English Miscellaneous Quiz For SSC CGL And SSC CPO Exam 2018: 3 December

SSC CGL And SSC CPO 2018 Exams are the latest opportunities to serve in a govt job and to live in clover. The Commission has released the newly revised Exam Calendar for SSC Exams conducting this year. SSC CGL & SSC CPO 2018 Exam dates haven’t been decided yet but are to be conducted soon in upcoming next two months. Utilize the remaining time to be on the upswing by following SSC CGL Study Plan on SSC ADDA and team. Download our celebrated app ADDA247 to outsmart others. Our Revised Study Plan is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in SSC CGL Tier-1 Examination. 



Be a part of this revised study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice. SSC CGL and CPO Exam dates can surprise you anytime soon. It is time to knuckle down to get your dream job, Today, in this English quiz we are providing 15 English Miscellaneous Questions and Solutions to make your practice effective. Attempt this quiz and prepare yourself flawlessly. We wish you good luck for the upcoming Exams.

Directions (1-2): In these questions some of the sentences have errors and some have none. Find out which part of a sentence has an error and indicate it corresponding to the appropriate letters. If there is no error, indicate corresponding to the last option. 

Q1. During his tour to the north he visited not only to Delhi but also Agra.
During his tour
to the north he visited
not only to Delhi but also Agra.
No Error
Solution:
Remove ‘to’ when ‘visit’ is used as a verb, then it takes a direct object after it.
Q2. The smuggler yielded for the temptation and fell into the police trap from which escape was impossible.
The smuggler yielded
for the temptation
and fell into the police trap from which escape was impossible.
No error
Solution:
Use ‘to’ in place of ‘for’. As yield to somebody/ something is the right usage.
Directions (3-4): Improve the bracketed part of the sentence. 

Q3. Even after being sentenced to life in prison, the (impenitent) man was not sorry for his crimes.
compunctious
contrite
insular
No Improvement
Solution:
Impenitent (adjective): not feeling shame or regret about one's actions or attitudes. Compunctious (adjective): Feeling or expressing regret for one's sins or misdeeds. Contrite (adjective): feeling or expressing remorse at the recognition that one has done wrong. Insular (adjective): ignorant of or uninterested in cultures, ideas. Hence No Improvement is required.
Q4. I (made him to do) the project against his wishes.
made him to be done
made him to have done
made him do
No improvement
Solution:
(Make/Made+ Obj + V1) i.e. make when used in active voice takes bare infinitive. Hence option C is the correct choice.
Directions (5-6): In the following questions, change the Statements given in Direct Speech form into Indirect Speech or vice versa, with the help of given four options (A), (B), (C), (D). 

Q5. He said to me, “Don’t go out”.
He forbade me to not to go out.
He forbade me to go out.
He forbade me not to go out.
He forbade me to not go out.
Solution:
Conversion Rule is: Sub + forbade/forbid + object + to + V₁. Note: ‘forbid’ won’t take negative words ‘no’, ‘not’ with it. Hence option B fits in the context.
Q6. Ram said to his boss, “Let me go home.”
Ram requested his boss to allow him to go home.
Ram requested to his boss to allow him to go home.
Ram requested his boss that he should go home.
Ram requested his boss to allow him for going home.
Solution:
When ‘Let’ is used to allow in Reported Speech of Direct Narration. Then Conversion Rule is: Sub + requested/ordered + object + to allow + Sub + to + V₁ + object + ……
Direction (7-8): In these questions a sentence has been given in Active/Passive Voice. Out of the four alternatives suggested below, select the one which best expresses the same sentence in Passive/Active Voice. 

Q7. People claim to have seen the suspect in several cities.
The suspect is being seen in several cities.
The suspect is claimed to have been seen in several cities.
The suspect is claimed to be seen in several cities.
The suspect is claimed to have seen in several cities.
Solution:
Present Indefinite Tense in Active Voice changes to ‘is/am/ are + V3’ in Passive Voice and Present Perfect Tense in Active Voice ‘has /have + V3’ changes to ‘has/ have + been + V3’ in Passive Voice. Rest conversion rule is same. Hence option B fits in the context.
Q8. She was to sell the watch.
The watch to be sold by her.
The watch was to be sold by her.
The watch was to sold by her.
The watch had to be sold by her.
Solution:
Active Voice: Subject + is/am/are/was/were + to + V1 (1st form) + object. Passive Voice: Object + is/am/are/was/were (according to the object=new subject) + to + be + V3 (3rd form) + by subject.
Directions (9-10): In the following questions, out of the four alternatives select the alternative which best expresses the meaning of the idiom/phrase. 

Q9. Hand over fist
To be dexterous
To do something that prevents an activity from continuing
To announce your intention of entering a competition
At a very fast pace
Solution:
Option D is the correct meaning.
Q10. Make a pitch
Pay attention
Try to persuade people to do something
Regardless of
Underline
Solution:
Option B is the correct meaning.
Directions (11-15): The question below consists of a set of labelled sentences. Out of the four options given, select the most logical order of the sentences to form a coherent paragraph. 

Q11. When an electrical current is applied, 
X- the thermoplastic heats and expands 
Y- causing the paper to bend or fold; when the current is removed 
Z- the paper returns to a pre-determined shape
XYZ
YZX
XZY
ZYX
Q12. Scientists have developed 
X- a simple piece of paper to spring to life - bending 
Y- folding or flattening itself on command 
Z- a low-cost technology that allows
XZY
ZYX
YXZ
ZXY
Q13. The US president then launched into 
X- much worse off if Hillary Clinton had won the 2016 election 
Y- economic progress he said had been made during his presidency and insisted Americans would be 
Z- a rambling statement on job creation and other
XZY
ZXY
ZYX
YZX
Q14. In an affidavit filed in Supreme Court, Kerala Chief Secretary Tom Jose said the state 
X- the two largest reservoir systems of Idukki and Idamalayar in synchronisation with eight other reservoirs in Periyar basin 
Y- was managing the spate of water by controlling spill and letting a major portion of the flood waters to 
Z- escape to the sea by implementing a strict operational control over the spill of
ZXY
YXZ
ZYX
YZX
Q15. WhatsApp has rejected India’s 
X- demand for a solution to track the origin of 
Y- end-to-end encryption and affect privacy protection for users 
Z- messages on its platform, saying building traceability would undermine
ZYX
YZX
XZY
ZXY

                                                                    

You may also like to read: 
  

    
  

    

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD