English Miscellaneous Quiz For SSC CGL And SSC CPO Exam 2018: 11 December

SSC CGL And SSC CPO 2018 Exams are the latest opportunities to serve in a govt job and to live in clover. The Commission has released the newly revised Exam Calendar for SSC Exams conducting this year. SSC CGL & SSC CPO 2018 Exam dates haven’t been decided yet but are to be conducted soon in upcoming next two months. Utilize the remaining time to be on the upswing by following SSC CGL Study Plan on SSC ADDA and team. Download our celebrated app ADDA247 to outsmart others. Our Revised Study Plan is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in SSC CGL Tier-1 Examination. 



Be a part of this revised study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice. SSC CGL and CPO Exam dates can surprise you anytime soon. It is time to knuckle down to get your dream job, Today, in this English quiz we are providing 15 English Miscellaneous Questions and Solutions to make your practice effective. Attempt this quiz and prepare yourself flawlessly. We wish you good luck for the upcoming Exams.




Direction (1-5): In the following question, some part of the sentence may have errors. Find out which part of the sentence has an error and select the appropriate option. If a sentence is free from error, select 'No Error'. 

Q1. I've been trying (A)/to catch you as (B)/ you left college. (C) /No error (D)
A
B
C
D
Solution:
Replace ‘as’ with ‘since’. ‘Since’ is used to introduce an action or event at a point of time in the past.
Q2. Hardly had I stepped (A)/out of my house when (B)/I saw them coming towards my house. (C)/No error(D)
A
B
C
D
Solution:
No Error
Q3. The unique selling proposition of (A)/ our products are that (B)/ they are unbreakable. (C)/ No error (D)
A
B
C
D
Solution:
Replace ‘are’ with ‘is’. A singular verb is required as the subject of the sentence ‘the unique selling proposition’ is singular.
Q4. All the members (A)/ of the Board are kindly (B)/ requested to appear in the next meeting. (C)/ No Error (D)
A
B
C
D
Solution:
Remove ‘kindly’ before ‘requested’ as ‘Kindly’ & ‘Requested’ can’t be used together because ‘Kindly’ itself is used in a request sense.
Q5. The magician placed the ball (A)/ underneath of his hat and (B)/ made a mystic sign above it. (C)/No Error (D)
A
B
C
D
Solution:
“underneath” itself is a preposition, it does not require any other preposition. Hence “of” should be removed. It should be underneath his hat.
Direction (6-10): Improve the bracketed part of the sentence. 

Q6. The unfortunate old man was knocked (away by) the rash driver.
out by
off by
by
No improvement
Solution:
‘knocked out’ means to hit someone so that the person becomes unconscious.
Q7. One should get (trained) to prepare one’s own breakfast.
habituate
used
prepared
No improvement
Solution:
Used to: it shows the action of past. ‘Be/get + used to’ is the semi modal that should be used as it refers to something you are familiar with because you have done it or experienced it many times before.
Q8. The young man (was carried by) the passionate appeal made by the social worker.
was carried towards
was carried off by
got carried away by
No improvement
Solution:
Carry away: to become overly excited.
The young man was overly excited by the passionate appeal made by the social worker.
Q9. They loaded their ships with spices and silks and (returns) with the summer monsoon.
returned
return
returning
No improvement
Solution:
‘returned’ is the correct choice as the sentence is in past thus “returned” should be used.
Q10. I had (a few) eggs in the fridge, so we need to go to the market to buy them.
a little
few
little
No improvement
Solution:
Person going to the market adverts to the fact that eggs are about to finish, thus “few” should be used. It has negative meaning implying ‘not as much as may be expected or wished for’.
Directions (11-15): Read the passage, carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives. 

The environment comprises all the physical, social and cultural factors and conditions influencing the existence or the development of an organism. Due to indiscriminate industrialization, man has created a state of decadence. He has continuously tampered with nature which has resulted in the threat to the sustenance of mankind. Although, attempts have been made to restore nature to its previous state of purity and serenity, the efforts have not been whole-hearted. Earth is the home we all share and would pass on to our future generations as their legacy. But if they inherit the present state of the world, they would be unable to sustain themselves. Man has steadily improved the technologies and other means necessary for higher production of wealth and for the availability of devices that could give more physical and mental pleasures. The industrial revolution led to a drastic escalation of earth’s surface temperature. Man exploited nature for his benefits, without any foresight as to what the implications of his actions would be. Indiscriminate industrialization resulted in urban migration as the rural poor settled in cities in search of opportunities. Cities, already facing a population crisis could not accommodate the migrants and this led to the development of slums. This has resulted in increased pressure on the available resources and further degradation of the environment. 

Q11. A state of decadence has come about because of
Indiscriminate utilization of resources
Due to half-hearted attempts
Natural disasters
None of the above
Q12. Why would the future generations find it difficult to live on the earth?
Due to global warming
Because they would have inherited an overexploited environment
Because they would rely only on technology
Due to lack of sustainability
Q13. Implication means
After effects
Explicit statement
Wrong doing
Causes
Q14. The theme of the passage is
Environmental degradation
Environmental pollution
Crisis faced by the modern world
All of the above
Q15. Industrialization has resulted in
Overpopulation
Crowding of cities
Migration of people to the cities
Both (b) and (c)

                                                                

You may also like to read: 
  


    









  





Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD