English Quiz (Active/Passive) SSC CGL and CPO 2016

 

Directions(Q1-10): The sentences have been given in Active/Passive voice. From the given alternatives, choose the one which best expresses the given sentence in Passive/Active voice and mark it in the answer sheet.


 1. They pick the fresh flowers every morning.
The fresh flowers are picked every morning by them.
The flowers are fresh and picked every morning by them.
The flowers are picked fresh every morning by them.
The picked flowers are fresh every morning by them.
Solution:
(make ‘flowers’ subject of the passive sentence. use ‘them’ in the objective case.)
 
2. Everyone looked up to him.
He was look up to by everyone.
He was looked up to by everyone.
He is looked up by everyone.
He looks up by everyone.
Solution:
(use subjective case ‘he’ in passive sentence and use preposition ‘by’)
 
3. Tell him to get out of our house.
He is told to get out of our house.
Let him be told to get out of our house.
He might be told to get out of our house.
He should be told that he may get out of our house.
Solution:
(In the case of imperative sentence, use ‘let’ and use objective case pronoun ‘him’ after let)
 
4. Those who worked hard seldom obtained good marks.
Good marks were seldom being obtained by those who worked hard.
Good marks are seldom obtained by those who worked hard.
Seldom had good marks been obtained by those who worked hard
Good marks were seldom obtained by those who worked hard.
Solution:
(make ‘good marks’ subject in the passive sentence)
 
5. Has the price-rise affected all the people?
Have all the people been effected by the price-rise?
Are all the people being affected by the price-rise?
Had all the people being affected by the price-rise?
Are all the people affected by the price-rise?
Solution:
(make ‘all the people’ subject of the passive sentence. and make ‘price-rise’ object)
 
6. This train carries goods from Delhi to Bombay.
This train is carried by goods from Delhi to Bombay.
The goods carry this train from Delhi to Bombay.
Goods are carried by this train from Delhi to Bombay.
The train carried the goods from Delhi to Bombay.
Solution:
(use ‘ goods’ as subject and ‘this train’ as object in passive voice. and use past participle form of the verb)
 
7. The news of the success of a poor candidate in the elections surprised him.
He was surprised by the news of the success of a poor candidate in the elections.
He was surprised with the news of the success of a poor candidate in the elections.
He was surprised as a result of the news of the success of a poor candidate in the elections.
He was surprised at the news of the success of a poor candidate in the elections.
Solution:
(use subjective form ‘he’ in passive voice. and use past participle form ‘surprised’)
 
8. Finish the work in time.
Let the work be finished in time.
Let the work be finished in time by us.
Let the work be finished by him in time.
Let me finish the work in time.
Solution:
(In the case of imperative sentence, use ‘let’ and past participle form of the verb ‘finished’)
 
9. God helps those who help themselves.
Those who help themselves must be helped by God.
Those who help themselves are helped by God.
Let those who help themselves are helped by God.
Let those who help themselves be helped by God.
Solution:
(make this subject clause ‘those who help themselves’ subject of the passive voice. and use the word ‘God’ as object)
 
10. Can you recite this poem?
This poem can be recited by you.
You are requested to recite this poem.
Would this poem be recited by you?
Can this poem be recited by you?
Solution:
(use ‘this poem’ as subject of the passive sentence. use preposition ‘by’ and use objective case pronoun ‘you’)
 

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD