English Comprehensive Quiz For SSC CGL And SSC CPO Exam 2018: 2 November

SSC CGL And SSC CPO 2018 Exams are the latest opportunities to serve in a govt job and to live in clover. The Commission has released the newly revised Exam Calendar for SSC Exams conducting this year. SSC CGL & SSC CPO 2018 Exam dates haven’t been decided yet but are to be conducted soon in upcoming next two months. Utilize the remaining time to be on the upswing by following SSC CGL Study Plan on SSC ADDA and team. Download our celebrated app ADDA247 to outsmart others. Our Revised Study Plan is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in SSC CGL Tier-1 Examination. 

Be a part of this revised study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice. SSC CGL and CPO Exam dates can surprise you anytime soon. It is time to knuckle down to get your dream job, Today, in this English quiz we are providing 15 English Comprehensive Questions and Solutions to make your practice effective. Attempt this quiz and prepare yourself flawlessly. We wish you good luck for the upcoming Exams.

 

 

Directions (1-2): In the following questions, one part of the sentence may have an error. Find out which part of the sentence has an error and click the button corresponding to it. If the sentence is free from error, click the “No error” option. 
 
Q1. If you permit me to speak the truth (A) / I shall state without hesitation (B) / that you have done a mistake (C) / No Error (D)
A
B
C
D
Solution:
Replace ‘done a mistake’ with ‘made a mistake’. There are a number of other standard expressions that take the verb ‘make’. Viz. make amends, make arrangements, make believe, make a choice, make a decision, make a difference, make an effort etc.
Q2. He has made a mistake (A)/ of which (B) / I am certain (C) / No error (D)
A
B
C
D
Solution:
No Error
Directions(3-4): The sentences given with blanks are to be filled with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. For each question, choose the correct alternative and click the button corresponding to it. 
 
Q3. Never give your friends _____________ .
the cold arm
the cold elbow
the cold shoulder
the cold hand
Solution:
Give someone the cold shoulder (idiom): To intentionally appear disinterested toward one; to snub. Hence option C is the correct choice.
Q4. My mother upset the kettle of boiling water and ____________ her hand.
scalded
scolded
scorched
wounded
Solution:
Scald: injure with very hot liquid or steam. Hence option A fits in the context.
Directions (5-6): Four words are given, out of which only one word is spelt correctly. Choose the correctly spelt word and click the button corresponding to it. 
 
Q5.
Mysogynous
Misogynous
Mysoginous
Misoginous
Solution:
Option B is correctly spelt.
Q6.
Clandistine
Clandestene
Clandistene
Clandestine
Solution:
Option D is correctly spelt.
Directions (7-8): In each of the questions, four alternatives are given for the Idiom/Phrase. Choose the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/Phrase and click the button corresponding to it. 
 
Q7. Bring to light
Introduced
Revealed
Seen
Brought to life
Solution:
Bring to light (idiom): To reveal or disclose.
Q8. To take to task
To forgive
To make a plan
To do extra work
To reprimand
Solution:
Take to task (idiom): To scold or reprimand someone.
Directions (9-10): Out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentences and click the button corresponding to it. 
 
Q9. A job carrying no salary
Honorary
Memento
Honorarium
Memorandum
Solution:
Option A is the correct substitution.
Q10. Pertaining to the west
Celestial
Occidental
Oriental
Terrestrial
Solution:
Option B is the correct substitution.
Directions (11-15): A passage is given with 5 questions following it. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives and click the button corresponding to it. 
 
Literature and history are twin sisters, inseparable. In the days of our own grandfathers, and for many generations before them, the basis of education was the Greek and Roman classics for the educated, and the Bible for all. In the classical authors and in the Bible, history and literature were closely intervolved, and it is that circumstance which made the old form of education so stimulating to the thought and imagination of our ancestors. To read the classical authors and to read the Bible was to read at once the history and the literature of the three greatest races of the ancient world. No doubt the classics and the Bible were read in a manner we now consider uncritical but they were read according to the best tenets of the time and formed a great humanistic education. Today the study both of the classics and of the Bible has dwindled to small proportions. What has taken their place? To some extent the vacuum has been filled by a more correct knowledge of history and a wider range of literature. But I fear that the greater part of it has been filled up with rubbish.
 
Q11. Which of the following statements best reflects the underlying tone of the passage?
Literature and history are mutually exclusive
Literature and history are complementary to each other
The study of literature is meaningless without any knowledge of history
Literature and history are inseparably linked together in the classics and the Bible
Q12. The author of the above passage says that in the past the basis of education for all people, irrespective of their intellectual calibre, was
Greek and Roman classics
The Bible
A correct knowledge of history
A wider range of literature
Q13. The author of the above passage says that the classics and the Bible were read by his ancestors
methodically and with discretion
in a manner that broadened their view of life
with great emphasis on their literary values
without critical discrimination but in the light of their humanistic culture
Q14. According to the author of the above passage, the old form of education, based on the study of the classics and of the Bible, has
succeeded in creating interest in history
laid the basis of human civilization
had a gradual decline in our time
been rejuvenated in the context of modern education
Q15. The author of the above passage fears that the greater part of the vacuum created by lack of interest in the classics and the Bible had been filled up by
a richer sense of history
a wider range of literature
worthless ideas
a new philosophy of life


You may also like to read:
  

 

    
 

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD