English Miscellaneous Quiz For SSC Exams 2019: 7th October

Direction (1-2): Improve the bracketed part of the sentence.
Q1. This is her second marriage and if it does not work this time she (will break) completely.
(a) will break out
(b) will be broke
(c) will brake
(d) No improvement

S1. Ans.(d)
Sol. Break out: start suddenly or escape.
Break: to fail in health, strength, vitality, resolve, or control.
Hence No Improvement is required.

Q2. The CEO made it very clear in the annual meeting that the (only criteria) to promote an employee would be his performance and nothing else.
(a) sole criteria
(b) sole criterions
(c) only criterion
(d) No improvement

S2. Ans.(c)
Sol. Singular form of ‘Criteria’ is ‘Criterion’.

Direction (3-4): Some parts of the sentences have errors and some are correct. Find out of which part of a sentence has an error and choose corresponding to the appropriate option. If a sentence is free from error choose corresponding to ‘No Error’.
Q3. The evergreen trees have a characteristic of remaining green throughout the year, nonetheless of the prevailing season.
(a) The evergreen trees have a characteristic
(b) of remaining green throughout the year,
(c) nonetheless of the prevailing season.
(d) No error

S3. Ans.(c)
Sol. Nonetheless: in spite of that; nevertheless.
Remove ‘of’ after ‘nonetheless’ as its usage is superfluous and already contained in its meaning.

Q4. Despite the limited budget, the chief minister managed to improve the infrastructure of the state, much beyond the expectations of the general public.
(a) Despite the limited budget, the chief minister managed to
(b) improve the infrastructure of the state, much beyond
(c) the expectations of the general public
(d) No error

S4. Ans.(d)
Sol. No Error

Direction: Choose the word opposite in meaning to the given word.
Q5. MAUDLIN
(a) Punctilious
(b) Befuddled
(c) Pragmatic
(d) Saccharine

S5. Ans.(c)
Sol. Maudlin: weakly and effusively sentimental.
Pragmatic: dealing with things sensibly and realistically in a way that is based on practical rather than theoretical considerations.
Hence Maudlin and Pragmatic are antonyms to each other.

Direction (6-10): In the following passage some of the words have been left out. Read the passage carefully and select the correct answer for the given blank out of the four alternatives.
It is not _____ to ignore all allegations of booth capturing and rigging as murmurs of _____ losers. _____ have come to light of intimidation of whole villages and communities to make them vote for a particular candidate or party. At times election officials have been _____ by unscrupulous politicians into turning a blind eye to _____ practices.
Q6. It is not _____ to ignore all allegations of booth capturing
(a) realistic
(b) reliable
(c) required
(d) essential

S6. Ans.(a)
Sol. Realistic: based on what is real rather than on what is wanted or hoped for.

Q7. and rigging as murmurs of _____ losers.
(a) rational
(b) disgruntled
(c) huge
(d) idealist

S7. Ans.(b)
Sol. Disgruntled: angry or dissatisfied.

Q8. ____ have come to light of intimidation of whole villages and communities
(a) instances
(b) sources
(c) reasons
(d) Ideas

S8. Ans.(a)
Sol. Instance: a step, stage, or situation viewed as part of a process or series of events.
Q9. At times election officials have been _____ by unscrupulous politicians
(a) decided
(b) safeguarded
(c) rejuvenated
(d) threatened
S9. Ans.(d)
Sol. Threaten: cause (someone or something) to be vulnerable or at risk; endanger.
Q10. into turning a blind eye to _____ practices.
(a) significant
(b) rare
(c) unjust
(d) usual
S10. Ans.(c)
×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD