English Quiz (Direct/Indirect) SSC CGL and CPO 2016

Directions(Q.1-10): A sentence has been given in Direct/Indirect form. Out of the four alternatives suggested, select the one which best expresses the same sentence in Indirect/Direct form and mark you answer in the Answer-Sheet. 

1. Looking at the accident, the passenger said, “what a tragedy it is!”

Looking at the accident, the passenger exclaimed that it was a great tragedy.
Looking at the accident, the passenger said what a tragedy it was.
The passenger said it was a tragedy.
The passenger was surprised at the terrible tragedy.
Solution:

In the case of exclamatory sentence, Use ‘exclaimed’ and use past tense.

2. The speaker said to the audience, “Lend me your ears and make note of my speech.” (a)

The speaker ordered the audience to lend their ear to him and make note of his speeches.
The speaker requested the audience to lend him their ears and make note of his speech.
The speaker told that the audience should lend their ears to him and make note of his speech.
The speaker wanted the audience to lend their ears and make note of his speech.
Solution:

use ‘requested’ in reporting verb, and use pronoun ‘him’ and ‘their’. and use ‘his speech’ in place of ‘my speech’.

3. You said to me last week, “You are my best friend.”

You told me last week that I was your best friend.
You told me last week he is my best friend.
You told me last week she is his best friend.
You told me last week you are my best friend.
Solution:

change ‘said to’ into ‘told’. use conjunction ‘that’. change the tense into ‘past tense’ and change the pronoun accordingly

4. “I don’t know the way. Do you?” He asked me.

He said that he didn’t know the way and I knew it.
He told me that he didn’t know the way and asked me whether I did.
He said to me that I should find the way for him.
He asked me to show the way as he didn’t know it.
Solution:

change the tense into ‘past tense’ and use ‘whether’ in the case of interrogative sentence starting with auxiliary verb

5. The children’s mother warned them not to go near the sea.

The children’s mother said, “Don’t you go near the sea, children”.
The children’s mother asked them “Don’t you go near the sea”.
The children’s mother said her children, “You should not go near the sea.”
The children’s mother ordered them, “You ought not to go near the sea.”
Solution:

given question sentence is in indirect narration. you need to change it in Direct narration. option (a) is correct.

6. The priest asked what the confessions were that he was prepared to make.

The priest said, “What are the confessions you are prepared to make?”
The priest said to him “What confessions are you prepared to make?”
The priest asked, “What are the confessions you are to make?”
The priest said, “What confessions are you going to make?”
Solution:

given question sentence is in indirect narration. you need to change it in Direct narration. option (b) is correct.

7. The officer said to the man, “You must show me the papers tomorrow.”

The officer demanded that the man must show him the papers the next day.
The officer wanted to see the papers tomorrow.
The officer told the man he had seen the papers yesterday.
The officer ordered the man to show the papers.
Solution:

change ‘said to’ into ‘demanded’ . use conjunction ‘that’. use pronoun ‘him’ in place of ‘me’ in reported speech

8. I said to her, “he is a good boy.”

I told her that he is a good boy.
I told her that he was a good boy.
I asked her that he was a good boy.
I asked her that he was a good boy.
Solution:

change ‘said to’ into ‘told’ in reporting verb. use conjunction ‘that’. change the tense of the reported speech

9. “Have you told you father to meet me?” The principal asked me.

The principal asked me if I had told my father to meet him.
The principal asked my father if he had told me to meet him.
The principal asked me to tell my father to meet him.
The principal expected of me to tell my father to meet him.
Solution:

change the tense of the reported speech into ‘past perfect tense’. use ‘if’ in the case of interrogative sentence starting with auxiliary verb

10. The teacher said, “Nina, come here at once!”

The teacher requested Nina to come at once
The teacher ordered Nina to come immediately.
The teacher told Nina to go to her
The teacher said that Nina would come at once
Solution:

use ‘ordered’ in the case of imperative sentence.

 

 

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD