English Miscellaneous Quiz Solution For SSC CGL Tier 2

Active-Passive-for-CGL-Tier-2
Dear Students,

Practice is the only key to polish one’s preparation and to avoid repeating the mistakes. Either you are preparing for SSC CGL, CHSL, JE or any exam conducted by SSC, English is a very important section. Solving quizzes on daily basis can improve your fluency of understanding this section to the utmost. SSC CGL Tier 2 is is to be held from 17 Feb to 22 Feb 2018. English holding 200 questions in CGL Tier 2 can either make or break your chances of getting your dream job. Today, in this English quiz we are providing English Miscellaneous Quiz to boost your preparation in Vocabulary as well as comprehension part. Attempt this quiz and learn effectively  We wish you good luck for the upcoming Exams.


Directions (1-4): In the following questions, groups of four words are given. In each group, one word is correctly spelt. Find the correctly spelt word.

Q1. 
(a) Parapharnelia
(b) Peccadilo
(c) Illustrious
(d) Impromptue
S1. Ans.(c)

Q2. 
(a) Stummble
(b) Rumble
(c) Nuisence
(d) Privelege
S2. Ans.(b)

Q3. 
(a) Benidiction
(b) Besmerch
(c) Benevolence
(d) Prelious
S3. Ans.(c)

Q4. 
(a) Idiosyncresy
(b) Ignoable
(c) Ignominious
(d) Tussel
S4. Ans.(c)

Directions (5-8): In the following questions, some of the sentences have errors. Find out which part of the sentence has an error and mark the corresponding option.

Q5. We had a lot of difficulty to find the house.
(a) We had
(b) a lot of difficulty
(c) to find the house
(d) No error
S5. Ans.(c)
Sol. ‘to find’ will be replaced by ‘in finding’.
When a noun (difficulty) is used with a preposition (in) gerund (V + ing) is used in place of an infinitive (to + V1).

Q6. When students fall ill, they find that they have a lot of work to catch up with when they return.
(a) When students fall ill,
(b) they find that they have a lot of work
(c) to catch up with
(d) when they return.
S6. Ans.(d)
Sol. ‘return’ will be replaced by ‘recover’.
Recover: to get well again after being ill/sick/hurt.
Return: to come or go back from one place to another.

Q7. The mason will not do the work except give the order.
(a) The mason will not
(b) do the work
(c) except give the order.
(d) No error
S7. Ans.(c)
Sol. ‘except’ will be replaced by rather.
Rather: instead of, ‘Except: only.

Q8. An experimental vaccine has brought glimmer of hope for the malarial researchers.
(a) An experimental vaccine
(b) has brought
(c) glimmer of hope
(d) for the malarial researchers.
S8. Ans.(c)
Sol. ‘a’ will be used before glimmer.
When we mention something for the first time, we use a/an (Indef. Article) before them.

Directions (9-12): In each of the following questions, a sentence/a part of the sentence is printed in bold. Four alternatives are given to the bold part which will improve the sentence. Choose the correct alternative corresponding to it. In case no improvement is needed, choose the alternative corresponding to “No improvement”.

Q9. The cities are bursting on the seams with people.
(a) bursting on seams
(b) bursting at seams
(c) bursting at the seams
(d) No Improvement
S9. Ans.(c)
Sol. Bursting at the seams→ If a place is bursting at the seams, it has a very large number of people or things in it.

Q10. Sheela didn’t so far as blink when she heard she had won the scholarship to Cambridge.
(a) so much as
(b) far as
(c) as good as
(d) No improvement
S10. Ans.(a)
Sol. Option ‘a’ fits in the context.

Q11. There are a good many tigers in this forest.
(a) some good many tigers
(b) the good many tigers
(c) a good tigers
(d) No improvement
S11. Ans.(d)
Sol. No improvement is needed.

Q12. No economist can accurately forsee whether tax will go up or down.
(a) expect
(b) anticipate
(c) obviate
(d) No Improvement
S12. Ans.(b)
Sol. Anticipate: to see what might happen in the future.
Hence, option ‘b’ fits in the context.

Directions (13-15): Out of the four alternatives, choose the one which best expresses the meaning of the given word

Q13. Prerogative
(a) Scruple
(b) Exemption
(c) Remonstrate
(d) Stratagem
S13. Ans.(b)
Sol. Prerogative: a right or privilege exclusive to a particular individual or class.
Exemption: the action of freeing or state of being free from an obligation or liability imposed on others.

Q14. Scrawl
(a) Scribble
(b) Surfeit
(c) Squalid
(d) Harangue
S14. Ans.(a)
Sol. Scrawl: write (something) in a hurried, careless way.

Q15. Winsome
(a) Waive
(b) Exhausted
(c) Relinquish
(d) Delightful
S15. Ans.(d)
Sol. Winsome: attractive or appealing in a fresh, innocent way.


You may also like to read:

.button {
padding: 5px 15px;
font-size: 14px;
font-family: inherit;
text-align: Justify;
cursor: pointer;
outline: none;
color: #fff;
background-color: #e73255;
border: none;
border-radius: 5px;
box-shadow: 03px #999;
}

.button:hover {background-color:#c72645}

.button:active {
background-color:#c72645;
box-shadow: 0 5px #666;
transform: translateY(4px);
}



   

CRACK SSC CGL 2017



More than 2400+ Candidates were selected in SSC CGL 2016 from Career Power Classroom Programs.


9 out of every 10 candidates selected in SSC CGL last year opted for Adda247 Online Test Series.

@media only screen and (max-width: 1900px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
padding-top: 14px;
}
.ts
{
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
margin-left: 4%;
position: relative;
width: 46%;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 210px;
color:#fff;
border-radius: 3px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width:210px;
}
.cp
{
margin-left: 56%;
margin-top: -24%;
width: 46%;
}
}
@media only screen and (max-width: 767px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
}
.ts
{c
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
position: relative;
width: 46%;
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 88%;
cursor: pointer;
color:#fff;
border-radius: 2px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width: 88%;
}
.cp
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
width: 46%;
}
}

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD