English Miscellaneous Quiz For SSC Exams 2018-19: 30th January

SSC CGL,  SSC CPO, SSC Stenographer 2018 Exams are big opportunities to serve in a govt job and to live in clover. The Commission has already released exam dates for SSC exams among which one major exam is SSC Stenographer Exam 2018, to be held from 5 to 7 February 2019. English Section carries a heavy weightage in SSC CPO & SSC Stenographer exams. Also SSC CGL is no exception. Consolidating the level, priorities and type of questions, Daily English Quiz on SSCADDA & ADDA247 App is a productive outcome of our experts’ efforts to sharpen your practice skills.

Download our celebrated app ADDA247 to outsmart others. Our Revised Study Plan for SSC Stenographer 2018 Exam is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in the Examination. 

Be a part of this revised study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice. Attempt this quiz and prepare yourself flawlessly. We wish you good luck for the upcoming Exams.

Directions (1-3): In the following question, a sentence has been given in Active/Passive Voice. Out of the four alternatives suggested, select the one which best expresses the same sentence in Passive/Active Voice.


Q1. The maid vacuums and dusts the house every day.
(a) Every day the house is vacuumed and dusted by the maid.
(b) Every day the house were vacuumed and dusted by the maid.
(c) Dusting and Vacuuming of the house every day is being done by the maid.
(d) Dusting and Vacuuming of the house every day was being done by the maid.

Show Answer
S1.Ans.(a)


Q2. The fire destroyed the whole neighbourhood.
(a) The whole neighbourhood is destroyed by the fire.
(b) The whole neighbourhood was destroyed by the fire.
(c) The whole neighbourhood was being destroyed by the fire.
(d) The whole neighbourhood is being destroyed by the fire.

Show Answer

S2. Ans.(b)
Q3. The choir really enjoys that piece.
(a) That piece are really enjoyed by the choir.
(b) That piece is really enjoyed by the choir.
(c) Enjoyment of that piece is done by the choir.
(d) Enjoying of that piece is done by the choir.
Show Answer

S3. Ans.(b)
Directions (4-6): Select the antonym of the given words.


Q4. to jostle
(a) to scramble
(b) to shove
(c) to eschew
(d) to hustle
Show Answer

S4. Ans.(c)
Sol. Jostle means push, elbow, or bump against (someone) roughly, typically in a crowd and eschew means deliberately avoid using; abstain from.

Q5. to placate
(a) to provoke
(b) to propitiate
(c) to tranquilize
(d) to mollify

Show Answer
S5. Ans.(a)
Sol. placate: make (someone) less angry or hostile.
Provoke: deliberately make (someone) annoyed or angry.
Q6. content
(a) ease
(b) depressed
(c) gratified
(d) smug
Show Answer
S6. Ans .(b)
Sol. content: in a state of peaceful happiness.
Depressed: in a state of unhappiness or despondency.



Directions (7-9): Select the synonym:


Q7. Litter
(a) Trash
(b) Order
(c)Possess

(d) System

Show Answer
S7. Ans.(a)
Sol. Litter: rubbish such as paper, cans, and bottles left lying in an open or public place.


Q8. Obliterate
(a) Construct
(b) Annihilate
(c) Revive
(d) Initiate
Show Answer
S8. Ans.(b)
Sol. Obliterate: wipe out.
Annihilate: to obliterate
Q9. Commemorate
(a) Opprobrium
(b) Reproach
(c) Disrepute
(d) Celebrate
Show Answer
S9. Ans.(d)
Sol. Commemorate: recall and show respect for something.
Celebrate: honour or praise publicly.
Directions (10-12): In the following question, some part of the sentence may have errors. Find out which part of the sentence has an error and select the appropriate option. If a sentence is free from error, select ‘No Error’. 


Q10.  It was being hard to believe(A)/that my brother could be(B)/involved with anything so sinister.(C)/No error(D)
(a) A
(b) C
(c) C
(d) D
Show Answer
S10. Ans.(a)
Sol. “Being” should be removed because two forms of “be” in a complement should not be used.


Q11. The average age at which(A)/people die of heart diseases(B)/are decreasing. (C)/No error(D)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
Show Answer
S11. Ans.(c)
Sol. when we talk about “age” and if we need to talk about the context related to lessening, the word “reduce” should be used.


Q12. Hardly had I stepped(A)/out of my house when(B)/I saw them coming towards my house. (C)/No error(D)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
Show Answer

S12. Ans.(d)
Sol. no error.
Directions (13-15): In the following question, the sentence given with blank to be filled in with an appropriate word. Select the correct alternative out of the four and indicate it by selecting the appropriate option.


Q13. Our nation’s _______________ into another country’s war could pull us into the crisis.
(a) intervention
(b) intention
(c) perfection
(d) invention
Show Answer
S13. Ans.(a)
Sol. intervention: the action or process of intervening.
Q14. As a fitness ___________, Deepti is always preaching to her friends about the importance of working out.
(a) enthusiasm
(b) enthusiast
(c) enthusiastic
(d) enthusiastically
Show Answer
S14. Ans.(b)
Sol. enthusiast: a person who is very interested in a particular activity or subject


Q15. Because she had a ______________ demeanour, she was a desirable friend.
(a) pleasant
(b) severe
(c) mean
(d) nasty
Show Answer
S15.  Ans.(a)
Sol. Demeanour is noun which means outward behavior, “pleasant” is the correct word to choose.
Because she had a pleasant outward behaviour, she was a desirable friend.

You may also like to read: 
 
  

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD