English Comprehensive Quiz For SSC Exams 2018-19: 7 February

SSC CGL, SSC CPO, SSC Stenographer 2018 Exams are big opportunities to serve in a govt job and to live in clover. The Commission has already released exam dates for major SSC exams to be conducted in the month of February, March, June and July 2019 among which nearby exams  include SSC Stenographer Exam 2018, to be held from 5 to 7 February 2019 & SSC CPO 2018 to be commenced from 12 March to 16 March 2019. Also SSC CGL and CHSL 2018 Exam dates are out now. English Section carries a heavy weightage in SSC CPO & SSC Stenographer exams. Also SSC CGL is no exception. Consolidating the level, priorities and type of questions, Daily English Quiz on SSCADDA & ADDA247 App is a productive outcome of our experts’ efforts to sharpen your practice skills.

Download our celebrated app ADDA247 to outsmart others. Our Revised Study Plan for SSC Stenographer 2018 Exam is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in the Examination.

Be a part of this revised study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice. Today, in this English quiz we are providing 15 English Comprehensive Questions and Solutions to make your practice effective. Attempt this quiz and prepare yourself flawlessly. We wish you good luck for the upcoming Exams.

Directions (1-5): In the following passage, some of the words have been left out. Read the passage carefully and select the correct answer for the given blank out of the four alternatives.
“Jim Crow” shuns the mountains for reasons satisfactory to himself; not so the magpie, the raven, and __________ mischief-maker, Clark’s nutcracker. All of which keeps the bird-lover from the East in an ecstasy of surprises until he has _____________ accustomed to his changed environment. One cannot help ___________ into the speculative mood in view of the sharp contrasts ______________ the birds of the East and _________ of the West.
Q1. magpie, the raven, and __________ mischief-maker, Clark’s nutcracker.
(a) what
(b) it
(c) that
(d) there
Show Answer
S1. Ans.(c)
Sol. Option C fits in the context.
Q2. until he has _____________ accustomed to his changed environment.
(a) became
(b) becomes
(c) to be
(d) become
Show Answer
S2. Ans.(d)
Sol. In the context of Perfect Tense, ‘has’/’have’ is followed by ‘V3’ (3rd form) and Past Participle of ‘become’ is ‘become’. Hence option D is the correct choice.
Q3. One cannot help ___________ into the speculative mood
(a) to fall
(b) fallen
(c) falling
(d) fell
Show Answer
S3. Ans.(c)
Sol. Some phrases like ‘‘can’t help, can’t bear, can’t resist’’ are followed by Gerund i.e. V1 (1st form) + ing. Hence option C is the correct choice.
Q4. in view of the sharp contrasts ___________
(a) beside
(b) beneath
(c) between
(d) below
Show Answer
S4. Ans.(c)
Sol. The sentence denotes a case of contrast. And the presence of two nouns justifies the usage of conjunction ‘between’.
Hence option C fits in the context.
Q5. the birds of the East and _________ of the West.
(a) them
(b) this
(c) those
(d) that
Show Answer
S5. Ans.(c)
Sol. Plural of That i.e. ‘Those’ (which refers to people or things that are a distance away from you in position or time, especially when you indicate or point to them) is the most appropriate choice here. Hence option C fits in the context.

Directions (6-10): In the following questions, out of the four alternatives select the alternative which best expresses the meaning of the idiom/phrase.

Q6. Past someone’s prime
(a) to intentionally start a fight or argument
(b) to eat a great amount of food at one time
(c) beyond the most productive period
(d) to undertake a task or activity with eagerness

Show Answer
S6. Ans.(c)
Sol. Option C is the correct meaning.
Q7. Crow about
(a) to imagine some significance that does not exist
(b) to brag about something
(c) to meet standards
(d) nearly impossible to change
Show Answer
S7. Ans.(b)
Sol. Option B is the correct meaning.
Q8. Knock one for a loop
(a) to strike someone hard
(b) to examine only the superficial aspects of something
(c) to decide upon an agreement
(d) to concentrate on doing something
Show Answer
S8. Ans.(a)
Sol. Option A is the correct meaning.
Q9. Forty winks
(a) To be an idle and worthless person
(b) A nap or a brief sleep
(c) To not attend a place you are asked to
(d) To pretend something
Show Answer
S9. Ans.(b)
Sol. Option B is the correct meaning.
Q10. Runs its course
(a) To spoil one’s happy feelings
(b) To be the person who is considered responsible for something that has gone wrong
(c) To remain loyal to someone or something
(d) To develop gradually and come to a natural end
Show Answer
S10. Ans.(d)
Sol. Option D is the correct meaning.
 

Directions (11-15): In the following questions, change the Statements given in Direct /Indirect Speech form into Indirect/ Direct Speech, with the help of given four options (A), (B), (C), (D).

Q11. I said, “My grand-father snored throughout the night”.
(a) I said my grand-father had snored throughout the night.
(b) I said that my grand-father snored throughout the night.
(c) I said that my grand-father had snored throughout the night.
(d) I said that my grand-father had been snoring throughout the night.

Show Answer
S11. Ans.(c)
Sol. Indirect Narration – ‘I said that my grand-father had snored throughout the night.
Q12. The client said to the ticket-seller, “At what time the counters close?”
(a) The client asked the ticket-seller at what time the counters closed.
(b) The client asked the ticket-seller at what time did the counters always close.
(c) The client said to the ticket-seller at what time the counters close.
(d) The client inquired to the ticket-seller at what time the counters usually close.
Show Answer
S12. Ans.(a)
Sol. Indirect Narration- ‘The client asked the ticket-seller at what time the counters closed.
Q13. Sarah answered, “The photographs are under the drawer”.
(a) Sarah answered the photographs are under the drawer.
(b) Sarah answered that, that the photographs are under the drawer.
(c) Sarah answered the photographs were under the drawer.
(d) Sarah answered that the photographs were under the drawer.
Show Answer
S13. Ans.(d)
Sol. Indirect Narration – ‘Sarah answered that the photographs were under the drawer.
Q14. “Is anyone there?” Reema asked.
(a) Reema asked if someone were there.
(b) Reema asked whether anyone was being there.
(c) Reema asked if anyone was there.
(d) Reema asked if anyone was here.
Show Answer
S14. Ans.(c)
Sol. Indirect Narration- ‘Reema asked if anyone was there.’
Q15. He said, “I bought an IPhone 6 yesterday”.
(a) He said that he had bought an IPhone 6 the previous day.
(b) He said he bought an IPhone 6 the previous day.
(c) He said that he has bought an IPhone 6 yesterday.
(d) He exclaimed, an IPhone 6 has been bought by him yesterday.
Show Answer
S15. Ans.(a)
Sol. Indirect Narration – ‘He said that he had bought an IPhone 6 the previous day.’
You may also like to read: 
 

 

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?