English Comprehensive Quiz For SSC CGL And SSC CPO Exam 2018: 14th August

 

SSC CGL And SSC CPO 2018 Exams are the latest opportunities to serve in a govt job and to live in clover. The Commission has released the newly revised Exam Calendar for SSC Exams conducting this year. SSC CGL & SSC CPO 2018 Exam dates haven’t been decided yet but are to be conducted soon in upcoming next two months. Utilize the remaining time to be on the upswing by following SSC CGL Study Plan on SSC ADDA and team. Download our celebrated app ADDA247 to outsmart others. Our Revised Study Plan is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in SSC CGL Tier-1 Examination. 

Be a part of this revised study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice. SSC CGL and CPO Exam dates can surprise you anytime soon. It is time to knuckle down to get your dream job, Today, in this English quiz we are providing 15  Important English Questions with solutions. Attempt this quiz and prepare yourself flawlessly. We wish you good luck for the upcoming Exams.

Directions (1-2): Improve the bracketed part of the sentence. 


 Q1. How (long you are) here for?

longer you are
long are you
long you have been
No Improvement
Solution:

Interrogative Sentence takes helping verb (is, am, are) before the subject. Hence option B improves the sentence.

Q2. Each student from amongst the hundred students in the class (want to watch) this movie.

 

are wanting to watch
is wanting
wants to watch
No Improvement
Solution:

Each + Singular Noun + Singular Verb. Also Gerund form of want i.e. want + ing is not acceptable in general cases.
Hence option C improves the sentence.

Directions (3-4): In the following questions, out of the four alternatives, select the word similar in meaning to the word given. 


 Q3. PERVERSITY

Cooperative
Accommodating
Waywardness
Reasonable
Solution:

Perversity: a deliberate desire to behave in an unreasonable or unacceptable way; contrariness.
Waywardness: turned or turning away from what is right or proper; disobedient.
Hence Perversity and Waywardness are synonyms to each other.

Q4. THRONG

Trickle
Multitude
Scantling
Expurgate
Solution:

Throng: a large, densely packed crowd.
Multitude: a large number of people or things.
Hence Throng and Multitude are synonyms to each other.

Directions (5-6): In the following questions, out of the four alternatives, select the word opposite in meaning to the word given. 


 Q5. VITIATE

Satiate
Elevate
Staggered
Prevaricate
Solution:

Vitiate: to lower in character, dignity, or quality.
Elevate: to improve morally, intellectually, or culturally.
Hence Vitiate and Elevate are antonyms to each other.

Q6. WELTER

Orderliness
Tumble
Mishmash
Empathy
Solution:

Welter: a state in which everything is out of order.
Orderliness: the quality or state of being orderly.
Tumble: a disordered mass of objects or material.
Mishmash: a confused mixture of things.
Hence Welter and Orderliness are antonyms to each other.

Directions (7-8): In the following questions, out of the four alternatives, select the alternative which best expresses the meaning of the idiom/phrase. 


 Q7. A man of straw

A man of words
A man of wisdom
A weak person
A rich person
Solution:

Option C is the correct meaning.

Q8. To lead astray

To take back what you have said
To misguide
To achieve two results with one effort
To apologize humbly
Solution:

Option B is the correct meaning.

Directions (9-10): In the following questions, four words are given out of which one word is incorrectly spelt. Select the incorrectly spelt word. 


 Q9.

Curriculum
Absequatulate
Collaborate
Heretofore
Solution:

Correct Spelling is Absquatulate.

Q10.

Machination
Retrenchment
Insoeuciant
Colloquial
Solution:

Correct Spelling is Insouciant

Directions (11-15): In the following passage some of the words have been left out. Read the passage carefully and select the correct answer for the given blank out of the four alternatives.


Broadly speaking, education aims to _____ two objectives – first, to train the student in such a way as to make his life happy and _____, and secondly to provide him with _____ of various kinds. The knowledge imparted by education embodies the immense _____ acquired by the human race through ages. This knowledge, again, can be classified under two heads-one, relating to the _____ or reasoning, the other relating to the sphere of feeling.


 Q11. Broadly speaking, education aims to _____ two objectives

achieve
determine
regress
mark
Solution:

Achieve: successfully bring about or reach (a desired objective or result) by effort, skill, or courage

Broadly speaking, education aims to _____ two objectives – first, to train the student in such a way as to make his life happy and _____, and secondly to provide him with _____ of various kinds. The knowledge imparted by education embodies the immense _____ acquired by the human race through ages. This knowledge, again, can be classified under two heads-one, relating to the _____ or reasoning, the other relating to the sphere of feeling.



Q12. such a way as to make his life happy and _____,

challenging
interesting
meaningful
boring
Solution:

Meaningful: serious, important, or worthwhile and hence fits in the context.

Broadly speaking, education aims to _____ two objectives – first, to train the student in such a way as to make his life happy and _____, and secondly to provide him with _____ of various kinds. The knowledge imparted by education embodies the immense _____ acquired by the human race through ages. This knowledge, again, can be classified under two heads-one, relating to the _____ or reasoning, the other relating to the sphere of feeling.



Q13. and secondly to provide him with _____ of various kinds.

resources
power
knowledge
money
Solution:

The subsequent part of the passage makes the usage of ‘Knowledge’ meaningful.

Broadly speaking, education aims to _____ two objectives – first, to train the student in such a way as to make his life happy and _____, and secondly to provide him with _____ of various kinds. The knowledge imparted by education embodies the immense _____ acquired by the human race through ages. This knowledge, again, can be classified under two heads-one, relating to the _____ or reasoning, the other relating to the sphere of feeling. 


 Q14. education embodies the immense _____ acquired by the

caliber
happiness
growth
experience

Broadly speaking, education aims to _____ two objectives – first, to train the student in such a way as to make his life happy and _____, and secondly to provide him with _____ of various kinds. The knowledge imparted by education embodies the immense _____ acquired by the human race through ages. This knowledge, again, can be classified under two heads-one, relating to the _____ or reasoning, the other relating to the sphere of feeling.


Q15. classified under two heads-one, relating to the _____ or reasoning, the other

emotions
intellect
senses
strength

                                                               



You may also like to read: 

 

  

     

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?