English Miscellaneous Quiz For SSC CGL And SSC CPO Exam 2018: 17th August

SSC CGL And SSC CPO 2018 Exams are the latest opportunities to serve in a govt job and to live in clover. The Commission has released the newly revised Exam Calendar for SSC Exams conducting this year. SSC CGL & SSC CPO 2018 Exam dates haven’t been decided yet but are to be conducted soon in upcoming next two months. Utilize the remaining time to be on the upswing by following SSC CGL Study Plan on SSC ADDA and team. Download our celebrated app ADDA247 to outsmart others. Our Revised Study Plan is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in SSC CGL Tier-1 Examination. 



Be a part of this revised study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice. SSC CGL and CPO Exam dates can surprise you anytime soon. It is time to knuckle down to get your dream job, Today, in this English quiz we are providing 15 Important English Miscellaneous Questions with solutions. Attempt this quiz and prepare yourself flawlessly. We wish you good luck for the upcoming Exams.

Directions (1-5): In the following questions, there are six parts marked S1, S6, P, Q, R and S. The position of S1 and S6 are fixed. Some parts of the sentence have been jumbled up. Rearrange these parts and choose the proper sequence from the given options. 

Q1. S1 One afternoon, a fox was walking through the forest and spotted a bunch of grapes hanging from a lofty branch. 
P: Taking a few steps back, the fox jumped and just missed the hanging grapes
Q: Finally, giving up, the fox turned up his nose and said, "They're probably sour anyway."
R: Again, the fox took a few paces back and tried to reach them, but still failed
S: "Just the thing to quench my thirst," said the fox
S6 Then he walked away.
QSPR
PSQR
SQPR
SPRQ
Solution:
Option D is the correct sequence.
Q2. S1 I Have a Dream is a speech by Martin Luther King, Jr. 
P: And one of the most iconic speeches in American history 
Q: Which was delivered on August 28, 1963, during the March in Washington 
R: It became one of the defining moments of the civil rights movement 
S: The theme of the speech was a call for equality and freedom 
S6 Some 2,50,000 people gathered at the Lincoln Memorial in Washington, D.C., for the march in Washington.
SRQP
PQRS
QSRP
SQPR
Solution:
Option C is the correct sequence.
Q3. S1 Once when a lion, the king of the jungle, was asleep, a little mouse began running up and down on him.
P: This soon awakened the lion, who placed his huge paw on the mouse, and opened his big jaws to swallow him 
Q: I shall never repeat it and I shall never forget your kindness 
R: "Pardon, O King!" cried the little mouse 
S: "Forgive me this time and who knows, I may be able to do you a good turn one of these days!” 
S6 The lion was so tickled by the idea of the mouse being able to help him that he lifted his paw and let him go.
PRQS
SQPR
QSPR
QPRS
Solution:
Option A is the correct sequence.
Q4. S1 Two game cocks were fiercely fighting for the mastery of the farmyard. 
P: The vanquished cock skulked away and hid himself in a quiet corner 
Q: An eagle sailing through the air pounced upon him and carried him off in his talons 
R: One at last put the other to flight 
S: While the conqueror, flying up to a high wall, flapped his wings and crowed exultingly with all his might 
S6 The vanquished cock immediately came out of his corner, and ruled henceforth with undisputed mastery.
RSQP
SQPR
PSQR
RPSQ
Solution:
Option D is the correct sequence.
Q5. S1 One hot day, an ant was searching for some water, after walking around for some time, she came to a spring. 
P: While making her way up, she slipped and fell into the water 
Q: To reach the spring, she had to climb up a blade of grass
R: She could have drowned if a dove up a nearby tree had not seen her
S: Seeing that the ant was in trouble, the dove quickly plucked a leaf and dropped it into the water near the struggling ant 
S6 The ant moved towards the leaf and climbed up onto it; and the leaf drifted to dry ground, and the ant jumped out, and she was safe at last.
RSPQ
PQSR
SQPR
QPRS
Solution:
Option D is the correct sequence.
Directions (6-10): A passage is given with 5 questions following it. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives and click the button corresponding to it. 

