Latest SSC jobs   »   English Quiz (Error Detection) SSC CGL...

English Quiz (Error Detection) SSC CGL and CPO 2016

English Quiz (Error Detection) SSC CGL and CPO 2016_40.1

Directions ( 1-10
) : In the following questions, All of the sentences have errors. Find out
which part of a sentence has an error. The number of that part is the answer.
1. Ram is  very thirsty, give him little water to drink.
(a) Ram is very
thirsty 
(b) give him 
(c) little
water 
(d) to drink
Ans- c( use ‘a
little water’ in place of ‘little water’)
2.These people
work lest their entries may be banned.
(a) These
people 
(b) work
lest 
(c) their entries
(d) may be banned
Ans- d (‘should
be’ be in place of ‘may be’. “lest is followed by should”)
3.The information
supplied to us were not as useful as we first thought it would be.
(a) The
information supplied 
(b) to us were
not as 
(c) useful as we
first 
(d) thought it
would be
Ans- b(‘was not’
in place of ‘were not’. information is always used in Singular.)
4.The saint
appears to have seen more happier days.
(a) The
saint 
(b) appears to
have seen 
(c) more
happier 
(d) days
Ans- c(‘happier’
in place of ‘more happier’. Double comparatives should be avoided.)
5.Have your read
this Novel farther than I?
(a) Have your
read 
(b) this novel
(c) farther  
(d) than I
Ans- c (‘further’
in place of ‘farther’. farther  shows
distance only, but further shows both position and distance)
6.My
brother-in-law with his daughter now in Singapore were present at the function.
(a) My
brother-in-law with his daughter
(b) now in
Singapore 
(c) were present
(d) at the
function 
Ans- c (use ‘was’
in place of were.. verb will be used according to the first subject..that is
singular. )
7.Her knowledge
of Urdu are very limited.
(a) Her 
(b) knowledge
of 
(c) Urdu are
(d) very limited
Ans- c( ‘Urdu is’
not Urdu are’)
8.Do you really
believe that she has blamed us for the accident, especially you and I?
(a) Do you really
believe  
(b) that she has
blamed us 
(c) for the
accident,  
(d) especially
you and I
Ans- d (use ‘you
and me’. objective case personal pronouns will be used here.)
9.Nobody offered
to give up their seat to the old man holding his grand child in his arms.
(a) Nobody
offered to give up  
(b) their seat to
the old man
(c) holding his
grand child
(d) in his arms
Ans- b (‘His
seat’ in place of ‘their seat’)
10.He labours
hard lest he may fail in the exam.
(a) He
labours 
(b) hard
lest 
(c) he may fail
(d) in the exam.

Ans- c(use
‘should’ in place of ‘may’)



English Quiz (Error Detection) SSC CGL and CPO 2016_50.1

English Quiz (Error Detection) SSC CGL and CPO 2016_60.1

English Quiz (Error Detection) SSC CGL and CPO 2016_70.1

English Quiz (Error Detection) SSC CGL and CPO 2016_80.1