English Miscellaneous Quiz For SSC CGL And SSC CPO Exam 2018: 27 November

SSC CGL And SSC CPO 2018 Exams are the latest opportunities to serve in a govt job and to live in clover. The Commission has released the newly revised Exam Calendar for SSC Exams conducting this year. SSC CGL & SSC CPO 2018 Exam dates haven’t been decided yet but are to be conducted soon in upcoming next two months. Utilize the remaining time to be on the upswing by following SSC CGL Study Plan on SSC ADDA and team. Download our celebrated app ADDA247 to outsmart others. Our Revised Study Plan is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in SSC CGL Tier-1 Examination. 



Be a part of this revised study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice. SSC CGL and CPO Exam dates can surprise you anytime soon. It is time to knuckle down to get your dream job, Today, in this English quiz we are providing 15 English Miscellaneous Questions and solutions to make your practice effective. Attempt this quiz and prepare yourself flawlessly. We wish you good luck for the upcoming Exams.




Directions (1-5): In these questions some of the sentences have errors and some have none. Find out which part of a sentence has an error and indicate it corresponding to the appropriate letter. If there is no error, indicate corresponding to the last option. 

Q1. With a view to help the Third World countries, (A)/the I.M.F. and the World Bank keep sending (B)/their experts to different regions of the world (C)/ No Error (D)
A
B
C
D
Solution:
Replace ‘help’ with ‘helping’ as ‘with a view to’ takes gerund (V1 + ing) with it.
Q2. The house owners forget that even so simple (A)/ a matter as cleaning and maintaining (B)/ a lawn affects ecology and should not be neglected (C)/ No Error (D)
A
B
C
D
Solution:
Replace ‘ecology’ with ‘environment’. Ecology is the branch of biology that deals with the relations of organisms to one another and to their physical surroundings. While Environment means the surroundings or conditions in which a person lives or operates, the natural world, as a whole or in a part. Hence using ‘environment’ makes the sentence error free.
Q3. Many a profound thinker believe (A)/ that the march of civilization (B)/ has not coincided with real human progress (C)/ No Error (D)
A
B
C
D
Solution:
Replace ‘believe’ with ‘believes’. ‘Many a’ is followed by a singular subject and a singular subject is followed by a singular verb according to Subject-Verb Agreement Rule.
Q4. Do you think you could lend me (A)/ good pair of gloves (B) / to wear to the wedding (C) / No Error (D)
A
B
C
D
Solution:
Use indefinite article ‘a’ before ‘good pair of gloves’.
‘A good pair of gloves’ is the right usage.
Q5. He flowed into a rage (A) / at the very (B) / sight of that man (C) / No error (D)
A
B
C
D
Solution:
Replace ‘flowed into a rage’ with ‘flew into a rage’.
Flew: to move with an aggressive surge/ suddenly become very angry.
Hence ‘flew into a rage’ is the correct usage.
Direction (6-10): Improve the bracketed part of the sentence. 

Q6. His condition has only deteriorated, his life (hangs with threads).
is hanging on threads
hangs by a thread
hangs on a thread
No Improvement
Solution:
‘Hang by a thread’ is an idiom which means ‘be in a highly precarious state’. Thus option (b) is correct.
Q7. I won’t be able to leave for office until they (arrive).
have arrived
had arrived
will have arrived
No Improvement
Solution:
No improvement
Q8. (It is no good to cry) over past failures.
It is of no good crying
It is of no good to cry
It is no good crying
No Improvement
Solution:
The gerund form of the verb “cry” is “crying.” ‘It’s no use/no good + Gerund form of verb’ is grammatically correct.
Q9. Why should we (bothered)?
bother
bothering
to bother
No improvement
Solution:
“should” is a “modal” which will take base form of verb i.e. “bother” with it.
Q10. She (starts walks) without responding.
start walking
started walking
starting walking
No improvement
Solution:
Only option B fits in the context thus justifying the tense and correct form of verb (i.e. V1 +ing).
Directions: (11-15) Out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentences. 

Q11. Involving or showing violence and bloodshed
inundate
gory
sanguine
imbrue
Solution:
Gory: involving or showing violence and bloodshed.
Sanguine: optimistic or positive, especially in an apparently bad or difficult situation.
Inundate: overwhelm someone with things or people to be dealt with.
Imbrue: to impregnate
Q12. To cut off a branch, limb, or twig from the main body of a tree
dollop
clop
lop
slop
Solution:
Dollop: a large, shapeless mass of something, especially soft food.
Clop: a sound made by or as if by a horse’s hoof striking the ground.
Slop: dress in an untidy or casual manner.
Lop: cut off a branch, limb, or twig from the
Q13. A tangled mass in something such as hair or wool
knot
vortex
snot
whorl
Solution:
Knot: A knot is a method of fastening or securing linear material such as rope by tying or interweaving.
Q14. Relating to or characteristic of hell or the underworld
diabolical
execrable
elysium
infernal
Solution:
Infernal: relating to or characteristic of hell or the underworld.
Q15. The action of making amends for a wrong one has done
reparation
extortion
reclamation
retrieval
Solution:
Reparation: the action of repairing something.

                                                               



You may also like to read: 
  

 

  

    

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD