English Quiz (Direct/Indirect) SSC CGL and CPO 2016

Directions(Q1-10): A sentence has been given in Direct/Indirect form. Out of the four alternatives suggested, select the one which best expresses the same sentence in Indirect/Direct form and mark you answer in the Answer-Sheet. 

1. “Please could you tell me the way?” He said.
He asked me please could I tell him the way.
He asked me to please tell him the way.
He requested me to tell him the way, please.
He requested me to tell him the way.
Solution:
(change the pronoun ‘me' into objective case pronoun 'him')

2. They said to him, “we will destroy your homestead”.
They said to him they will destroy his homestead.
They told him they would destroy their homestead.
They told him that they can destroy his homestead.
They told him that they would destroy his homestead.
Solution:
(change 'said to' into 'told'. Add conjunction 'that'. change 'will' into 'would'. change the pronoun ‘your' into 'his')

3. “You can phone from my office,” he said.
He said that he could phone from my office.
He said you could phone from his office.
He said that I can phone from your office.
He said I can phone from my office.
Solution:
(change 'can' into 'could'. and pronoun 'my' into 'his')

4. “Please sit down,” he said.
He asked her to sit down.
He said that she could sit down.
He told her that sit down.
He said her to sit down.
Solution:
(In this imperative sentence, use 'asked')

5. Keats wrote “a thing of beauty is a joy forever”.
Keats wrote that a thing of beauty is a joy forever.
Keats wrote that a thing of beauty was a joy forever.
A thing of beauty was a joy forever is written by Keats.
Keats has written that a beautiful thing is always joyful.
Solution:
( we do not change the reported speech if the statement is universal truth or something that still holds true)

6. “What did you eat for breakfast today? The doctor asked the patient.
The doctor asked the patient whether he had eaten breakfast the day.
The doctor asked the patient what he had eaten for breakfast that day.
The doctor asked the patient whether he has eaten breakfast that day.
The doctor asked the patient whether he was eaten breakfast the day.
Solution:
(In interrogative sentences, we do not use conjunction 'that' instead we use the interrogative word. and we make the reported speech a statement sentence.

7. The employer said to him, “I shall pay your wages tomorrow.”
The employer said that he shall pay your wages the next day.
The employer told him that he would pay his wages the next day.
The employer said that I shall pay my wages the next day.
The employer said that he shall pay his wages the next day.
Solution:
(change 'said to' into told'. change 'I' into 'he'. 'your' into 'his'. 'tomorrow' into 'the next day')

8. “Why are you looking through the key hole?” I said
I asked him why he was looking through the key hole.
I said to him why he is looking through the key hole.
I said to him that why he was looking through the key hole.
I asked you why you are looking through the key hole.
Solution:
(In the case of interrogative sentences, we make statement in the reported speech and use the question word as conjunction. and change the pronoun 'you' into 'he')

9. “How cruel the boss is!” said the clerk.
The clerk said that the boss was very cruel.
The clerk said that the boss is very cruel.
The clerk exclaimed that the boss was very cruel.
The clerk exclaimed that the boss is very cruel.
Solution:
(in the case of exclamatory sentence use 'exclaimed'. and change the tense into past tense)

10. My husband said to me, “Wait for me outside”.
My husband told me to wait for him outside.
My husband said that I have to wait for him outside.
My husband wanted me to wait for him only outside.
My husband angrily asked me to wait outside.
Solution:
(change 'said to' into 'told'. change pronoun 'me' into 'him')

               

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD