English Miscellaneous Quiz For SSC Exams 2018-19: 21 January

SSC CGL,  SSC CPO, SSC Stenographer 2018 Exams are big opportunities to serve in a govt job and to live in clover. The Commission has already released exam dates for three SSC exams to be conducted in the month of January & February 2019 among which one major exam is SSC Stenographer Exam 2018, to be held from 5 to 7 February 2019. Also SSC CGL and CPO Exam dates can surprise you anytime soon. English Section carries a heavy weightage in SSC CPO & SSC Stenographer exams. Also SSC CGL is no exception. Consolidating the level, priorities and type of questions, Daily English Quiz on SSCADDA & ADDA247 App is a productive outcome of our experts’ efforts to sharpen your practice skills.Download our celebrated app ADDA247 to outsmart others. Our Revised Study Plan for SSC Stenographer 2018 Exam is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in the Examination. 

Be a part of this revised study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice. Today, in this English quiz we are providing 15 English Miscellaneous Questions and Solutions to make your practice effective. Attempt this quiz and prepare yourself flawlessly. We wish you good luck for the upcoming Exams.

Direction (1-2): In these questions some of the sentences have errors and some have none. Find out which part of a sentence has an error and indicate it corresponding to the appropriate letter. If there is no error, indicate corresponding to the last option. 
 
Q1. Towns after towns were conquered by him but he found no peace.
Towns after towns were
conquered by him
but he found no peace
No error
Solution:
‘Town after town’ is the correct form. If a noun comes on the either side of a preposition, the noun comes in a singular form.
Q2. It was a big blunder but we ignored it for the welfare of the city.
It was a big blunder
but we ignored it
for the welfare of the city.
No error
Solution:
‘Blunder’ means ‘big mistake’. Hence usage of ‘big’ before ‘blunder’ is superfluous.
Direction (3-4): Each of the following sentences has a black space and four words are given below it. Select the word you consider most appropriate for the blank space. 
 
Q3. To ease unrest in our company, the boss made a speech to ___________ policy changes were coming.
repudiate
aver
confute
arraign
Solution:
Aver: to verify or prove to be true in pleading a cause.
Repudiate: to reject as untrue or unjust.
Confute: to overwhelm in argument.
Arraign: to find fault with; censure.
Hence option B is the correct choice.
Q4. As global temperatures rise, an untreatable new strain of the flu might _________ up at any moment.
fill
crop
cover
chop
Solution:
Crop up: appear, occur, or come to one’s notice unexpectedly.
Hence option B is the correct choice.
Direction (5-6): Improve the bracketed part of the sentence. 
 
Q5. Our plans for the trip fell (down) because we had no money.
off
out
through
No Improvement
Solution:
Fall through( phrasal verb): come to nothing; fail and hence denotes the failure of the trip.
Q6. Contrast this work of art (to) that.
for
with
by
No Improvement
Solution:
With ‘contrast’ we use ‘with’.
Direction (7-8): Four alternatives are given for the Idioms/Phrase printed in bold. Choose the alternative which best expresses the meaning of Idiom/Phrase.
 
Q7. To spin one’s wheels
To take a chance
To do a job quickly
To narrate someone a confusing story
To waste one’s time
Q8. Thumb one’s nose
An ill-mannered person
To show affection
To hit someone unintentionally
To express scorn
Direction: (9-10) Out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentences. 
 
Q9. Something that has grown or accumulated slowly.
Acidulous
Accretion
Blurt
Bog
Solution:
Option B is the correct choice.
Q10. Wave or flourish as a threat or in anger or excitement.
Brawn
Brawl
Brim
Brandish
Solution:
Option D is the correct choice.
Directions (11-15): A passage is given with 5 questions following it. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives and click the button corresponding to it. 
 
To avoid the various foolish opinions to which mankind is prone, no superhuman brain is required. A few simple rules will keep you, not from all errors, but from silly errors. If the matter is one that can be settled by observation, make the observation yourself. Aristotle could have avoided the mistake of thinking that women have fewer teeth than men, by the simple device of asking Mrs. Aristotle to keep her mouth open while he counted. Thinking that you know, when in fact you do not, is a bad mistake to which we are all prone. I believe myself that hedgehogs eat black beetles, because I have been told that they do; but if I were writing a book on the habits of hedgehogs, I should not commit myself until I had seen one enjoying this diet. Aristotle, however, was less cautious. Ancient and medieval writers knew all about unicorns and salamanders; not one of them thought it necessary to avoid dogmatic statements about them because he had never seen one of them.
 
Q11. The writer believes that
most people could avoid making foolish mistakes if they were clever
through observation we could avoid making many mistakes
Aristotle made many mistakes because he was not observant
All errors are caused by our own error in thinking
Solution:
Through observation we could avoid making many mistakes.
Q12. With reference to the passage, which one of the following is the correct statement?
Aristotle was able to avoid the mistake of thinking that women have fewer teeth than men
Aristotle thought women have fewer teeth than men
Aristotle proved that women have fewer teeth by counting his wife’s teeth
Aristotle may have thought that women have fewer teeth because he never had a wife
Solution:
Aristotle thought women have fewer teeth than men
Q13. The writer says that if he was writing a book on hedgehogs
he would maintain that they eat black beetles because he had been told so
he would first observe their eating habits
he would think it unnecessary to verify that they ate black beetles
he would make the statement that they ate black beetles and later verify it
Solution:
He would first observe their eating habits.
Q14. The writer is of the opinion that
unicorns and salamanders were observed by ancient and medieval writers but were unknown to modern writers
ancient and medieval writers wrote authoritatively about unicorns and salamanders though they had never seen them
unicorns and salamanders do not exist
only those who had observed the habits of unicorns and salamanders wrote about them
Solution:
Ancient and medieval writers wrote authoritatively about unicorns and salamanders though they had never seen them.
Q15. A ‘dogmatic statement’ in the context means a statement which is
convincing
proved
unquestionable
doubtful
Solution:
Unquestionable

                                                                        

 

You may also like to read: