English Miscellaneous Quiz For SSC CGL And SSC CPO Exam 2018: 26 November

SSC CGL And SSC CPO 2018 Exams are the latest opportunities to serve in a govt job and to live in clover. The Commission has released the newly revised Exam Calendar for SSC Exams conducting this year. SSC CGL & SSC CPO 2018 Exam dates haven’t been decided yet but are to be conducted soon in upcoming next two months. Utilize the remaining time to be on the upswing by following SSC CGL Study Plan on SSC ADDA and team. Download our celebrated app ADDA247 to outsmart others. Our Revised Study Plan is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in SSC CGL Tier-1 Examination. 



Be a part of this revised study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice. SSC CGL and CPO Exam dates can surprise you anytime soon. It is time to knuckle down to get your dream job, Today, in this English quiz we are providing 15 English Comprehensive Questions and solutions to make your practice effective. Attempt this quiz and prepare yourself flawlessly. We wish you good luck for the upcoming Exams.




Directions (1-2): In these questions some of the sentences have errors and some have none. Find out which part of a sentence has an error and indicate it corresponding to the appropriate letter. If there is no error, indicate corresponding to the last option. 

Q1. We need to (A)/ put on the squeeze those guys so that (B)/ they finally pay their debt to us.(C)/ No Error (D)
A
B
C
D
Solution:
Replace ‘put on the squeeze’ with ‘put the squeeze on’. ‘Put the squeeze on’ is an idiom which means ‘To pressure one to do something’.
Q2. Concurrent with this programme (a) / educational institutions may be urged (b) / to inculcate patriotism in each and every one of its pupils. (c) No Error (d)
A
B
C
D
Solution:
Replace ‘its’ by ‘their’ as the subject ‘educational institutions’ is plural and hence it will take plural verb.

Directions (3-4): In the following questions, sentences are given with blanks to be filed in with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. Choose the correct alternative out of the four as your answer. 
Q3. He tried pulling the wool ___________ by hiding the profits in separate accounts, but we were quick to catch onto his scheme.
off our eyes
over our eyes
on our eyes
in our eyes
Solution:
Pull the wool over (one's) eyes (idiom): To deceive, fool, or misdirect one, especially to gain an advantage. Hence option B is the correct choice.
Q4. Although we have understood the signals and genes behind the regeneration, the whole pathway and network need to be _______ before trying it out in the mammalian system.
snarled
laced
unravelled
leaked
Solution:
Snarled: to cause to become knotted and intertwined.
Lace: to fasten or join with or as if with a cord or string.
Unravel: investigate and solve or explain (something complicated or puzzling).
Hence option C is the correct choice.

Directions (5-6): Improve the bracketed part of the sentence. 

Q5. I did not wait for him because he (went out) before I arrived.
has gone out
had gone out
had been out
No improvement
Solution:
The Grammar rule ‘’Subject + had + V3 (third form) +……..before + Subject + V2 (Past Participle form of Verb)’’ will be followed here. Hence, option B is the correct choice.
Q6. They appointed him (as a manager) as he is efficient.
as manager
manager
as the manager
No Improvement
Solution:
Remove ‘as’ because ‘name’, ‘elect’ ‘think’, ‘consider’ ‘call’, ‘appoint’, ‘choose’ are certain verbs that do not take adverb ‘as’ with them.
Moreover, no need to use any article before the post ‘manager’.
Hence option B is the correct choice.
Directions (7-8): In the following questions, out of the four alternatives, choose the one which best expresses the meaning of the given word that is your answer. 

Q7. HEDGE
Confine
Deceive
Belittle
Compete
Solution:
Hedge(verb): limit or qualify (something) by conditions or exceptions.
Confine(verb): keep or restrict someone or something within certain limits of.
Deceive(verb): deliberately cause (someone) to believe something that is not true.
Hence Hedge and Confine are synonyms to each other.
Q8. AMBIT
Barrier
Excite
Periphery
Repeat
Solution:
Ambit (noun): the scope, extent, or bounds of something.
Periphery (noun): the outer limits or edge of an area or object.
Hence Ambit and Periphery are synonyms to each other.
Directions (9-10): In the following questions, out of the four alternatives, choose the word which is opposite in meaning to the given word and click the button corresponding to it. 

Q9. PLATITUDE
Banality
Truism
Homily
Profundity
Solution:
Platitude: an idea or expression that has been used by many people.
Banality: something that lacks originality or novelty.
Truism: an undoubted or self-evident truth.
Profundity: characterized with intellectual depth or something abstruse.
Hence Platitude and Profundity are antonyms to each other.

Q10. SCOURGE
Blessing
Secret
Cane
Monk
Solution:
Scourge: a person or thing that causes great trouble or suffering.
Blessing: a thing conducive to happiness or welfare.
Cane: the hollow jointed stem of a tall grass.
Monk: a member of a religious community of men typically living under vows of poverty, chastity, and obedience.
Hence Scourge and Blessing are antonyms to each other.
Directions (11-13): In the following questions, out of the four alternatives select the alternative which best expresses the meaning of the idiom/phrase. 

Q11. Scope out
to admit defeat
to make a preliminary inspection
to accompany someone safely to their home
to unexpectedly upset or confuse someone
Solution:
Option B is the correct meaning.
Q12. To string someone along
to immediately like or be attracted to
to fool or deceive someone
to be prominent or easily seen
to serve someone in the best possible way
Solution:
Option B is the correct meaning.
Q13. Shoot the breeze
to subject to drastic rearrangement or reorganization
to do or say something stupid that causes problems
to end a relationship or agreement suddenly or completely
to chat casually without purpose
Solution:
Option D is the correct meaning.
Directions (14-15): In the following questions, four words are given out of which one word is incorrectly spelt. Select the incorrectly spelt word. 

Q14.
Pyrrhic
Aerator
Biege
Armament
Solution:
Correct Spelling is ‘Beige’.
Q15.
Relegate
Planitude
Plaudit
Profligate
Solution:
Correct spelling is ‘Plenitude’.

                                                                           

You may also like to read: 
  

    
 

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD