SSC CGL Tier 2 English Error Detection Quiz: 5 September

SSC CGL 2018-19 Tier 2 is to be conducted from 11 to 13 September 2019. With 200 questions for 200 marks, English Language Section plays a vital role in the final selection of a candidate.  SSC CGL Tier 2 English quizzes being provided daily on SSCADDA are in the interest of candidates qualifying for SSC CGL Tier 2 and question quality is solely based on the expected experimentation of English Question paper for CGL Mains. 

Direction (1-10): In the following questions, some part of the sentence may have errors. Find out which part of the sentence has an error and select the appropriate option. If a sentence is free from error, select ‘No error’.

Q1. Although the police department was accused of (A)/ a variety of sundry charges, but there was not sufficient evidence (B)/ to bring a case against any of the officers. (C)/ No Error (D)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D

S1. Ans.(b)
Sol. Remove ‘but’ after ‘comma’ and before ‘there’.
Although is either followed by ‘comma’ or ‘yet’ to justify its conjunction pair.

Q2. While the film claims to be a varitable encyclopedia of (A)/the politician’s early years, it is actually a (B)/ fictionalized tale penned by a tabloid writer. (C)/ No Error (D)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D

S2. Ans.(a)
Sol. Replace ‘varitable’ with ‘veritable’. There is no such word as ‘varitable’.
Veritable is used to highlight the realness of a person, place, or thing.

Q3. What is happening now is a clash of ideas between one set of professionals committed to (A)/ knowledge production for public good after another set of (B)/partisan groups involved in ignorance production for political longevity. (C)/ No Error (D)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D

S3. Ans.(b)
Sol. Replace ‘after’ with ‘and’ as ‘between…..and’ is the correct correlative conjunction.

Q4. Wild yak was erroneously described as an (A)/ endanger species in a Science & Technology page story (B)/ titled “Why did woolly rhino go extinct?” (C)/ No Error (D)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
S4. Ans.(b)
Sol. Replace verb “endanger” with adjective “endangered” in order to qualify the noun “species”.

Q5. A stroke consists of four components (A)/that have to be completed perfectly to (B)/propel the boat forward as fast as possible.(C)/ No Error (D)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D

S5. Ans.(d)
Sol. No Error

Q6. The problem is nothing else than a repeated attempt (A)/ to give a satisfactory answer to the question (B)/ of how prices are related to labor values. (C)/ No Error (D)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D

S6. Ans.(a)
Sol. Replace ‘nothing else than’ with ‘nothing else but’. As ‘else’ is followed by ‘but’.

Q7. Whatever may be the shape or size of the particles, (A)/ there is no scattered light in a direction more parallel (B)/ to the primary electric displacements.(C)/ No Error (D)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D

S7. Ans.(b)
Sol. Remove ‘more’ before ‘parallel’. Words like parallel, golden, milky, lunar, round, circular, rectangular etc. are ‘positive degrees’ in appearance but superlative degrees of adjectives in meaning. And don’t take ‘more’ or ‘most’ before them.

Q8. He allowed me to speak and after a month (A)/ he appreciated me for supplementing the (B)/ questions of the most appropriate points. (C)/ No Error (D)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D

S8. Ans.(c)
Sol. There is a preposition related error. Replace ‘questions of’ with ‘questions with’. As ‘supplement something with’ is the correct usage.

Q9. They are faced with the task of dismantling (A)/ the state machineries in order to create (B)/ more democratic structures. (C)/ No Error (D)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D

S9. Ans.(b)
Sol. Replace ‘machineries’ with ‘machinery’.
Machinery, Dirt, Dust, Traffic, Information, Electricity, Bread etc. are uncountable nouns and are used in singular form only.

Q10. Economic Survey 2019 estimates that India’s (A)/ demand for total material would double (B)/ by 2030 at current rates of growth. (C)/ No Error (D)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D

S10. Ans.(b)
Sol. Replace ‘would’ with ‘will’. As the context is referring to the future.

Got a Query? Register it here & our team will get back to you with a solution

You may also like to read:

Click on below provided YouTube Video to watch latest pattern based English Questions for SSC CGL Tier 2 2018-19. Follow ADDA247 YouTube Channel for preparation of Govt. exams.

May Current Affairs PDF

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Join the Conversation

24 Comments

  1. i think for 6 it should be A, The judge in him..n in 1 why can't we use the most in place of a lot??sir plz explain

  2. Any body here i want to prepare for ssc cgl plz can anybody help me how would i start plzz do attention in my comment n plzz help me out plzz plzz

  3. About SSC CGL Exam:- Staff Selection Commission every year organize SSC Combined Graduate Level exam for Various Posts. Candidates who have passed their graduation & who are appearing in final year are eligible to take part in this exam. In today’s world competition gets tougher & tougher. It is not an one day affair to prepare for SSC CGL exam, one have to do regular study & smart study.Exam Process:- SSC Combined Graduate Level exam is 3 Tier process. Exam Process of SSC CGL is as follows:-

    Tier -I — Written Examination (Objective Multiple Choice Type)

    Tier -II — Written Examination (Objective Multiple Choice Type)

    Tier -III — Personality Test cum Interview/Computer Proficiency Test/ Skill Test (wherever applicable)/Document

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?