Crude mineral oil comes out of the earth as a thick brown or black liquid with a b smell. It is a complex mixture of many different substances, each with its own individual qualities. Most of them are combinations of hydrogen and carbon in varying proportions. Such hydrocarbons are also found in other forms such as bitumen, asphalt and natural gas. Mineral oil originates from the carcasses of tiny animals and from plants that live in the sea. Over millions of years, these dead creatures form large deposits under sea-bed and ocean currents cover them with a blanket of sand and silt. As this material hardens, it becomes sedimentary rock and effectively shuts out the oxygen, thus preventing the complete decomposition of the marine deposits underneath. The layers of sedimentary rocks become thicker, and heavier. Their pressure produces heat, which transforms the tiny carcasses into crude oil in a process that is still going on today. 
 Q6. How does crude oil come out of the earth ?
Thick brown or black liquid with mild smell
Thick red brown liquid with b smell
Mixture of different colours
Thick brown or black liquid with a b smell
Q7. What is crude mineral oil?
Complex mixture of many different substances
Simple mixture of natural gas
Plain white oil
It is bitumen
Q8. From where does mineral oil originate?
Complex mixture of substances
Carcasses of tiny animals and plants that live in the sea
From lakes
Only from plants
Q9. The time taken for the marine deposits to harden into rocks is
a few centuries
millions of years
a few decades
thousands of years
Q10. Sedimentary rocks leads to the formation of oil deposits because
their pressure produces heat and turns deposits of animal carcasses and plants into oil.
it turns heavy and shuts out the oxygen
it becomes hard and forms into rocks to squeeze oil
it becomes light and soft and applies pressure to produce oil
Directions (11-15): In the following passage some of the words have been left out. Read the passage carefully and select the correct answer for the given blank out of the four alternatives. 

Morality is (xi) _____ with ethics and symbolizes the doctrine of actions right or wrong. Politics is the (xii) _____ of expediency and need not always be (xiii)_____. If something is wrong and (xiv)_____ expedient, it cannot be (xv)_____. 

Q11. Morality is _____ with ethics and symbolizes the doctrine of actions right or wrong.
discussed
identified
resuscitated
rectified
Solution:
Option B is the correct choice.
Morality is (xi) _____ with ethics and symbolizes the doctrine of actions right or wrong. Politics is the (xii) _____ of expediency and need not always be (xiii)_____. If something is wrong and (xiv)_____ expedient, it cannot be (xv)_____. 

 Q12. Politics is the _____ of expediency
source
collection
requirement
notion
Solution:
As Expediency means the quality of being convenient and practical despite possibly being improper or immoral. Hence option D fits in the context as ‘notion’ is a conception of or belief about something.

Morality is (xi) _____ with ethics and symbolizes the doctrine of actions right or wrong. Politics is the (xii) _____ of expediency and need not always be (xiii)_____. If something is wrong and (xiv)_____ expedient, it cannot be (xv)_____. 

 Q13. and need not always be _____.
wrong
right
neutral
different
Solution:
Option B is the correct choice.
Morality is (xi) _____ with ethics and symbolizes the doctrine of actions right or wrong. Politics is the (xii) _____ of expediency and need not always be (xiii)_____. If something is wrong and (xiv)_____ expedient, it cannot be (xv)_____. 

 Q14. If something is wrong and _____ expedient,
merely
essentially
surely
hardly
Solution:
Merely: to emphasize that something is only what you say and not better
Morality is (xi) _____ with ethics and symbolizes the doctrine of actions right or wrong. Politics is the (xii) _____ of expediency and need not always be (xiii)_____. If something is wrong and (xiv)_____ expedient, it cannot be (xv)_____. 

 Q15. it cannot be _____.
justifiable
relevant
acquired
immoral
Solution:
Option D fits in the context of the passage.

                                                                    


You may also like to read: 




  

      

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?