentences. Out of the four options given, select the most logical order of the sentences to form a coherent paragraph.
 
 Q11. He said there was
X- a precautionary measure since early morning and when
Y- police deployed in the area as
Z- the incident was reported, they immediately reached the spot
ZXY
ZYX
XZY
YXZ
Solution:
Option D is the correct sequence.
Q12. Hundreds of people gathered 
X- after Eid al-Adha were of cows, following which security was tightened in the area
Y- the leftover of slaughtered animals being disposed off
Z- in outer Delhi’s Mianwali Nagar after rumors spread that
XYZ
YXZ
ZYX
XZY
Solution:
Option C is the correct sequence.
Q13. As per an official release, 
X- more than one lakh houses have been completed in
Y- the state under this scheme and beneficiaries of
Z- these houses will celebrate collective Gruh-Pravesh across 26 districts
 ZYX
 XYZ
 ZXY
 YXZ
Solution:
Option B is the correct sequence.
Q14. In response to the Centre’s reluctance
X- the UAE government in the wake of the floods in the state
Y- to accept the financial aid, Vijayan said the state government will initiate high-level discussions
Z- with the central government to enable the transfer of funds from
YZX
XZY
ZYX
YXZ
Solution:
Option A is the correct sequence.
Q15. At least 22 people
X- located near Hindmata Cinema in Parel.
Y- engulfed the 17-storey residential complex
Z- suffered injuries when a fire
ZXY
XYZ
ZYX
YZX
Solution:
Option C is the correct sequence.

                                                               

You may also like to read: 

 

        

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD