English Miscellaneous Quiz For SSC CGL And SSC CPO Exam – 10 December 2018

SSC CGL And SSC CPO 2018 Exams are the latest opportunities to serve in a govt job and to live in clover. The Commission has released the newly revised Exam Calendar for SSC Exams conducting this year. SSC CGL & SSC CPO 2018 Exam dates haven’t been decided yet but are to be conducted soon in upcoming next two months. Utilize the remaining time to be on the upswing by following SSC CGL Study Plan on SSC ADDA and team. Download our celebrated app ADDA247 to outsmart others. Our Revised Study Plan is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in SSC CGL Tier-1 Examination. 

Be a part of this revised study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice. SSC CGL and CPO Exam dates can surprise you anytime soon. It is time to knuckle down to get your dream job, Today, in this English quiz we are providing 15 English Miscellaneous Questions and Solutions to make your practice effective. Attempt this quiz and prepare yourself flawlessly. We wish you good luck for the upcoming Exams.

 

 

Directions (1-2): In these questions some of the sentences have errors and some have none. Find out which part of a sentence has an error and indicate it corresponding to the appropriate letter. If there is no error, indicate corresponding to the last option. 

 

 

 

Q1. But there is no open dissent at Buddhism, (A)/ and those who discard its dogmas still, (B)/as a rule, venerate it as an ethical system.(C)/ No Error (D)


A
B
C
D
Solution:
Replace ‘at’ with ‘from’.
Dissent means hold or express opinions that are at variance with those commonly or officially held and it takes preposition ‘from’ after it.
Q2. Garry warned the man with the yellow hat (A)/ not to intrude off the meeting or that he (B)/ would have to lock the door.(C)/ No Error (D)
A
B
C
D
Solution:
Replace ‘off’ with ‘on’.
Intrude means ‘to come or enter without invitation, permission, or welcome; to trespass’ and takes preposition ‘on’ with it.
Directions (3-4): Each of the following sentences has a black space and four words are given below it. Select the word you consider most appropriate for the blank space. 

 

 

 

Q3. Using different ___________ processes, the pharmaceutical residues in the water were recovered and analyzed.


extrication
extermination
exasperation
extraction
Solution:
Extrication: the act of releasing from a snarled or tangled condition.
Extermination: killing, especially of a whole group of people or animals.
Exasperation: a feeling of intense irritation or annoyance.
Extraction: the process of removing something, especially by force.
For e.g. The extraction of minerals has damaged the countryside.
Hence option D is the most appropriate choice.
Q4. Uncontrolled discharge of drug-containing __________ in our rivers and other water bodies can potentially make many microbes drug-resistant.
affluent
effluents
amulets
influents
Solution:
Affluent: a tributary stream.
Effluent: liquid waste or sewage discharged into a river or the sea.
Amulet: an ornament or small piece of jewellery thought to give protection against evil, danger, or disease.
Influent: a stream, especially a tributary, which flows into another stream or lake.
Hence option B fits in the context.
Directions (5-6): Improve the bracketed part of the sentence. 

 

 

 

Q5. The number of pilgrims descending on the Sagar Island to take a dip at the place where the Ganga meets the Bay of Bengal, (have risen) from 2 lakh in 1990 to 20 lakh in 2018.


have been risen
are rising
has risen
No Improvement
Solution:
‘The number of + Plural Noun’ is followed by a ‘singular verb’. Hence option C is the correct choice.
Q6. As a loving parent, I believe praise is more (efficacious) than punishment as a form of discipline.
unavailing
counterproductive
abortive
No Improvement
Solution:
Efficacious(adjective): having the power to produce a desired effect.
Hence no improvement is needed.
Directions (7-8): In the following question, out of the four alternatives select the alternative which best expresses the meaning of the idiom/phrase. 

 

Q7. By the book
by deceptive means
to reach a conclusion after a complete investigation
to have a passion for literature
strictly according to the rules
Solution:
Option D is the correct meaning.
Q8. Odds and ends
mixed feelings
miscellaneous things
poor condition
unfounded reasons
Solution:
Option B is the correct meaning.
Directions (9-10): There are four different words out of which one is correctly spelled. Find the correctly spelled word. 
Q9.
apihelion
apheleion
aphelion
aphileon
Solution:
Option C is correctly spelt.
Q10.
dessication
desiccation
desicattion
dessiccation
Solution:
Option B is correctly spelt.
Directions (11-15): The question below consists of a set of labelled sentences. Out of the four options given, select the most logical order of the sentences to form a coherent paragraph.

 

 

Q11. Due to poor organic matter


P- in soil is below the required

Q- incorporation, organic carbon
R- level in most parts of India
RPQ
PQR
QPR
PRQ
Solution:
The correct sequence is ‘QPR’.
Q12. Out-of-the-box statecraft
P- economic growth
Q- would bring dividends
R- in peace of mind, savings and
RQP
QRP
PRQ
PQR
Solution:
The correct sequence is ‘QRP’.
Q13. Is our national identity
P- needs to be shrouded in a
Q- of such a loose character that it
R- cloak of anodyne conformity?
QPR
RQP
PQR
PRQ
Solution:
The correct sequence is ‘QPR’.
Q14. This is what comes
P- who sits below the Finance Minister
Q- and not consulting the economist
R- out of not knowing economics
QRP
RQP
PRQ
PQR
Solution:
The correct sequence is ‘RQP’.
Q15. The pith helmets
P- gone, but the blood
Q- has never dried
R- may have long
RPQ
RQP
PQR
QPR
Solution:
The correct sequence is ‘RPQ’.

 

You may also like to read: 
  

 

 


    

 

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD