English Vocabulary Quiz For SSC CGL And SSC CPO Exam 2018: 30 August

SSC CGL And SSC CPO 2018 Exams are the latest opportunities to serve in a govt job and to live in clover. The Commission has released the newly revised Exam Calendar for SSC Exams conducting this year. SSC CGL & SSC CPO 2018 Exam dates haven’t been decided yet but are to be conducted soon in upcoming next two months. Utilize the remaining time to be on the upswing by following SSC CGL Study Plan on SSC ADDA and team. Download our celebrated app ADDA247 to outsmart others. Our Revised Study Plan is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in SSC CGL Tier-1 Examination. 



Be a part of this revised study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice. SSC CGL and CPO Exam dates can surprise you anytime soon. It is time to knuckle down to get your dream job, Today, in this English quiz we are providing 15 Important English Vocabulary Questions with solutions. Attempt this quiz and prepare yourself flawlessly. We wish you good luck for the upcoming Exams.




Directions (1-5): Out of the four alternatives, choose the one which best expresses the meaning of the given word. 


Q1. BAROQUE

Rustic
Flamboyant
Rugged
Minimal
Solution:

Baroque (adjective): Elaborately and heavily ornamented.
Flamboyant (adjective): Given to or marked by elaborate, ostentatious, or audacious display or behavior.
Minimal (adjective): characterized by the use of simple forms or structures.
Hence Baroque and Flamboyant are synonyms to each other.

Q2. TARRY

Stampede
Scud
Trail
Hasten
Solution:

Tarry (verb): to delay or be tardy in acting or doing.
Trail (verb): walk or move slowly or wearily.
Hence Tarry and Trail are synonyms to each other.

Q3. ZAP

Bear
Create
Begin
Destroy
Solution:

Zap (verb): destroy or obliterate.
Hence Zap and Destroy are synonyms to each other.

Q4. SMUG

Modest
Demure
Overweening
Meek
Solution:

Smug (adjective): having or showing an excessive pride in oneself or one's achievements.
Overweening (adjective): too confident or proud.
Hence Smug and Overweening are synonyms to each other.

Q5. DOLE

Nonchalance
Gist
Allowance
Intent
Solution:

Dole (noun): benefit paid by the state to the unemployed.
Allowance (noun): the amount of something that is permitted, especially within a set of regulations or for a specified purpose.
Hence Dole and Allowance are synonyms to each other.

Directions (6-10): In the following questions, out of the four alternatives, choose the word which is opposite in meaning to the given word and click the button corresponding to it. 


Q6. CONCUR

Affiliate
Disapprove
Coincide
Unite
Solution:

Concur (verb): be of the same opinion; agree.
Disapprove (verb): have or express an unfavorable opinion.
Hence Concur and Disapprove are antonyms to each other.

Q7. BLOVIATE

Bluster
Orate
Be quiet
Declaim
Solution:

Bloviate (verb): to speak or write verbosely and windily.
Hence Bloviate and Be quiet are antonyms to each other.

Q8. TAPER OFF

Neglect
Enforce
Protect
Increase
Solution:

Taper off (verb): become smaller or less active.
Hence Taper off and Increase are antonyms to each other.

Q9. AMBLE

Saunter
Dash
Dawdle
Bimble
Solution:

Amble (verb): walk or move at a slow, relaxed pace.
Saunter (verb): walk in a slow, relaxed manner.
Dash (verb): run or travel somewhere in a great hurry.
Bimble (verb): walk or travel at a leisurely pace.
Hence Amble and Dash are antonyms to each other.

Q10. PROD

Deter
Implore
Nudge
Propel
Solution:

Prod (verb): to try to persuade (someone) through earnest appeals to follow a course of action.
Deter (verb): to turn aside, discourage, or prevent from acting.
Implore (verb): to call or pray for earnestly.
Propel (verb): drive or push something forwards.
Hence Prod and Deter are antonyms to each other.

Directions (11-15): In the following questions, four words are given out of which one word is incorrectly spelt. Select the incorrectly spelt word. 


Q11.

Baccalaureate
Buffet
Bourgeios
Bankruptcy
Solution:

Correct Spelling is Bourgeois.

Q12.

Corrugated
Conceivable
Cretaceous
Colegiate
Solution:

Correct Spelling is Collegiate.

Q13.

Dichtomy
Desiccation
Diaspora
Dissection
Solution:

Correct Spelling is Dichotomy.

Q14.

Instantiation
Intuitive
Inferreable
Infinitesimal
Solution:

Correct Spelling is Inferable.

Q15.

Limousine
Lassagna
Larvae
Legionnaire
Solution:

Correct Spelling is Lasagna.

                                                                 



You may also like to read: 



  

      

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?