English Quiz Based On ADDA247 Book For SSC CGL And SSC CPO Exam 2018: 1 November

With the passing months, exam preparation for govt. exams viz. SSC CGL, SSC CHSL, SSC CPO, SSC JE, SSC MTS and other prominent competitive exams is required to ace your performance in these sought after govt. job based exams. And to provide you with an extraordinary experience of learning via the best study content of ADDA247 Publication Books, we will be providing quizzes of all the four mandatory subjects let it be Quantitative Aptitude, English Language, Reasoning and General Awareness right away from ADDA247 Publication Best Books For all SSC Exams on alternate days to facilitate you with our Publication Books’ efficiency encompassed with comprehensive study material subsumed with holistic notes, Practice Sets and Exercises. 
Starting from today, the quizzes on SSCADDA for all SSC Exams will be based on ADDA247 Publication Books to make you experience a beneficial journey which drum up your efforts, preparation strategy and time managing skills. English Language is of utmost importance for Tier-1 and Tier-2 in all SSC Exams. Considering the same, today’s Sentence Rearrangement Quiz with detailed solutions is all set to catalyze your preparation.


Directions (1-15): The question below consists of a set of labelled sentences. Out of the four options given, select the most logical order of the sentences to form a coherent paragraph. 

Q1. 1. Some say that failure is like toxic waste. 
P. I see failure more as a fertilizer. 
Q. thinking about it pollutes and undermines the attitudes needed for success. 
R. the seeds of success must be planted afresh. 
S. it can be used to enrich the soil of your mind.
6. turning failure into a fertilizer is accomplished by using your errors as steps in learning.
SRQP
PQSR
SPQR
QPSR
Solution:
The correct sequence is ‘QPSR’.
Q2. 1. Can anyone.
 P. falsehood triumph. 
Q. and let. 
R. for a long time. 
S. suppress truth. 
6. permanently?
RQSP
QPRS
SRQP
PRQS
Solution:
The correct sequence is ‘SRQP’.
Q3. 1. And then word.
 P. came from inside. 
Q. meet the released civilians. 
R. that after all. 
S. the press could. 
6. but fleetingly.
RSQP
SRPQ
PRSQ
RPQS
Solution:
The correct sequence is ‘PRSQ’.
Q4. 1. The man. 
P. and no one passing him in the street. 
Q. was singularly inconspicuous. 
R. who was called Alfred Nobel. 
S. would have given him. 
6. another look.
RQPS
QPSR
PSQR
SPRQ
Solution:
The correct sequence is ‘RQPS’.
Q5. 1. In paleopathology. 
P. would be to obtain. 
Q. the fundamental objective. 
R. background information.
S. as much.
6. on the skeleton as possible.
PRQS
RPSQ
QPSR
SRQP
Solution:
The correct sequence is ‘QPSR’.
Q6. 1. Generally speaking, 
P. for me by those who have invited me or. 
Q. follow programmes that have been worked out. 
R. who offer themselves as guides and usually in such cases. 
S. the journeys that I undertake for the purpose of publicity. 
6. I find the things I have to do wearisome.
RPQS
SQPR
QRPS
PRSQ
Solution:
The correct sequence is ‘SQPR’.
Q7. 1. Jeff is a very good dancer,
 P. who always tries new dance steps. 
Q. while the rest of the class is struggling. 
R. which are demonstrated, 
S. and masters them quickly. 
6. he shows off.
RPQS
SQPR
QRPS
PRSQ
Solution:
The correct sequence is ‘PRSQ’.
Q8. 1. These positive effects vary from genetic changes that. 
P. to other related infections, 
Q. make us more resistant to the diseases responsible. 
R. for epidemics and. 
S. which have effects on human that are. 
6. hard to pin down and quantify.
RPQS
QRPS
SQPR
PRSQ
Solution:
The correct sequence is ‘QRPS’.
Q9. 1. After an entire generation of parents and teachers.
 P. the level of depression. 
Q. children’s self-esteem an indicator of good mental health, 
R. has worked hard to improve its. 
S. in young people has skyrocketed. 
6. It is how we feel about ourselves.
PQRS
QSRP
RQSP
SPRQ
Solution:
The correct sequence is ‘RQSP’.
Q10. 1. The Bermuda Triangle is an area. 
P. of many unexplained disappearances, 
Q. the three points of the triangle being Miami, 
R. is famous for being the supposed site. 
S. of the Atlantic Ocean off the coast of Florida and. 
6. Bermuda, and San Juan in Puerto Rico.
PQRS
SRPQ
QSRP
RPQS
Solution:
The correct sequence is ‘SRPQ’.
Q11. 1. Most of the people acquire. 
P. which makes them hesitant. 
Q. their ancestral culture and. 
R. to accept new ideas and theories of. 
S. tradition without questioning them, 
6. the changing world.
SPRQ
QRSP
QSPR
PQRS
Solution:
The correct sequence is ‘QSPR’.
Q12. 1. Local industries often. 
P. protest the high salaries. 
Q. that this will unreasonably raise. 
R. arguing vehemently. 
S. offered by multinational firms.
6. all wages to an excessive level.
RQPS
PSRQ
SRQP
PQRS
Solution:
The correct sequence is ‘PSRQ’.
Q13. 1. Although fruits can no longer grow once picked, 
P. taking in oxygen and. 
Q. they continue to respire for sometime, 
R. giving off carbon dioxide, 
S. just as human beings do. 
6. when they breathe.
QPRS
SQPR
RPQS
PRSQ
Solution:
The correct sequence is ‘QPRS’.
Q14. 1. The multi sourcing of. 
P. financial mess with. 
Q. coins led to a.
R. using their own mix of. 
S. different mints. 
6. metals and alloys.
QPSR
PSRQ
RPQS
SQRP
Solution:
The correct sequence is ‘QPSR’.
Q15. 1. It may seem odd. 
P. one should only read. 
Q. but people read for such a. 
R. to have to insist that. 
S. because one liked it. 
6. variety of reasons.
QPSR
RQPS
SPRQ
RPSQ
Solution:
The correct sequence is ‘RPSQ’.

                                                                         


You may also like to read:
  

 

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD