English Comprehensive Quiz For SSC CGL And SSC CPO Exam 2018: 25 August

SSC CGL And SSC CPO 2018 Exams are the latest opportunities to serve in a govt job and to live in clover. The Commission has released the newly revised Exam Calendar for SSC Exams conducting this year. SSC CGL & SSC CPO 2018 Exam dates haven’t been decided yet but are to be conducted soon in upcoming next two months. Utilize the remaining time to be on the upswing by following SSC CGL Study Plan on SSC ADDA and team. Download our celebrated app ADDA247 to outsmart others. Our Revised Study Plan is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in SSC CGL Tier-1 Examination. 


Be a part of this revised study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice. SSC CGL and CPO Exam dates can surprise you anytime soon. It is time to knuckle down to get your dream job, Today, in this English quiz we are providing 15 Important English Comprehensive Questions and solutions. Attempt this quiz and prepare yourself flawlessly. We wish you good luck for the upcoming Exams.

 

 

Directions (1-5): In the following questions some of the sentences have errors and some have none. Find out which part of a sentence has an error. The number of that part is your answer. If there is no error, the answer is (d), i.e., No error. 
 
Q1. He is (A)/ capable to do this work (B)/ within the stipulated period. (C)/ No error (D).
A
B
C
D
Solution:
Capable takes preposition ‘of’ with it. And ‘prepositions’ are followed by ‘gerund’ i.e. V1 + ing. Hence ‘capable to do’ will be replaced with ‘capable of doing’.
Q2. The lawyer asked the complainant (A)/ to put his sign (B)/ on the paper. (C)/ No error (D).
A
B
C
D
Solution:
Here ‘signature’ is an appropriate usage which means a person’s name written in a distinctive way as a form of identification in authorizing a cheque or document or concluding a letter. Hence ‘sign’ will be replaced with ‘signature’.
Q3. You could be better off these days (A)/ and this enables you (B)/ to have little more fun. (C)/ No error (D).
A
B
C
D
Solution:
The sentence implies a sense of ‘Present Indefinite Tense’. Hence replace ‘You could be better off’ with ‘You are better off’.
Q4. The period (A)/ between 1980 to 1990 (B)/ was very significant in my life. (C)/ No error (D).
A
B
C
D
Solution:
Replace ‘between’ with ‘from’. As ‘between….and’ & ‘from……to’ are the correct connector pairs.
Q5. He is not the fastest bowler (A)/ in the Indian team, (B)/ isn’t he? (C)/ No error (D).
A
B
C
D
Solution:
Replace ‘isn’t he’ with ‘is he’. By Question Tag rule, Question Tag will be ‘affirmative’ if the ‘primary clause’ is ‘negative’ and vice-versa.
Directions (6-10): In the following questions out of the four alternatives, choose the one which best expresses the meaning of the given word. 
 
Q6. ACCOUTREMENT
relative
companion
calculation
equipment
Solution:
Accoutrement: an additional item of dress or equipment.
Hence Accoutrement and Equipment are synonyms to each other.
Q7. HERALDED
clapped
proclaimed
protested
rectified
Solution:
Herald: To proclaim, especially with enthusiasm; announce or acclaim.
Hence Heralded and Proclaimed are synonyms to each other.
Q8. DETRIMENTAL
vapid
fundamental
harmful
benign
Solution:
Detrimental: tending to cause harm.
Harmful: causing or likely to cause harm.
Hence Detrimental and Harmful are synonyms to each other.
Q9. INDICTMENT
revelation
acquittal
refusal
accusation
Solution:
Indictment: a formal charge or accusation of a serious crime.
Hence Indictment and Accusation are synonyms to each other.
Q10. DULCET
sweet
dull
hard
adulate
Solution:
Dulcet: sweet and soothing.
Hence Dulcet and Sweet are synonyms to each other.
Directions (11-15): In the following questions you have two brief passages with five questions following each passage. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives.
 
Journalism means several things. First of all, it means the ability to write and convey thoughts in a way that people will understand things quickly. It means being able to turn long articles into shape. It means knowing your grammar and composition rules inside out and upside down. It also means a nose for news and feel for words, respect for truth and a sense of mission. A journalist should be able to size up a situation on the spot. He should also develop a deep insight into human conditions. Nobody can teach you the finer aspects of journalism. No plastic surgeon can give you a nose for news. No teacher can give you a feel for words.
 
Q11. The passage is on
the journalists, surgeons and teachers
the merits of journalism
what journalism is about
the journalists’ feel for words
Q12. According to the passage, Journalism means being able to turn
human conditions better
news into a gossip
long articles into interesting stories
long articles into shape
Q13. One of the main requirements for a journalist is to
edit articles
have a good nose for news
respect everyone
exploit a situation
Q14. The ethics of journalism is
respect for truth
understanding people
ability to criticize diplomatically
search for news
Q15. Which of the following statements is not true ?
a plastic surgeon can help a journalist
a teacher can hardly assist a journalist
everyone cannot be a journalist
a journalist should be able to convey his thoughts to his readers

                                                        




You may also like to read: 

 

       

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD